• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    vojenske okenko - Mensur!

    kdyz se podivate na dobove fotky nemeckych dustojniku z ww1 a ww2, urcite si povsimnete kolik z nich ma zjizveny oblicej a kolikrat dost brutalne (kupr Otto Skorzeny byl majitelem mensurovych zarezu). to ovsem nejsou znamky zraneni z boje, vzdyt padesat let pred ww1 neprobehla zadna vyznamejsi valka ktera by stala za zminku. jejich puvod je nekde uplne jinde. a to v discipline zvane mensur, neboli akademickem sermovani. tradice jejiz pocatek saha ke konci 18 stoleti.

    o co slo: defakto to byl sermirsky souboj jehoz pointou nebylo ani tak dokazat zrucnost jako odvahu. pouzivali se na nej specialni soubojove mece (tvz Schläger) ktere oproti normalnim kordum byly vic na rezani a sekani nez bodani. v tomto typu souboje jsou povoleny udery vedene pouze na hlavu! nebyl dovoleny zadny pohyb, kroky ani uhybani, to bylo pokladano za zbabelost a automatickou prohru a dozivotni hanbu. jedine co se smelo hybat byla vase ruka s mecem od ramene k prstum.

    takze souperi se oblekli do soubojoveho brneni ktere defakto chranilo celou horni polovinu trupu az k brade. hlava byla odkryta komplet, byla povolena pouze ochrana oci a nosu s pouzitim kovovych bryli s nanosnikem. oba protivnici si pak stoupli proti sobe na vzdalenost zhruba delsiho kroku... a triskali se meci do hlav dokud nesla prvni krev. postupem casu doslo ke kultivaci takze byl pritomen rozhodci a lekar. v podstate hra "kdo prvni sekne druheho do drzky ostrym zelezem", z dnesniho pohledu by se reklo bohapusta hovadina. ale v nemecku to melo takove grady ze se dokonce mnozstvi jizev signalizovalo vhodnost zjizvence ke snatku a demonstrovalo to pry jeho vlastnosti jako dobreho manzela :D neptejte se :D dale se tvrdilo ze se da poznat lidska povaha kdyz ho pri mensuru budete pozorovat zda projevuje odvahu, neboji se ranu dat i prijmout atd.

    tyto tradicni souboje nakonec v 1933 opustily univerzitni pudu protoze je jistej malir pokoju zakazal. jeho myslenka byla ze dustojnici by spolu nemeli souperit ale naopak se utuzovat ve vzajemne spolupraci. jenze jak uz to tak byva, tak to dopadlo presne obracene a 1941 je zaznamenan jako totalne rekordni rok mensur souboju.

    a wtf na zaver: kolem 1950 je mensur opet povoleny! a provozuje se dodnes! jak v nemecku tak v rakousku tak treba v polsku. jen v nemecku se provozuje ve vice nez 400 studentskych spolcich. ( smirne dodavam ze nedosahuje ani promilem popularity z konce 19 stoleti a samozrejmosti jsou celooblicejove chranice takze soubojove jizvy (Schmisse) jsou jiz davnou minulosti, nejhorsi co se vam muze stat je monokl).


    bacha! nize uvedene linky muzou obsahovat nehezke obrazky pro utlocitne lidi.
    seznam alergenu si vyzadejte u obsluhy.

    https://www.dannydutch.com/post/the-traditional-german-sword-fighting-tradition-called-mensur

    Why did so many German Officers have scars?? Mensur
    https://www.youtube.com/watch?v=komTvl6-XtI
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    tohle jsem neznal...
    Girl uses TikTok hand signal to get help
    https://youtu.be/ll2M-Ccg5uU
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jaslovské Bohunice: Tajná jaderná elektrárna, která potichu mizí a zapomenutý unikátní projekt - Badatelé - Historie, záhady, tajemství
    https://badatele.net/jaslovske-bohunice-tajna-jaderna-elektrarna-ktera-potichu-mizi-a-zapomenuty-unikatni-projekt/

    Když Jaslovských Bohunicích zakázali měřit radiaci: Odtajněný spis StB promluvil - Badatelé - Historie, záhady, tajemství
    https://badatele.net/kdyz-jaslovskych-bohunicich-zakazali-merit-radiaci-odtajneny-spis-stb-promluvil/

    Jaderná elektrárna Bohunice, 1989: Když šla voda z reaktoru do potoka - Badatelé - Historie, záhady, tajemství
    https://badatele.net/jaderna-elektrarna-bohunice-1989-kdyz-sla-voda-z-reaktoru-do-potoka/
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    v zaverecnem dile serialu mash se povedla krasna bota, ktera je pointou jiste ceske komedie :)
    v jedne ze scen muzeme videt radara o'reilly kterak nese nejake kufry. ovsem radar ze serialu zmizel v jeho osme rade, tj tri serie nazad.
    duvod byl prosty: znovupouziti zaberu z dvojdilu "stehovani" z pate rady serialu. jeste ze se tam nemihnul henry blake ktery na konci treti rady zemrel.
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    TOOMIX: to bylo tusim k videni v serialu Band of brothers (Bratrstvo neohrozenych), kdyz v Normandii seskocili z letadel a podle cedule u cesty zjistovali kde jsou a kam jit
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    TOOMIX: tak tohle je asi nejvic tacticool vec co jsem na nyxu kdy videl!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TOOMIX: lol no tak to je asi nejmene pobourenihodny "skandal" o jakym jsem kdy cetl:))))
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1673660821212102656?s=20

    The trousers of the British Royal Air Force WWII uniforms had two buttons which could become a compass when put together

    WWII RAF Button Compass (1940s) | Museum of Radiation and Radioactivity
    https://www.orau.org/health-physics-museum/collection/radioluminescent/wwii-raf-button-compass.html

    The WW2 buttons with a BIG secret - and their link with James Bond
    https://www.youtube.com/watch?v=JNbbuLXToa4
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: mimochodem cholera na slovensku byla jeste v roce 1970. v clanku tez detaily o te epidemii cholery 1831, co byla spoustecem toho povstanil

    Cholera a Veľké Kapušany. V roku 1970 k nám prišla z EVO 2 . Cholera v našom meste v minulosti a iné epidémie na východnom Slovensku. – vkport.sk
    https://vkport.sk/2020/04/17/cholera-a-velke-kapusany-tzv-vojanska-epidemia-a-ine-epidemie-na-vychodnom-slovensku/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    antisem x antivax x slovensko po valce

    Topoľčanský pogrom – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Topo%C4%BE%C4%8Dansk%C3%BD_pogrom

    tez trosku pribuzne tema, povstatani kvuli protiepidemickym opatrenim za cholery.

    Východoslovenské roľnícke povstanie – Wikipédia
    https://sk.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoslovensk%C3%A9_ro%C4%BEn%C3%ADcke_povstanie
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Youtuber Karl Jobst dělá videa o speedrunningu (i o cheaterech). Teď vybočil a udělal video o tom, jak vznikla fána, že tahle ženská uměla psát rychlostí 212 slov za minutu, když měla ve skutečnosti kolem 190. A jak se její rekord dostal do guinessovky jen na základě jednoho dopisu od týpka bez jakéhokoliv ověřování. No a pak jak se všude šířilo, že umí psát těch 212 slov za minutu se zdrojem odkazovaným na guinessovku, ačkoliv tam bylo úplně jiné číslo, jen se ta informace řetězila za sebe a za sebe bez jakéhokoliv ověřování.

    The Biggest Scandal In Speed Typing History
    https://www.youtube.com/watch?v=maCHHSussS4
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak k téhleté perličce jsem se dostala králičí norou internetu skrz to, že jsem zrovna doposlouchala na ČRo Orwellův 1984, kdo neslyšel, ať si pospíší, máte čas jen do soboty 1. července!
    George Orwell: 1984. Vize totalitní společnosti v dramatizaci slavného antiutopického románu | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/george-orwell-1984-vize-totalitni-spolecnosti-v-dramatizaci-slavneho-8975211
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    že Jindřich VIII s oblibou popravoval svoje manželky, je faktem poměrně známým.

    méně známým faktem je, že mezi těmi asi 72.000 lidí, kteří byli v jeho jménu popraveni (tohle číslo ovšem zahrnuje nejen politické popravy nařízené králem, ale i popravy odsouzených kriminálníků), byli i lidé, kteří se provinili velezradou ve formě "přemýšlení o králově smrti" (tento thoughtcrime byl ve stejné kategorii, jako znásilnění královy neprovdané dcery, vedení války proti králi a vraždě kancléře, přesně v tomhle pořadí, kdo nevěří, ať se podívá na Treason Act 1351).

    to samo o sobě bylo poměrně smutné, ovšem vytvořilo to prakticky neřešitelné dilema pro královy lékaře, kteří přemýšleli, jak zachránit aspoň nesmrtelnou duši umírajícího panovníka, protože aby mu mohli doporučit se před smrtí vyzpovídat, museli by mu nejdřív říct, že umírá! Nakonec se jako dobrovolník nabídl Thomas Cranmer, arcibiskup cantenburský, a všechno dobře dopadlo, protože král umřel dřív, než stihl biskupa nechat pověsit. Teda... dobře dopadlo... arcibiskupa nechala o devět let později upálit Jindřichova dcera Bloody Mary alias Marie I. Tudorovna, ale to už je jiný příběh...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VON_GILOTINE: eeh, jen riziko.

    Apart from the removal of metal which threatened the ship, this raised a moral dilemma for the ships officers, who feared that the ‘old trade’ would introduce venereal disease among a healthy population.

    (..)

    The homeward voyage of the Dolphin was relatively uneventful

    The voyage of HMS Dolphin: The first Europeans on Tahiti - The National Archives blog
    https://blog.nationalarchives.gov.uk/the-voyage-of-hms-dolphin-the-first-europeans-on-tahiti/
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    🥺🐳
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    🐋Tisíce velryb jižních se každý rok srocují ve vodách u pobřeží argentinské Patagonie. Páří se tam a přivádějí na svět nová mláďata. Právě na ně tam ale číhá nečekané nebezpečí - krvelační racci jižní.
    ℹ Je známo, že racci jižní a další mořští ptáci občas uloupí mořským savcům masitou stravu (a někdy je dokonce připraví o oční bulvy). Nová studie, zveřejněná v odborném časopise Biology Letters ale ukázala, že v posledních desetiletích vzrostl počet mláďat velryb jižních, která uhynou předtím, než dosáhnou prvního roku života. Zároveň se u nich zvýšil počet a závažnost zranění způsobených racky.
    Velryby jižní a racci jižní žijí bok po boku už dlouhou dobu, jejich soužití ale nabralo bizarní směr v 70. letech minulého století. Do té doby se zdálo, že opeřencům ke spokojenosti postačí živit se kůží, která se z velryb přirozeně olupuje. Není jisté jak a kdy, ale jednoho dne si racci uvědomili, že více potravy získají přímo ze zdroje. Tuto znalost si od té doby předávají z generace na generaci.
    "Útoky jsou opravdu bolestivé a způsobují velké, hluboké rány, zejména na hřbetech mladých velryb," uvádí Mariano Sironi, spoluautor studie a vědecký ředitel argentinského Institutu pro ochranu velryb (ICB). Zatímco některá klovnutí jsou malá, v "nejextrémnějších případech mohou rozsáhlé rány pokrývat velkou část hřbetů mláďat a mohou být až metr dlouhé i větší," říká Sironi.
    Ptáci zpočátku útočili i na dospělé velryby, ty ale s postupem času změnily způsob, jakým se vynořují na hladinu. Hřbety nyní prohýbají tak, že jim z vody kouká jen hlava. Malé velryby to ale nedokážou. Ustavičné útoky nejenomže nedospělým velrybám jižním působí bolestivá zranění ale také narušují jejich odpočinek a kojení. To společně s dalším stresem vede k tomu, že předčasně hynou.
    Po analýze tisíců zaznamenaných pozorování a leteckých snímků z let 1970 až 2017 vědci zjistili, že počet zranění, která utrpěla mláďata velryb jižních u poloostrova Valdés, se za poslední dvě desetiletí zvýšil přibližně desetkrát.
    Autoři studie uvádějí, že za příkoří patagonských velryb může částečně člověk. Poukazují na špatně spravované skládky a odpad z rybářských lodí, který zvyšuje populaci racků jižních. "Doufáme, že předložením vědeckých důkazů o tom, jaký mají útoky racků vliv na životy velryb, lidé změní své chování a budou se více zajímat o nakládání s odpadem," dodává Sironi.

    zdroj: FB ČT24
    EKG
    EKG --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    čínani mají architektonické kopie západních měst

    China's 'Copy Towns' - to scale replicas of western cities. - RTF | Rethinking The Future
    https://www.re-thinkingthefuture.com/rtf-fresh-perspectives/a1165-chinas-copy-towns-to-scale-replicas-of-western-cities/
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    PSYSBEE: jako tohle byl dost extrem ale haseni vybuchem se pri pozarech kupr ropnych vrtu pouziva docela standartne, spali to kyslik, na dulezitou mikrosekundu prerusi tok horici latky a utne tak to horeni. v usa k tomuto ucelu treba bezne do pozaru strileli explozivni munici z protitankovych del.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam