• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: Tady ty anekdotické příběhy si můžeš šířit v hospodě a kamarádi ti rádi přikývnou, v mém okolí mám dost lidí, kteří kvůli alkoholu umřeli - ať už sebevraždy nebo rozsekání v autě (někdy i s kamarády), znám lidi, kteří se prochlastali do agresivních debilů, znám lidi, kteří jako děti trpěli chlastáním rodičů, znám holky, které mlátí chlastající partner - statistika o naší společnosti s deseti procenty lidí, kteří lejou první ligu a informace o tom, že v globále je opravdu u nás alkohol nejhorší drogou s nejhoršími důsledky a to nevyvrátíš, ve srovnání alkohol (tvrdá droga s fyzickou závislostí) vs. marihuana (měkká droga s psychickou závislostí) jsi totálně mimo, mimochodem Finové na chlastání nejsou moc vybaveni a tohle cpaní alkoholu každému, které je u nás naprosto běžné, je mi odporné. Kdo nechlastá pivo není Čech - takhle jsem se vyřadil z možnosti být součástí téhle společnosti. Nikoho nezajímá, že je mi z alkoholu blbě, nemám nejspíš žádné enzymy odbourávající alkohol - po jednom panáku jsem dva až tři dny nepoužitelný, je mi blbě, zvracím, spím, nefunguju. To, co tady popisuješ s marihuanou - nikoho dalšího takového neznám, ani jsem o něm neslyšel §- opravdu ten člověk jenom hulil trávu, nebo do toho klepal prášky, chlastal, šňupal perník apod.? Pak by to asi dávalo smysl a takových případů, kdy někoho odrovnala tráva a pak se ukázalo, že solidně chlastal nebo bral ještě něco dalšího jsem už potkal dost - to je totiž další problém nové doby - multitoxikomanie - lidi do sebe často hážou kdeco...

    Klidně si chlastej a tvrď, jak je to zdravé nebo neškodné - já osobně nevím, proč se na lahve s alkoholem, na rozdíl od krabiček s tabákem, nepíše, že způsobuje rakovinu.

    Chci tím říct, že tvé osobní názory a dojmy jsou dost k ničemu v porovnání se studií na velkém množství lidí, kterou tady rozporuješ. Zrovna v ČR, kde denně pije 10 % společnosti a způsobuje to sociální i ekonomické škody, diskutovat o neškodnosti alkoholu je ffakt mimo mísu.

    Řeči o tom, komu kdy pití zachránilo život, nijak nepomůže těm, kteří kvůli alkoholu umřeli, jsou zmračeni, nebo je poškodil nějaký opilec.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: z téhož časopisu něco o karkulkách, bylo to velmi sofistikované.

    https://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid24/texty/0186-0371.htm

    (web je je bezpečný, jen má expirovaný certifikát)
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    CERNYRYBIZ: alkohol je i u nas naprosto skodliva droga, jedna z nejhorsich... ja naopak prisel o spousty kamaradu kvuli alkoholu... ne nezblbli, jsou mrtvy... z marihuany jsem neprisel o zadneho a to ji kouri v podstate kazdy... meles fakt hovadiny, ale naprosty... a ano, klidne si odplivni jak ty alkaci u nas na nabrezi co maj pod sebou naplivanou kaluz...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    slivovice do ucha mě připomněla bizáry lidové medicíny 19. století

    léčba krtičnatosti nacpáním plsti do díry vyvrtané ve vrbě
    léčba žloutenky nošením liščího jazyka nebo moči v mrkvi na krku
    léčba zimnice cedulkou s tajným nápisem
    léčba epilepsie brzlíkem feny

    je to i výborně napsané.

    https://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/html/knihy/ceskylid24/texty/0187-0374.htm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CERNYRYBIZ:

    tak určitě, někdy je alkohol lepší než drátem do oka. :)

    ale takova relativizace neříká nic o pozitivním zdravotním přínosu konzumace alkoholu (tj ne např. směsi vitamínů B a alkoholu) všeobecnou populací..

    ta pozitiva .. nejsou to jen babské řeči a lidová medicína (usrkávání slivovice? nějaká studie by byla?)

    polemizuješ i s tím článkem? přijde ti, že validitu studií o prospěšnosti mírné konzumace alkoholu nevyvrací?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CERNYRYBIZ: Většině světové populace chybí enzymy pro trávení mléka? Byl by k tomu zdroj?

    K tomu alkoholu. Ano, podle současných výzkumů neexistuje nic, jako bezpečná nebo dokonce zdraví prospěšná dávka alkoholu. Ani jedno pivo nebo sklenička vína denně. Těch pár vitamínečků se dá získat i ze stravy a bez rizika např. vysokého krevního tlaku nebo několika druhů rakoviny. To je jak chlastat aceton s kapkou citronu a jeho užívání si omlouvat tím, že vitamin C je zdravý. Výhody užívání alkoholu rozhodně nepřeváží množství a vážnost rizik, a to v JAKÉMKOLIV množství. Srovnáváni s nikotinem nebo kofeinem je totálně mimo. Že se po kafi a startce pěkně vykadíš, nevypovídá o alkoholu zhola nic. Pardon, ale tohle relativizování mě neskutečně sere.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    prospesnost alkoholu v malych mnozstvich .. asi neexistuje.

    Stude, ktere takhle vysly, typicky srovnavaly ty co pili stridme s temi co muselit prestat pit uplne ze zdravotnich duvodu. Takze ta skupina abstinentu vysla mene zdrava nez skupina mirnych pijaku, proste protoze uz jako ne uplne zdrava zacala.


    https://pdf.avcr.cz/A/2023-02/
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    America's Secret WW2 Combat Drone That Bombed The Japanese | The TDR-1
    https://www.youtube.com/watch?v=9K5v3Jwz89w
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Neposečená tráva udržuje půdu na 19,5 °C Tráva posekaná na 10 cm udržuje teplotu půdy na 24,5 °C Obnažená půda uprostřed léta stoupá na více než 40 °C

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TRISSIE: ...odkudž Soldat a žoldák.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kolem roku 1000 A.D. se v českých zemích jako běžné platidlo mezi lidmi nepoužívaly mince (přestože i ty byly v oběhu, ale používali je spíš kupci v rámci velkoobchodu), ale lehká plátenka, podle kupce/španělského diplomata Ibrahima ibn Jákúba, který v té době navštívil Prahu a psal si o tom deník, odpovídal jeden denár deseti plátenkům.

    Proč je to pořád ještě zajímavé? No protože slova jako platit, platba, plat - a současně taky trh :-)
    mmch římští vojáci byli občas placení v soli - sal, říkalo se tomu "salarium"
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    vojenské okénko:
    Bulharsko se v roce 1915 připojilo na stranu Německa a Rakouska-Uherska a napadlo Srbsko.
    Pro tento účel mobilizovalo 600 000 mužů ze všech věkových kategorii, přičemž přímého útoku se účastnilo 300 000.

    Do konce války Bulharsko mobilizovalo zhruba 1 200 000 občanů.
    V roce 1915 žilo v Bulharsku 4 300 000 milionu obyvatel, žen, dětí, kojenců, starců...
    Tj. tahle země poslala do boje víc jak čtvrtinu svojí veškeré populace, skoro 28%.
    To je zcela bezkonkurenčně největší poměr zverbovaných ze všech zemí které se této rozmarné taškařice zůčastnily.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NVT: ta paní v té rekonstrukci je nejspíš Jutta Benzová, její prapravnučka.

    Bertha během toho prvního road tripu benzín kupovala v lékárnách a během jízdy musela čistit karburátor jehlici z účesu.

    Taky měla problém s brzděním. tak si u ševce nechala přibit takovej popruh z kůže na brzdový špalíky. tím vynalezla brzdové obložení.
    NVT
    NVT --- ---
    Bertha Benzová 5. srpna 1888 bez vědomí svého muže podnikla se svými syny – čtrnáctiletým Richardem a patnáctiletým Eugenem – v Benzově tříkolce 106 kilometrů dlouhou jízdu z Mannheimu do rodného Pforzheimu. Z Mannheimu odjížděla za svítání a přes Bad Schönborn a jeho část Mingolsheim a Neulingen-Bauschlott dojela k večeru do Pforzheimu. Mezitím, pro uklidnění manžela poslala telegram o úspěšné cestě. Ačkoliv byla primárním cílem jízdy návštěva její matky ve Pforzheimu, Bertha, která o ovládání automobilu, na rozdíl od svých synů, nic nevěděla, chtěla také přinést svému muži komerční úspěch prostřednictvím veřejné prezentace jeho vynálezu. Veřejné představení vozu a marketing totiž její muž jako typický vynálezce podceňoval.
    Fotografie pochází z roku 1988; byla pořízena ke 100. výročí jízdy.

    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    Mám tu kus popsaného prostěradla, ke kterému mi chybí informace, tak to zkusím tady. Týká se příběhu mého táty: jeho německá matka musela jít do odsunu, ale malé dítě tu muselo zůstat, protože z rozvedené smíšené rodiny (a nikdo neřešil, že český otec už má novou rodinu a nadbytečného syna dá do péče cizím lidem – prostě jeden ze šílených příběhů té doby). Já se tenhle příběh dozvěděla až v dospělosti, i proto, že mí rodiče se rozvedli krátce po mém narození a „díky“ matce jsem si vztah s tátou začla budovat až po svém osamostatnění se. O odsunovém období ale moc nemluvil, možná i leccos milosrdně vytěsnil, takže jsem si věci seskládávala postupně. Tenhle kus prostěradla našla tátova žena po jeho smrti vzadu v šatní skříni a je zřejmé, že se tam přesunul z německého bytu babičky, který táta pár let předtím vyklízel. Inkoustová tužka a seznam jmen a adres – skoro určitě stejný útržek dostal každý člověk ze seznamu, aby o sobě navzájem věděli. Je tam příjmení babičky, patrně tam jsou i zaměstnanci rodiny. Ale kde byli a co se odehrávalo ve chvíli, kdy to prostěradlo trhali? Mezi adresami je Francie, Itálie, americká zóna, nakolik to dokážu přečíst. Byli v nějakém lágru a měli už individuálně pokračovat dál? Pokud ano, jak věděli, KAM? Vím, do které části Bavorska tehdy doputovala většina tátových sousedů, byla jsem tam i v místním soukromém muzeu odsunu – silný zážitek, ale s prostěradlovým seznamem mi poradit neuměli. (seznam je pod odkazem)

    NJAL
    NJAL --- ---
    Nekomu jsou bohove pravdepodobnosti velice nakloneni :-)
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    ERRTU: mlzis.. na ty wikine je to popsano. Vybusniny tam bylo priblizne 7kg, prumer krateru od 3 do 3,7m, hloubka 1,5m.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ERRTU: no vzhledem ke kapacitě tehdejších bombardérů bylo 14 kg docela dost... i když jestli jich za celou doby vystřelili jen 303, tak je to cca ekvivalent jednoho náletu bombardérem takového typu, které na konci války už existovaly.

    tady existují jasné rozbory, že nikdy žádné bombardování civilistů - ani tohle německé za 1.světové, ani spojenecké a německé za 2.světové, ani USA ve Vietnamu, Kambodži a Laosu - nemělo požadovaný psychologický efekt a vždycky to obyvatelstvo akorát nasralo a motivovalo eskalovat válečné úsilí.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    XCHAOS: jj, nemci ho rozebrali jeste pred porazkou aby nepadl do rukou zejmena francouzum. ta roztazitelnost hlavne byla o neuveritelne 2,2 cm: 21 cm -> 23.2. a neprasklo to!

    ta vazba na v1/v2 je zcela spravna protoze to byla hlavne psychologicka zbran. jeden projektil nesl na svou vahu asi jen 14kg tnt vybusniny (tady mozna mlzim ja... ale na to jaka je to hovadina ma dopadovy krater prumer asi metr a pul a metr hloubky, jako nic moc).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam