• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    QUIP: stejně jako patra a pokoje v hotelech
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    87HIGHFLYER: Jak praví variace na Rádio Jerevan,
    Otázka: "Může se čínský občan zeptat na číslo 64?"
    Odpověď: "Může, ale škoda lidského života."
    QUIP
    QUIP --- ---
    87HIGHFLYER: Tam se na 64 prave nikdo nezepta.

    BTW v dopravnich letadlech obvykle chybi sedadlova rada 13. Jsou ocislovane 11, 12, 14, 15

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GREATDRAKE: zajímavý, takhle se každej zepta proč tam není 64
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Používání čísla 64 v Číně je citlivá záležitost, protože se tím lidé odkazují na masakr na náměstí Nebeského klidu. "64" se totiž homofón pro "4 června".

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Gerhard Barkhorn, druhý nejúspěšnější německý stíhací pilot (301 vítězství), po válce pokračoval v kariéře vojenského pilota u západoněmecké Luftwafe, což zahrnovalo i spolupráci s RAF, včetně výcviku a cvičení v Anglii. V rámci jednoho cvičení havaroval s anglickým letadlem Hawker Siddeley Kestrel FGA.1, a když ho vytahovali z trosek, pronesl pouze lakonicky "Drei hundert und zwei!"
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a chtěla jsem si tohle nechat na zítra, ale neodolám:

    seznamte se s nanukosaurem!


    Teda správně se jmenuje Nanuqsaurus hoglundi, což je něco jako "ještěrka - polární medvěd", a byl to menší brácha od tyranosaura, měřil jen 5-6 metrů a vážil pouhých 500-900kg. Ale ono na Aljašce bylo i před 70 miliony lety docela zima a málo potravy, tak by se tam větší predátor neuživil.
    Nakonec ho paradoxně vyhubilo právě oteplování, protože kladl vejce do sněhu a když sníh začal mizet, zmizeli postupně i nanukosuaři, několik milionů let před dinosaury z teplejších oblastí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ve východní Kanadě se o roce 1923 mluví jako o roce "hovězího zadarmo".
    V prosinci 1922 totiž provincie New Brunswick a Nova Scotia přešly na jízdu vpravo (protože fakt nedělalo dobrotu, že ve zbytku Kanady se jezdí vpravo a jen u nich vlevo).
    Řidiči si zvykli překvapivě rychle, koně ve finále taky, ovšem je to rok 1923, na silnicích je spousta volských povozů a volové jsou... pomalí a neradi se něco učí. Takže nezbylo, než ty zvlášť zabejčilé voly (může být vůl zabejčilý?) poslat na jatka a místo nich si pořídit nové, pravostranné, což samozřejmě poslalo cenu hovězího strmě dolů.

    ----
    poznámka pod čarou: provincie Prince Edward Island přešla na jízdu vpravo od 1.5.1924, ale to jenom proto, že tam se stejně nesmělo s autem na silnici.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KOVOVAMINCE: nemuzu se zbavit dojmu, ze jak to byla Labut, tak to byla vlastne potrubni multifcni kloaka
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654336855089152?s=20


    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654339115909120?s=20


    https://twitter.com/Jakubprazskej/status/1665654340692975616?s=20
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    Bílá labuť měla putrubní pokladnu. Prodavačka vložila zaplacenou hotovost i s paragonem do pouzdra a poslala ho potrubím k ústřední pokladně. Ta pak vrátila stejnou cestou případnej přebytek a strvzenku.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Link jde udělat i zelenejma pomlčkama za IDéčkem. Pravá myš a zkopírovat odkaz.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Moc zajímavý a dobře udělaný, nakolik to můžu říct s ohledem na můj obor studia:

    The Origins of Russian Authoritarianism
    https://www.youtube.com/watch?v=f8ZqBLcIvw0
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: Tohle mi přišlo docela zajímavý a uvěřitelný, jen mě na tom mrzej ty potíže s replikováním.

    Jinak odkaz na post udělat buď tak, že u postu klikneš na ikonku řetězu vpravo a to ti v adresním řádku prohlížeče vygeneruje permalink:

    [FIONOR @ Zjištění]

    Nebo taky funguje dát ve zdrojovým klubu odpovědět a zkopírovat celý chlupatý závorky:

    FIONOR
    CROSS
    CROSS --- ---
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KURE: asi jsem potkal i ty mafiány, ale tipuji to spíše na "běžné turisty", btw. jsem měl v bývalé práci dva kolegy vývojáře z Ruska, jeden z nich byl relativně v pohodě oproti zbytku ostatního vzorku, ten druhý byl lehce namachrovaný, ale neměl jsem s ním problém a když jsem se s ním více bavil, tak se nezdál být úplný magor, ale zase to byl relativně mladý kluk... takže nesouhlasím, že jde potkat jen gangstery
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: tak nějak si myslím, že vzhledem k mému nastavení, bych byl dost nepříjemný na machrující zmetky a klidně si na nich vybil svou zlost, občas jsem seřval i ty roztahující se Russáky, docela ostře jsem seřval takového starého tlustého russáckého páprdu, když do mě začal jet, že jsem hodně zarostlý a měl bych se oholit a pak po mně chtěl ať mu dám peníze, to už jsem nebyl daleko od toho mu fláknout.

    Ještě jsem si vzpomněl, že něco podobného nedávno řešil Derek z Veritasium kanálu - týkalo se to výběru kosmonautů - závěr byl, že někdy náhoda rozhoduje více než schopnosti a zpětně to lidi nejsou schopni posoudit a svůj úspěch vidí v tom, že se snažili více než ostatní, ne že měli více štěstí...
    KURE
    KURE --- ---
    MEJLA77: to bych řekl že je úplně něco jinýho.
    Ten experiment ukazoval, jak se posune chování člověka ve zvýhodněný pozici. Ale pořád tady mluvíme o normálním člověku.
    Chování ruský mafie, protože nikoho jinýho v zahraničí nepotkáš, než mafiány (nebo na ně vázaný ouřady) je špatný ze zcela jinejch důvodů, to jsou prostě gangsteři.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: Zmiňovaný Dan Ariely je docela zajímavý týpek a mívá dobré postřehy ohledně fungování psychologie (tuším, že zmiňoval, že se věnuje psychologii marketingu - jak fungují různé strategie apod., zahlédl jsem ho na TED webu v pár videích a bylo to zajímavé - doporučuji)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: docela to sedí i na Putina... a jeho bandu, kdysi jsem nabýval pocitu, že i většina Russáků se u nás chovají jako hovada, roztahují se tady, omezují ostatní, jsou hlasití...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam