• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    CROSS
    CROSS --- ---
    Teď dočítám včerejší Morning Brew newsletter a vida:

    While the US is holding on to gallons, pounds, and yards for dear life, you can find the metric system if you know where to look—such as in rural Arizona. I-19, which runs between Tucson and Nogales, is the only highway in the country that is fully marked by kilometers: It was a pilot test from President Ford’s (failed) push in 1975 to get America hooked on the metric system, and locals have preserved their quirky highway signs in the decades since.

    A skutečně (teda pokud Wiki, která se nikdy nemýlí, lze tímhle slovem popsat) — https://en.wikipedia.org/wiki/Interstate_19

    "I-19 is unique among US Interstates because signed distances are given in meters (hundreds or thousands as distance-to-exit indications) or kilometers (as distance-to-destination indications), and not miles. However, the speed limit signs give speeds in miles per hour. According to the Arizona Department of Transportation (ADOT), metric signs were originally placed because of the push toward the metric system in the US at the time of the original construction of the highway."

    Kdo nehoví angličtině: I-19 je jediná dálnice v USA se značením vzdálenosti metrickým systémem.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    NIKDAS: Spíše jak Moravskoslezská část Slezska. "České Slezsko" je několik málo pozemků v Královehradeckém kraji, které historicky patří do Slezska, jejich rozloha je pár tisíc metrů čtverečných a počet obyvatel 0.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    E2E4: bydlíš na předměstí Velké Moravy? ;))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NIKDAS: SULTHAN: ja bych spis potreboval srovnani s uzemimi ktere znam.. Brno, Morava a Slezko jsou mimo muj obzor.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NIKDAS: Měl jsem uzavřenou sázku sám se sebou, jestli se někdo ozve. Teď si kvůli tobě nedám viržínko.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SULTHAN: Předpokládám, že jsi chtěl říct "velká zhruba jako České Slezsko", protože celé Slezsko je větší, než Morava.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Celý Izrael je velký zhruba jako Morava.

    Západní břeh, tj. oblast na východ od Izraele (západní břeh Mrtvého moře) obývaná Palestinskými Araby, je velká zhruba jako Slezsko a čtvrt.

    Pásmo Gazy, tj. území na jihozápadě u hranic s Egyptem pod nadvládou Hamasu, je velké zhruba jako jeden a půl Brna.

    Izrael má cca 9 miliónu obyvatel, z toho 2 milióny jsou Arabové.
    Západní břeh má 3 milióny obyvatel.
    Pásmo Gazy má 2 miliony obyvatel (cca 4x větší hustota než Brno).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    [XCHAOS @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fog of War]
    Během prvního izraelsko-arabského střetu se odehrál poměrně málo známý nálet na egyptské pozice v Káhiře a Gaze. Trojice těžkých bombardérů B-17 vzlétla ze Žatce.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Fincherův film The Game měl v USA kampaň, kdy ses mohl zaregistrovat na jeho stránkách a následně ti na tvůj email přišel email z adresy hezbollah.con (.con, nikoliv .com!), že bohužel už mají plný stav a nové teroristy neberou.

    Byl z toho tehdy trochu poprask, protože to některým lidem přišlo na jejich pracovní emaily.

    (byl to rok 1997, internet byl ještě mladý a tohle testovalo hranice co se dá delat, když je to "jen na internetu"..)

    zdroj: vlastní vzpomínky a potvrdil mi to teď i František Fuka, který to kdysi psal recenzí. je to ovšem k nedohledani..
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    snad jen, ze my vlastne ani presne nevime jak kolumbovy lode vypadaly, jejich udaje se odvozuji podle lodi te doby, ale presna cisla nejsou.
    JON
    JON --- ---
    BROUKOID: ta cinska lod je tam moc velka - navic zvetsena tim ze ma moc sirokou prid i zad - k tem 70m by mela byt siroka cca 13 metru, kdezto tady vypada sirsi, nez je santa maria dlouha - tj vic nez 2x tak siroka, jak by asi mela byt.

    Taky 70m je sice 3x vic, nez je delka trupu SM, ale z ni jeste couha celen dopredu, tj cinska by mela byt max 2.25x delsi. Taky je imho prilis vysoka (coz by vyniklo, kdyby byla spravne siroka).
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    JON: pokud to ctu dobre, tak rozumnej odhad, na kterym se vetsina lidi shodne je pres 70 metru (coz je 3x vic nez santa maria) a ten nejmensi a nejstrizlivejsi je 50m ... coz je porad 2x vic... takze ty modylky sou samozrejme nepresny (protoze se nezachovaly), ale nejsou nijak extremne mimo....
    JON
    JON --- ---
    HNILOB: akorat ze fakt nejspis ne: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chinese_treasure_ship
    oddil Dimensions and size.

    150 let po si ty rozmery zidealizovali, atd atp. (ne ze by Columbovy lode nebyly maly, to jo).
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    Fleas jsou blechy, kdyby to někoho zajímalo. Teď už mi to dává smysl.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    MARASAN: neumim rict na sto procent. Zkousel jsem googlit ve vicero jazycich CZ UK ES a vsude stejny vysledek. Bud si bere do tlamy mech, nebo klacek, nebo ovci vlnu. Ja bych tomu veril.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HNILOB: jako fakt? liska je mazana, ale az tak moc?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYSBEE: snad někdy loni jsem si toho všimnul.. dá se dojet autem až k tomu, u brány zahnout doleva a po polnacce to skoro celý objet..

    vypadají ty antény teda dost zchátrale.

    i tak je to silný dojem..

    tady nejlepší článek

    MEK - České středisko družicových spojů Sedlec
    https://mek.kosmo.cz/cz/sedlec/index.htm
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    (Filtr mlčí)

    :: Opravdu je velmi mírně zajímavé, ale objevil sem v utery pri pohledu z terasy hotelu Monínec - nejdřív "wtf, česká Oblast 51", fskutečnosti ::

    Středisko družicových spojů Měšetice
    Areál Střediska družicových spojů se nachází 1 km severovýchodně od obce Měšetice, nedaleko města Sedlec-Prčice, v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Byl vybudován Správou Radiokomunikací Praha (dnešní České radiokomunikace) v rámci mezinárodního telekomunikačního systému Intersputnik. Středisko zahájilo provoz 30. dubna 1974, jako první svého druhu v Československu.[1] Středisko zajišťovalo mezinárodní televizní přenosy a telefonní spoje, ke kterým později ještě přibyl přenos dat. Probíhala zde výměna televizních příspěvků v rámci Intervize.

    Současně s výstavbou střediska bylo vystavěno v Sedlci dvacet bytů pro zaměstnance, vodovod s vodojemem a koupaliště.[1] Přestože všechnu výstavbu prováděly Vojenské stavby a přestože objekt střediska strážil pro jeho strategický význam zvláštní vojenský útvar, středisko sloužilo výhradně pro civilní účely.
    ...
    Nejnápadnější dominantou střediska je kruhová budova s pohyblivou parabolickou anténou o průměru 12 m, která byla v počátečních letech jedinou ve středisku. Vysílací a přijímací zařízení byly umístěny přímo pod anténou, aby mohly být vlnovody co možná nejkratší.

    Prvních 19 let mělo středisko technické vybavení pouze pro práci v systému Intersputnik, které bylo dodáno ze Sovětského svazu. V roce 1988 byla postavena druhá anténa o průměru 12 m pro spojení se stanicemi v Asii.

    V průběhu provozu docházelo k různým modernizacím, největší však nastala počátkem 90. let 20. století, kdy americká firma Comsat vyhrála soutěž na zařízení stanic Standard a Intelsat. Proto byly na konci roku 1992 nainstalovány dvě antény o průměru 18,3 m. Od léta 1993 funguje toto zařízení nepřetržitě bez jediné odstávky.


    Zdroj: Wiki.cz

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam