• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QUIP: V Cine je tabu taky 4 a 14 a 24. Protoze to je homonym k smrti. Takze zadny hotel nema 4. patro a pokoj a tak.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    QUIP: stejně jako patra a pokoje v hotelech
    QUIP
    QUIP --- ---
    87HIGHFLYER: Tam se na 64 prave nikdo nezepta.

    BTW v dopravnich letadlech obvykle chybi sedadlova rada 13. Jsou ocislovane 11, 12, 14, 15

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GREATDRAKE: zajímavý, takhle se každej zepta proč tam není 64
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Používání čísla 64 v Číně je citlivá záležitost, protože se tím lidé odkazují na masakr na náměstí Nebeského klidu. "64" se totiž homofón pro "4 června".

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Gerhard Barkhorn, druhý nejúspěšnější německý stíhací pilot (301 vítězství), po válce pokračoval v kariéře vojenského pilota u západoněmecké Luftwafe, což zahrnovalo i spolupráci s RAF, včetně výcviku a cvičení v Anglii. V rámci jednoho cvičení havaroval s anglickým letadlem Hawker Siddeley Kestrel FGA.1, a když ho vytahovali z trosek, pronesl pouze lakonicky "Drei hundert und zwei!"
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a chtěla jsem si tohle nechat na zítra, ale neodolám:

    seznamte se s nanukosaurem!


    Teda správně se jmenuje Nanuqsaurus hoglundi, což je něco jako "ještěrka - polární medvěd", a byl to menší brácha od tyranosaura, měřil jen 5-6 metrů a vážil pouhých 500-900kg. Ale ono na Aljašce bylo i před 70 miliony lety docela zima a málo potravy, tak by se tam větší predátor neuživil.
    Nakonec ho paradoxně vyhubilo právě oteplování, protože kladl vejce do sněhu a když sníh začal mizet, zmizeli postupně i nanukosuaři, několik milionů let před dinosaury z teplejších oblastí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ve východní Kanadě se o roce 1923 mluví jako o roce "hovězího zadarmo".
    V prosinci 1922 totiž provincie New Brunswick a Nova Scotia přešly na jízdu vpravo (protože fakt nedělalo dobrotu, že ve zbytku Kanady se jezdí vpravo a jen u nich vlevo).
    Řidiči si zvykli překvapivě rychle, koně ve finále taky, ovšem je to rok 1923, na silnicích je spousta volských povozů a volové jsou... pomalí a neradi se něco učí. Takže nezbylo, než ty zvlášť zabejčilé voly (může být vůl zabejčilý?) poslat na jatka a místo nich si pořídit nové, pravostranné, což samozřejmě poslalo cenu hovězího strmě dolů.

    ----
    poznámka pod čarou: provincie Prince Edward Island přešla na jízdu vpravo od 1.5.1924, ale to jenom proto, že tam se stejně nesmělo s autem na silnici.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KOVOVAMINCE: nemuzu se zbavit dojmu, ze jak to byla Labut, tak to byla vlastne potrubni multifcni kloaka
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654336855089152?s=20


    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654339115909120?s=20


    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654340692975616?s=20
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    Bílá labuť měla putrubní pokladnu. Prodavačka vložila zaplacenou hotovost i s paragonem do pouzdra a poslala ho potrubím k ústřední pokladně. Ta pak vrátila stejnou cestou případnej přebytek a strvzenku.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Link jde udělat i zelenejma pomlčkama za IDéčkem. Pravá myš a zkopírovat odkaz.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Moc zajímavý a dobře udělaný, nakolik to můžu říct s ohledem na můj obor studia:

    The Origins of Russian Authoritarianism
    https://www.youtube.com/watch?v=f8ZqBLcIvw0
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: Tohle mi přišlo docela zajímavý a uvěřitelný, jen mě na tom mrzej ty potíže s replikováním.

    Jinak odkaz na post udělat buď tak, že u postu klikneš na ikonku řetězu vpravo a to ti v adresním řádku prohlížeče vygeneruje permalink:

    [FIONOR @ Zjištění]

    Nebo taky funguje dát ve zdrojovým klubu odpovědět a zkopírovat celý chlupatý závorky:

    FIONOR
    CROSS
    CROSS --- ---
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KURE: asi jsem potkal i ty mafiány, ale tipuji to spíše na "běžné turisty", btw. jsem měl v bývalé práci dva kolegy vývojáře z Ruska, jeden z nich byl relativně v pohodě oproti zbytku ostatního vzorku, ten druhý byl lehce namachrovaný, ale neměl jsem s ním problém a když jsem se s ním více bavil, tak se nezdál být úplný magor, ale zase to byl relativně mladý kluk... takže nesouhlasím, že jde potkat jen gangstery
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: tak nějak si myslím, že vzhledem k mému nastavení, bych byl dost nepříjemný na machrující zmetky a klidně si na nich vybil svou zlost, občas jsem seřval i ty roztahující se Russáky, docela ostře jsem seřval takového starého tlustého russáckého páprdu, když do mě začal jet, že jsem hodně zarostlý a měl bych se oholit a pak po mně chtěl ať mu dám peníze, to už jsem nebyl daleko od toho mu fláknout.

    Ještě jsem si vzpomněl, že něco podobného nedávno řešil Derek z Veritasium kanálu - týkalo se to výběru kosmonautů - závěr byl, že někdy náhoda rozhoduje více než schopnosti a zpětně to lidi nejsou schopni posoudit a svůj úspěch vidí v tom, že se snažili více než ostatní, ne že měli více štěstí...
    KURE
    KURE --- ---
    MEJLA77: to bych řekl že je úplně něco jinýho.
    Ten experiment ukazoval, jak se posune chování člověka ve zvýhodněný pozici. Ale pořád tady mluvíme o normálním člověku.
    Chování ruský mafie, protože nikoho jinýho v zahraničí nepotkáš, než mafiány (nebo na ně vázaný ouřady) je špatný ze zcela jinejch důvodů, to jsou prostě gangsteři.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: Zmiňovaný Dan Ariely je docela zajímavý týpek a mívá dobré postřehy ohledně fungování psychologie (tuším, že zmiňoval, že se věnuje psychologii marketingu - jak fungují různé strategie apod., zahlédl jsem ho na TED webu v pár videích a bylo to zajímavé - doporučuji)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: docela to sedí i na Putina... a jeho bandu, kdysi jsem nabýval pocitu, že i většina Russáků se u nás chovají jako hovada, roztahují se tady, omezují ostatní, jsou hlasití...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    tohle je ze Zjištění ajelikož si myslím, že bychom kolem toho mohli ještě vést debatu, tak to kopíruji sem (neumím odělat odkaz na post ve vedlejším auditku.)

    FIONOR --- --- 6:08:24 3.6.2023
    +30
    že před zhruba deseti lety psycholog Paul Piff na Kalifornské univerzitě provedl sérii experimentů a pozorování zaměřených etiku a bohatství/privilegia - jeho tým například sledoval korelaci mezi hodnotou automobilu a tendencí řidiče dodržovat předpisy (včetně například puštění chodce na přechodu, které je ošetřeno zákonem). V laboratorních podmínkách také sledoval, nakolik byli lidé v závislosti na své sociální třídě (příjmu) ochotni podvádět v “self-reported” úkolech a přivlastňovat si majetek (v tomto případě bonbóny z misky, o kterých byli participanti informováni, že jsou určené pro děti v jiném experimentu).

    Nejzajímavější byl ale experiment s hrou Monopoly, ve které nejprve dva účastníci testu hodili mincí a jeden z nich dostal do začátku dvojnásobek peněz, začínal první, dostal při průchodu startem dvojnásobek, házel více kostkami a dostal na hracím plánu prestižnější figurku s Rolls-Roycem.

    Už během 15 minut se ukázalo, že zvýhodněný hráč je ve hře výrazně agresivnější - dělá dominantní gesta, ponižuje slovně svého oponenta, umisťuje žetony na hrací plán s větší vervou, než by musel a bere si z připravené misky s preclíky většími hrstmi (pojídá je hlasitěji).
    Při zhodnocení na konci hry zvýhodnění hráči připisovali své (nepřekvapivé) vítězství zejména své strategii a schopnosti reagovat na situaci. Pokud zmínili náhodu, bylo to v souvislosti s konkrétním šťastným hodem, nikoliv s výchozím hodem mincí, který jim dal počáteční nefér výhodu.

    Tento experiment byl opakován i v Evropě a JAR se stejnými výsledky - privilegovaný hráč připisoval v dvojnásobné míře své úspěchy vlastním schopnostem a nikoliv počáteční výhodě.

    Podobně v ostatních experimentech řidiči dražších vozidel v signifikantně větší míře porušovali předpisy a osoby z vyšších společenských skupin výrazně častěji podváděli v testech a brali si větší množství bonbónů.

    Paul Piff takové chování označil za reverzibilní, nicméně to vyžadovalo práci navíc - například pouštění videí s charitativní tematikou. Což podporuje i behaviorální experiment, který v rice 2008 provedl Dan Ariely, ve kterém participanti placeného “self-reported” testu podváděli méně, pokud jedním z prvních úkolů byl jakýsi morality check (v Arielyho případě pokyn vypsat desatero přikázání).
    Nicméně tento experiment (jeho výsledky) se nedaří zcela replikovat a Piffův výsledek nebyl úplně přesvědčivý...

    Konstanta tak zůstala, že privilegovaní lidé se chovají jako čuráci.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Do 60. let 20. století neměly USA dostatek zdravotnických záchranářů. Ti, co přijížděli k nehodám, navíc neměli dostatečné vzdělání a zkušenosti. Lidé zbytečně trpěli a umírali při nehodách. Až rakouský žid českého původu a skupina Afroameričanů situaci změnila.

    Celý thread
    https://twitter.com/JanBenesAggie/status/1664882198866952193
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam