• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    NJAL: Asi bude záležet na oční vadě. Na brýlích. Majorita se zdravýma očima a lidé s + dioptriemi budou nutně vidět červenou před modrou, protože oko není achromatické a má barevnou vadu, kterou eliminuje až mozek.To ale nebrání tomu, aby se kratší vlnové délky (modrá) lámaly více a musel jsi ostřit víc do dálky než ne delší (červenou). Takže očekávám fakt silné záporné dioptrie (popelníky) aby se tento jev převrátil. A to ještě jen s určitým typem skla.
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    NJAL: já to teda vidím zcela ploché :-D
    NJAL
    NJAL --- ---
    Majorita lidi vidi cervenou pred modrou, a 10-20% lidi vidi modrou pred cervenou.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TOXICMAN: Je to ošemetný srovnání, protože i podle videa to byla kvanta petroleje(spalné teplo 40MJ) a trocha trhaviny. TNT má spalné teplo 15MJ/kg, ale energii výbuchu jen 4,18MJ/kg, protože má negativní kyslíkovou bilanci. Spálení 6t petroleje nezní tak akčně...
    Zajímavejší mi příjde právě ta jaderná hlavice W54, ať už vystřelovaná na Davy Croket nebo odnesená v nůši na zádech jako Special demolition ammuniton, což je to nejbližší ke kufříkový bombě co kdy bylo vyrobeno. Kromě toho, že je to nejmenší z atomovek je to i pravděpodobně jediná atomovka schopná zabíjet zářením z výbuchu - tedy človek může být tak blízko epicentru, že ho nezabije ani tlaková vlna a ani tepelná vlna, ale stejně zemře na akutní nemoc z ozáření. To jiný, výkonější bomby neumí, je-li človek tak blízko že by dostal přímou smrtelnou dávku záření(ne kumulativně později ze spadu, to je jiná hra), bude roztrhán a spálen.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    TOXICMAN: nelze nevzpomenout :)
    XII.TRHÁK - A to je domluveno, že jak já takhle...
    https://youtu.be/q3Ylr-o87GM?si=3eFI1s6XHocRRIZm&t=123
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    GREATDRAKE: Spectre
    SPECTRE BREAKS GUINNESS WORLD RECORD
    https://www.youtube.com/watch?v=AdtSdVop6V0
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TOXICMAN: A v kterém to bylo filmu?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Největší filmová exploze měla energii odpovídající asi 60 tunám TNT, takže byla třikrát silnější než americká hlavice W54 v konfiguraci s nejnižší účinností.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MEJLA77: iVysílání FTW
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    QUIP: já žiji bez TV a náhodou jsem na to narazil... a vlastně nevím, jestli se nesledováním televize neochuzuji o něco hodnotného, ale nejspíš ne, můj všední život je (pro mě) dostatečně zajímavý a akční - jen jsem si vzpomněl na díl, kdy Fry (Futurama) zachránil Zemi, protože se celý život válel u televize :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZBYNEK: Jo, to bude asi ono!
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    QUIP: Tohle?
    Eiffelovy megastavby - iVysílání | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/13524543198-eiffelovy-megastavby/
    QUIP
    QUIP --- ---
    MEJLA77: Na CT pred casem davali asi hodinovy dokument o Eiffelovi a bylo to moc zajimavy. Skoro kazdy si ho spoji "jen" s tou vezi v Parizi, ale on sveho casu delal daleko zasadnejsi dila a vynalezy. Hlavne ruzne mosty a viadukty v mistech, kde to jinou technologii v podstate ani neslo, nebo by to bylo mnohem drazsi a vystavba pomalejsi. Rad bych prihodil i odkaz na ten dokument, ale bohuzel ho nemam.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    aerodynamické tunely mají více než stoletou historii a jedním z prvních, kdo používal aerodynamický tunel byl Eiffel - známý spíše návrhem konstrukce známé věže v Paříži, která nese jeho jméno:

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1631072117300888

    Ve Francii Gustave Eiffel (1832–1923) postavil svůj první větrný tunel s otevřeným zpětným chodem v roce 1909, poháněný elektromotorem o výkonu 67 hp (50 kW), na Champs-de-Mars, poblíž úpatí věže, která nese jeho jméno. .

    Mezi lety 1909 a 1912 provedl Eiffel ve svém aerodynamickém tunelu asi 4000 testů a jeho systematické experimentování stanovilo nové standardy pro letecký výzkum. V roce 1912 byla Eiffelova laboratoř přemístěna do Auteuil, předměstí Paříže, kde jeho aerodynamický tunel s dvoumetrovou zkušební částí funguje dodnes.[11] Eiffel výrazně zlepšil účinnost větrného tunelu s otevřeným zpětným chodem uzavřením testovací sekce do komory, navržením rozšířeného vstupu s voštinovým usměrňovačem proudění a přidáním difuzoru mezi testovací sekci a ventilátor umístěný na konci difuzoru po proudu; toto bylo uspořádání následované množstvím aerodynamických tunelů později postavených; ve skutečnosti se nízkorychlostní větrný tunel s otevřeným návratem často nazývá větrný tunel Eiffelova typu.

    Překlad z Google Translatoru - zdroj a více o aerodynamických tunelech včetně historie:
    Wind tunnel - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_tunnel

    #fakt
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: ehm, konci odstavců, prostě to odentruje
    RSZ
    RSZ --- ---
    HNILOB: v Norimberku zase válečnou sutí z města zasypali polovinu základů hitlerova deutsches stadionu, vznikl tam kopec Silberbuck (a v druhé půlce základů jezírko silbersee, dnes otrávené látkami právě z té skládky suti)

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: šéf mi v rozhodnutích stále ruší odsazení odstavců a nahrazuje ho konci řádků...nepřiměřeně mne to sere
    STENNY: https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/281/281679.pdf je třeba říct, že průzkum na patentovatelnost probíhal v roce 1996, tedy "v papíru" (vím kdo, ale neřeknu, to je interní informace), takže ta práce byla podstatně nepříjemnější. Že to spíš nemělo být vůbec uděleno, o tom není sporu.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Umělý kopec Teufelsberg (115m) v berlíně vznikl navršením sutin z vybombardovaných domů. Pak na něm amíci postavili rádio stanici.

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TRISSIE: ten czajnik [čajnik] pravděpodobně převzali od Russů...
    STENNY
    STENNY --- ---
    Existuje český patent, udělený na zařízení, které dokáže pohlcovat škodlivé záření z geopatogenních zón. Název je "Deaktivátor škodlivých vlivů". V podstatě jde o dvě nádoby s olejem a kus drátu.
    2011 patent ovšem zanikl, takže vzhledem k tomu, že se nevyrojila hromada nových výrobců, to asi bude s těmi zónami nějak složitější :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam