• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NVT
    NVT --- ---
    ERRTU: Aspoň do doby, než tam někdo přitáhne tu RPG ;-)
    SORROW
    SORROW --- ---
    ERRTU: kumulativní paprsek zraňuje v zásadě jen ve svém směru - může samozřejmě zasáhnout munici, a pak má celá posádka smůlu

    reaktivní pancíř neodklání samotný projektil, ale právě ten kumulativní paprsek
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ERRTU: tl;dr reactiv armor byl vyvinut jako obrana proti sovetskym rpg. do kosmu bych to netahal :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    GUMBA: dodatek: reaktiv ve skutecnosti nerozmenta projektil do stran ale je primarni obranou proti hlavicim raket ktere pri kontaktu propali vnitrni explozi hlavice pancir cile a zbytek slehne dovnitr a udela z posadky sekanou. pri reaktivu vleti proti-exploze hlavici vztric a smerovany paprsek palzmy se vypali driv nez doleti k pancir. defakto cely ucel reaktivu je zpomaleni priletajiciho projektilu natolik aby veskerou skodu udelal driv nez se stretne s cilem.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    GUMBA: zcela spravne pripomenuty fakt tahani cehokoliv na orbit :) delta IV v prepoctu na prachy vynese na stabilni obeznou kilo nakladu v bratru za 17,400 dolaru.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Pardon, teď sem si všim, že sem zase zapomněl ironičník.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: *Přesně* opačný, v přesně témže čase, a hlavně - vyrobíš další smetí, ať se ti to povede nebo ne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    No, co se nechtěnýho pohybu týče, pokud letící kosmický smetí vyvolá na jedný straně lodi explozi takovýho ochrannýho zařízení, tak není nic jednoduššího, než na přesně opačný straně plavidla vyvolat identickou detonaci. Mít ty nálože v párech tak, že musej vždycky detonovat obě, jedna vynuluje druhou. Problem solved, hrál sem Kerbal, tak vím, ne?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ERRTU: Hold my beer :)
    UNTOY, ERRTU: Mám dojem, že hlavní účinek reaktivního pancéřování je v rozmetání toho projektilu (jetu) do stran, takže se jeho kinetická energie rozprostře na větší plochu. To by v principu fungovalo i tady - ve smyslu ochrany před proděravěním lodi. Typická nálož v ERA je něco jako ekvivalent 250 g TNT (cca 1 MJ energie), tedy celkem srovnatelně s tou HEAT náloží. Tady je kinetická energie o dost vyšší (ten kus plastu měl cca 3 MJ), takže i ta nálož by musela být silnější.
    Co se týče předané hybnosti, tak už takhle to smetí do lodi docela slušně kopne, tohle by přidalo srovnatelnou hybnost navíc ... takže samozřejmě záleží na hmotnosti lodi, jak moc ji to rozhýbe.
    Takže v principu ano (pokud by někdo chtěl tahat výbušniny), akorát mám pochyby, jestli lidstvo vůbec zná nálože s dostatečně vysokou detonační rychlostí - ty kousky sviští cca 3x rychleji než jet z protitankové hlavice. Zas na druhou stranu je ten kus plastu výrazně lehčí, takže by ho třeba rozprskla i slabší nálož. Spíš bych to viděl na nějakou pasivní ochranu, případně sci-fi řešení typu včasná detekce a následný odklon laserem apod.
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/historyinmemes/status/1661821184894279681
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ERRTU: ocekavam ze mi nejaky pritomny fyzik moje laicke teoretizovani omlati o hlavu, ruce do toho :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    UNTOY: vzhledem k tomu ze se v nulove gravitaci divas zakonu akce a reakce primo do tvare, tak leda ze by ten vybuch odklonil drahu letu toho objektu... zalezi na tom co by byla ta naloz. expanzni horeni ma rychlost 1200kmh do 34000kmh (google, negarantuju), takze "pomalejsi" vybuch by vubec ten projektil nemusel stihnout :)
    plus asi nechces mit v nulove gravitaci nic primo vybuchujiciho na povrchu telesa ve kterem jses, ta sama sila ktera zene vybuch dopredu odtlacuje tvuj shuttle dozadu (v pripade ze to bude optimalni stred tvoji lodi), spis ji vsak nejak roztoci atd.
    zaroven se detonace v kosmu chova uplne jinak nez v pozemske atmosfere se kterou se pretlacuje, technicky mozna i zabranis dopadu toho teliska na plast tvoji lodi ale druhym smerem tim vybuchem posles zase ultra-rychlej bordel ty, takze cim min objektu... tim vic objektu :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    repost z https://nyx.cz/discussion/12423
    kolibrici ve spani chrapou! :D
    Snoring hummingbird - Super Cute Animals - BBC
    https://youtu.be/_uEfmQt34Nc
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    ERRTU: v kontextu tech memes jak Ukrajinci davaji ERA uplne na vsechno... zajimalo by me zda by reaktivni pancerovani pomohlo i tady 🤔
    JON
    JON --- ---
    NJAL: zda se ze (pomerne intenzivne) ponasel vlevo.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NJAL: peknej tlustoprd
    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/historyinmemes/status/1661566947849281538
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NJAL:
    vlevo: blok hliniku tlusty 10cm trefeny 2cm velkym kouskem plastu leticiho rychlosti 24000 kmh.
    vpravo: cca 3,5cm hlinik trefeny jinym 6x12mm kouskem hliniku o rychlosti cca 23000 kmh.

    NJAL
    NJAL --- ---
    https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1661255708673998849
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Pravděpodobně nejmenším kdy žijícím savcem, minimálně podle toho, co sme doposud našli, byl Batodonoides vanhouteni. Byl to hlodavec připomínající rejska, kterej žil před 53 miliony let. Podle velikosti stoliček se odhaduje, že dospělec moh vážit mezi 0,93 - 1,82 gramu, průměrně nejspíš někde kolem 1,3 g.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam