• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRAGON: zklamal tě tvůj google proto, že ti nenabídl jako první mužem s nejdelším jménem, nebo proto, že ti nenabídl jako první muže s nejdelším... něčím jiným? :-)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TRISSIE: zajímalo mě proč takové jméno měl a jestli to byl opravdu on. Zklamání, Google dostává černý puntík, i když co sem tak čekal, že :)
    #kecy

    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DARKSUN: No vidíš. A já zažil lidi, co každej den řešili, kde seženou hulení. Bez něj byli podráždění, nervózní, trpěli nechutenstvím a nespavostí. Nedokázali snášet běžnou realitu, aniž by jim u toho pořádně hučelo v kebuli. U některých to rozjíždělo deprese, mánie, psychózy (to vše se stalo i mě osobně) nebo dokonce schizofrenii. Potíže z pamětí snad ani nemusím zmiňovat. Jeden kamarád, co hulil na schizofrenii, už se oběsil. Jestli jsi nikdy nebyl závislý a nezpůsobovalo ti to žádné potíže, tak buď rád. Ale prosím tě neraď ostatním, ať klidně zvesela hulí, že je to sluníčková pohůdka. Opravdu není. Dík.

    Pardon, už na to kašlu :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    TRISSIE: Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitzweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von Hautkopft of Ulm.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: skoda ze se nepodepisoval Zeus Sr.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Tohle do Zjištění úplně nenacpu...

    Afroamerická herečka Fredi Washington (1903- 1994) měla modrozelené oči a tak světlou kůži, že z pohledu rasistické segregované Ameriky byla vnímaná jako běloška. Byla tak jednou z prvních černých hereček, které ve 20. a 30. letech získaly větší pozornost ve filmovém průmyslu.

    Když měl Duke Ellington ve 30. letech turné po americkém jihu, cestovala s ním a jeho kapelou a nosila hudebníkům zmrzlinu koupenou v podnicích "pouze pro bílé".

    Její největší role byla ve filmu Imitation of Life z roku 1934, kde hrála mulatku, která předstírá, že je bílá, aby měla snazší život. Příběh podobný jejímu vlastnímu, až na to, že ona sama se identifikoval jako černoška. Když se ji v roce 1949 ptali proč, odpověděla: "...because I'm honest, firstly, and secondly, you don't have to be white to be good. I've spent most of my life trying to prove to those who think otherwise ... I am a Negro and I am proud of it."

    Fredi Washington vystupovala jako aktivistka za právo afroamerických herců získat širší spektrum nestereotypních rolí, ale její "non-konformní" přístup ji nakonec bránil v další herecké kariéře, takže se více věnovala práci v rozhlase a filmové a divadelní kritice pro noviny určené afroamerickým čtenářům.
    Nakonec ji (pravděpodobně právě kvůli jejímu aktivismu) za éry McCarthysmu obvinili z toho, že je komunistka a její mediální kariéra tím de facto skončila.

    “Early in my career it was suggested that I might get further by passing as French or something exotic. But to pass, for economic or other advantages, would have meant that I swallowed, whole hog, the idea of Black inferiority.”

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mimochodem se soudil s philadelpskou telefonní společností o publikovanou verzi jeho jména v telefonním seznamu, a dosáhl mimosoudního vyrovnání - a zlí jazykové tvrdili, že primárně proto, že u soudu nedokázal jeho jméno nikdo vyslovit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Mužem s nejdelším jménem byl jistý

    Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegel­steinhausen­bergerdorff­welche­vor­altern­waren­gewissenhaft­schafers­wessen­schafe­waren­wohl­gepflege­und­sorgfaltigkeit­beschutzen­vor­angreifen­durch­ihr­raubgierig­feinde­welche­vor­altern­zwolfhundert­tausend­jahres­voran­die­erscheinen­von­der­erste­erdemensch­der­raumschiff­genacht­mit­tungstein­und­sieben­iridium­elektrisch­motors­gebrauch­licht­als­sein­ursprung­von­kraft­gestart­sein­lange­fahrt­hinzwischen­sternartig­raum­auf­der­suchen­nachbarschaft­der­stern­welche­gehabt­bewohnbar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wohin­der­neue­rasse­von­verstandig­menschlichkeit­konnte­fortpflanzen­und­sich­erfreuen­an­lebenslanglich­freude­und­ruhe­mit­nicht­ein­furcht­vor­angreifen­vor­anderer­intelligent­geschopfs­von­hinzwischen­sternartig­raum Sr.
    (nebo tak nějak, ono prakticky ani dvě dochované verze jeho jména nejsou stejné)

    a podepisoval se obvykle Hubert B. Wolfe + 666, Sr.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOLOC: origo recept používá Coolwhip: https://en.wikipedia.org/wiki/Cool_Whip
    protože kdo by se šlehal se šlehačkou, že.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MEJLA77: táhněte do pošty a vysvětlete si to tam.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: Mohu poprosit o důkaz o té lži? Děkuji. Jinak tvé příspěvky jsem četl důkladně a to relativizování rizik mě sere stejně jako třeba ID SALAMAN.
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    TRISSIE: a ta slehacka je uslehana nebo se tam jenom naleje?
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    Víte co, tak já se smažu sám.

    Sice mi bude líto těch cca 90 minut, kdy jsem sepisoval upřesnění a protiargumenty, ale vzhledem k tomu, že Mejla77 si to evidentně nejen nepřečetl, ale ještě otevřeně lže o tom, co v tom textu píšu, bude to tak lepší. Hádat se s militantními fanatiky stejně nikam nevede.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TRISSIE: taky bych už tohle téma opustil, není to vůbec zajímavé.. jen bych podotkl, že to začalo vědeckou prací, ne anekdotami: E2E4.

    CERNYRYBIZ: mně to to jen připomnělo, protože mi to přijde víc než mírně zajímavé, je to totiž fakt dobrý WTF a velmi dobrý styl textu, schválně si to přečti a dej vědět zda je to víc mírně zajímavé než řeči o neškodlivosti alkoholu.. fakt doporučuju každýmu!

    Lidové léčení na Táborsku..
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    No a když je tady ta poptávka po zajímavostech, tak přidám jednu s alkoholem - vyprávěl mi to kamarád v hospodě, musí to být pravda :)

    Známý toho kamaráda skoro nepil, ale toho dne ho ukecali a dal si panáka a pak začal vyšilovat, že oslepl, tak ho vzali do nemocnice a tam zjistili, že má nádor, který se nějak zrovna zaktivoval (něco tam prasklo) tím vypitím panáka a brali ho okamžite na operační sál a tady v tomto případě jej asi to pití zachránilo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEJLA77: co třeba autocenzura a jako pokání jít hledat něco, co je opravdu mírně zajímavý fakt? :-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: diskuze o zajímavých tématech a případné reakce na to - to si myslím nejsme mimo, ale klidně to promaž... CERNYRYBIZ tady dotáhl smutnou historku, jak přišel kvůli marihuaně o kamaráda a pak se rozjel o neškodnosti alkoholu, tam bych s tím mazáním začal ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: Nepíšu tady dojemné historky, abych tě dojal, ale abych ti argumentoval, že tvá dojemná historka, kterak jsi přišel o kamaráda kvůli marihuaně je trochu mimo realitu. Jdi do háje s tím, co si mám nebo nemám uvědomovat, do toho ti nic není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EKG, MEJLA77: ale tohle vaše poměřování bůhvíčeho není ani zábavné, ani s tím člověk nezaskóruje mezi kamarádama jako s perličkou.

    takže by bylo fajn se vrátit k tomu, o čem tenhle klub měl být?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: jo, to se klidně shodněme, že jsou výjimky, nicméně tady se rozporuje metastudie analyzující jiné studie a upřesňující ty předchozí - máme to i v záhlaví - Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje - nevím, kdo to tam dal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam