• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEJLA77: co třeba autocenzura a jako pokání jít hledat něco, co je opravdu mírně zajímavý fakt? :-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: diskuze o zajímavých tématech a případné reakce na to - to si myslím nejsme mimo, ale klidně to promaž... CERNYRYBIZ tady dotáhl smutnou historku, jak přišel kvůli marihuaně o kamaráda a pak se rozjel o neškodnosti alkoholu, tam bych s tím mazáním začal ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: Nepíšu tady dojemné historky, abych tě dojal, ale abych ti argumentoval, že tvá dojemná historka, kterak jsi přišel o kamaráda kvůli marihuaně je trochu mimo realitu. Jdi do háje s tím, co si mám nebo nemám uvědomovat, do toho ti nic není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EKG, MEJLA77: ale tohle vaše poměřování bůhvíčeho není ani zábavné, ani s tím člověk nezaskóruje mezi kamarádama jako s perličkou.

    takže by bylo fajn se vrátit k tomu, o čem tenhle klub měl být?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: jo, to se klidně shodněme, že jsou výjimky, nicméně tady se rozporuje metastudie analyzující jiné studie a upřesňující ty předchozí - máme to i v záhlaví - Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje - nevím, kdo to tam dal :)
    EKG
    EKG --- ---
    TRISSIE: Ja se tady s kolegy celkem hezky shodnu. Prestat s chlastem bylo to nejlepsi rozhodnuti meho zivota. Mirne zajimavy fakt, ze spousta Cechu ma po krk tradicni alkoholove kultury, me uprimne tesi.
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    MEJLA77: me stejne bavi jak je marihuana oznacovana za to, ze ma psychickou zavislost. Kouril jsem ctvrt stoleti. Nedavno jsem z urciteho duvodu prestal (ne, neni zdravotni) a nemel jsem s tim zadny problem...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak, jako mírně zajímavý fakt pro dnešní den, Snicker salad (nakrájené snickersky, jablka granny smith a šlehačka), oblíbené to potluckové jídlo v severní části amerického středozápadu, je považováno buď za salát, nebo za dezert, a finální klasifikace na každém potlucku závisí na tom, na kterou stranu stolu původce svůj jedlý příspěvek položí :-)



    Snickers salad - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Snickers_salad
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    co kdybyste se shodli na tom, že se neshodnete? anekdotické evidence jsou... anekdotické evidence na obou stranách a mimo rámec tohohle klubu.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://www.alkohol-skodi.cz/ - nějaká fakta k těm dojmům...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: Tady ty anekdotické příběhy si můžeš šířit v hospodě a kamarádi ti rádi přikývnou, v mém okolí mám dost lidí, kteří kvůli alkoholu umřeli - ať už sebevraždy nebo rozsekání v autě (někdy i s kamarády), znám lidi, kteří se prochlastali do agresivních debilů, znám lidi, kteří jako děti trpěli chlastáním rodičů, znám holky, které mlátí chlastající partner - statistika o naší společnosti s deseti procenty lidí, kteří lejou první ligu a informace o tom, že v globále je opravdu u nás alkohol nejhorší drogou s nejhoršími důsledky a to nevyvrátíš, ve srovnání alkohol (tvrdá droga s fyzickou závislostí) vs. marihuana (měkká droga s psychickou závislostí) jsi totálně mimo, mimochodem Finové na chlastání nejsou moc vybaveni a tohle cpaní alkoholu každému, které je u nás naprosto běžné, je mi odporné. Kdo nechlastá pivo není Čech - takhle jsem se vyřadil z možnosti být součástí téhle společnosti. Nikoho nezajímá, že je mi z alkoholu blbě, nemám nejspíš žádné enzymy odbourávající alkohol - po jednom panáku jsem dva až tři dny nepoužitelný, je mi blbě, zvracím, spím, nefunguju. To, co tady popisuješ s marihuanou - nikoho dalšího takového neznám, ani jsem o něm neslyšel §- opravdu ten člověk jenom hulil trávu, nebo do toho klepal prášky, chlastal, šňupal perník apod.? Pak by to asi dávalo smysl a takových případů, kdy někoho odrovnala tráva a pak se ukázalo, že solidně chlastal nebo bral ještě něco dalšího jsem už potkal dost - to je totiž další problém nové doby - multitoxikomanie - lidi do sebe často hážou kdeco...

    Klidně si chlastej a tvrď, jak je to zdravé nebo neškodné - já osobně nevím, proč se na lahve s alkoholem, na rozdíl od krabiček s tabákem, nepíše, že způsobuje rakovinu.

    Chci tím říct, že tvé osobní názory a dojmy jsou dost k ničemu v porovnání se studií na velkém množství lidí, kterou tady rozporuješ. Zrovna v ČR, kde denně pije 10 % společnosti a způsobuje to sociální i ekonomické škody, diskutovat o neškodnosti alkoholu je ffakt mimo mísu.

    Řeči o tom, komu kdy pití zachránilo život, nijak nepomůže těm, kteří kvůli alkoholu umřeli, jsou zmračeni, nebo je poškodil nějaký opilec.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: z téhož časopisu něco o karkulkách, bylo to velmi sofistikované.

    https://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid24/texty/0186-0371.htm

    (web je je bezpečný, jen má expirovaný certifikát)
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    CERNYRYBIZ: alkohol je i u nas naprosto skodliva droga, jedna z nejhorsich... ja naopak prisel o spousty kamaradu kvuli alkoholu... ne nezblbli, jsou mrtvy... z marihuany jsem neprisel o zadneho a to ji kouri v podstate kazdy... meles fakt hovadiny, ale naprosty... a ano, klidne si odplivni jak ty alkaci u nas na nabrezi co maj pod sebou naplivanou kaluz...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    slivovice do ucha mě připomněla bizáry lidové medicíny 19. století

    léčba krtičnatosti nacpáním plsti do díry vyvrtané ve vrbě
    léčba žloutenky nošením liščího jazyka nebo moči v mrkvi na krku
    léčba zimnice cedulkou s tajným nápisem
    léčba epilepsie brzlíkem feny

    je to i výborně napsané.

    https://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid24/texty/0187-0374.htm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CERNYRYBIZ:

    tak určitě, někdy je alkohol lepší než drátem do oka. :)

    ale takova relativizace neříká nic o pozitivním zdravotním přínosu konzumace alkoholu (tj ne např. směsi vitamínů B a alkoholu) všeobecnou populací..

    ta pozitiva .. nejsou to jen babské řeči a lidová medicína (usrkávání slivovice? nějaká studie by byla?)

    polemizuješ i s tím článkem? přijde ti, že validitu studií o prospěšnosti mírné konzumace alkoholu nevyvrací?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CERNYRYBIZ: Většině světové populace chybí enzymy pro trávení mléka? Byl by k tomu zdroj?

    K tomu alkoholu. Ano, podle současných výzkumů neexistuje nic, jako bezpečná nebo dokonce zdraví prospěšná dávka alkoholu. Ani jedno pivo nebo sklenička vína denně. Těch pár vitamínečků se dá získat i ze stravy a bez rizika např. vysokého krevního tlaku nebo několika druhů rakoviny. To je jak chlastat aceton s kapkou citronu a jeho užívání si omlouvat tím, že vitamin C je zdravý. Výhody užívání alkoholu rozhodně nepřeváží množství a vážnost rizik, a to v JAKÉMKOLIV množství. Srovnáváni s nikotinem nebo kofeinem je totálně mimo. Že se po kafi a startce pěkně vykadíš, nevypovídá o alkoholu zhola nic. Pardon, ale tohle relativizování mě neskutečně sere.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    prospesnost alkoholu v malych mnozstvich .. asi neexistuje.

    Stude, ktere takhle vysly, typicky srovnavaly ty co pili stridme s temi co muselit prestat pit uplne ze zdravotnich duvodu. Takze ta skupina abstinentu vysla mene zdrava nez skupina mirnych pijaku, proste protoze uz jako ne uplne zdrava zacala.


    https://pdf.avcr.cz/A/2023-02/
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    America's Secret WW2 Combat Drone That Bombed The Japanese | The TDR-1
    https://www.youtube.com/watch?v=9K5v3Jwz89w
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Neposečená tráva udržuje půdu na 19,5 °C Tráva posekaná na 10 cm udržuje teplotu půdy na 24,5 °C Obnažená půda uprostřed léta stoupá na více než 40 °C

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam