• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    NELLAS: Mno...



    The night the program aired, the C.E. Hooper ratings service telephoned 5,000 households for its national ratings survey. 'To what program are you listening?' the service asked respondents. Only 2 percent answered a radio 'play' or 'the Orson Welles program,' or something similar indicating CBS. None said a 'news broadcast,' according to a summary published in Broadcasting. In other words, 98 percent of those surveyed were listening to something else, or nothing at all, on Oct. 30, 1938. This miniscule rating is not surprising. Welles' program was scheduled against one of the most popular national programs at the time — ventriloquist Edgar Bergen's Chase and Sanborn Hour, a comedy-variety show.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Dnes máme výročí 85 let od vysílání rozhlasové hry Válka světů. Wellsovu hru tehdy v rozhlase ztvárnili natolik přesvědčivě, že se spousta Američanů zamkla doma nebo pokusila uprchnout do lesů před děsivou mimozemskou invazí.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Jako naše nejjedovatější houba se většinou uvádí muchomůrka zelená. Dost možná ale tento pochybný titul ve skutečnosti drží pavučinec plyšový (LD50 se odhaduje na 30g čerstvé houby, oproti 50g u muchomůrky zelené). O co je pavučinec vzácnější (a méně známý), o to je zákeřnější - otrava se začne projevovat v rozpětí 2-21 dnů od požití houby a leckdy vypadá jako nespecifické selhání ledvin. Koho by napadlo, že za to může houbová polévka, snězená před dvěma týdny?
    O záludnosti pavučince něco vypovídá i fakt, že ve starších atlasech byl běžně uváděn jako nejedlý (ale nikoli jedovatý), nebo dokonce jako jedlý. Situace se změnila až v polovině dvacátého století, kdy se jím v Polsku otrávilo více než 100 lidí a hygienik Stanislaw Grzymala vypátral původce.
    Mírně děsivou myšlenkou na závěr je, že v ČR je sice otrava pavučincem údajně velmi vzácná (ani pavučince samotné tu nerostou zrovna hojně), jenže nikdo neví, kolik pacientů, kteří skončí na dialýze nebo ve frontě na transplantaci ledvin, sebralo pár týdnů před prvními citelnými problémy nesprávnou houbu...
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    JON: jojo, je mi jasné, že nejde o šerm, nenapadlo mě adekvátní české slovo. Navazovala jsem na letní fakt od Eertu, který to popsal dost přesně. Německá Wikipedie je v tom hesle opravdu hodně obsáhlá :)
    JON
    JON --- ---
    CASTROL: tak nejsou to sermirske, ale studentske spolky (burschenschaften), sekaj se nektery z nich do krve, nektery tak jako spis sportovne, nektery vubec, a neprekvapive, stejne jako ruzne fraternity spolky na anglosaskych boarding schools, jsou mnohe z nich namocene do vice ci mene creepy-shit zalezitosti (coz se v nemeckych zemich casto rovna staremu dobremu naglovstvi - spis takovemy tomu salonnimu a systemovemu, nez ze by chodili aktivne zapalovat ubytovny, ale i takovi se urcite najdou).

    Fun fact - manzel Yvonne Prenosilove, Andreas von Schuckmann, byl clenem (nepamatuju se na 100%) Saxo-Borussia, sama o nem nekde v televizi rikala, ze ma hubu jak kdyby prosel vylohou.

    Upozornění na přesměrování
    https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fwww.asta-hannover.de%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FHeidelberg_2004.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwi9yvblipuCAxULbvEDHVQrD5kQFnoECAwQAg&usg=AOvVaw0FT-f2omBzI2necBjqmvnp
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    ERRTU: mám aktuality k tomu mírně zajímavému faktu o Mensurách. Včera jsem seděla v hospodě u Hannoveru, kde mi známí potvrdili, že ty šermířské spolky pořád velmi dobře fungují. Starší členové spolků když umřou, tak odkážou část dědictví spolku a když studujete, tak můžete bydlet jako člen spolku na koleji třeba za 250 eur měsíčně. Cena za to je, že se teda mečujete a při pohřbech starších členů trdlujete u pohřbu v legračních oblečkách. Kamarád potvrdil, že jeho otec byl členem takového spolku a on se s bratrem museli doma vzbouřit, že nic takového rozhodně dělat nebudou. Nicméně jinde je ten pocit přináležitosti ke komunitě furt dost silný a mimo jiné se z řad těchto spolků prý v poslední dobře úspěšně rekrutují členové pravicové AFD
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Koukam, ze tento fakt tu jeste neni.

    Třistatřicetipětiletá válka
    (nizozemsky Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog)
    byl údajný teoretický válečný stav mezi Nizozemskem a ostrovy Scilly. Pravda o existenci této války je stále sporná. Říká se, že byla prodloužena neexistencí mírové smlouvy za 335 let bez jediného výstřelu, což z ní dělá jednu z nejdelších válek světa a bez prolité krve. Navzdory nejisté platnosti vyhlášení války, a tedy nejistotě o tom, zda válečný stav v první řadě někdy vlastně existoval či neexistoval, byl nakonec v roce 1986 vyhlášen mír, který přinesl konec jakékoliv hypotetické válce, která mohla být legálně považována za existující.
    Třistatřicetipětiletá válka – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99istat%C5%99icetip%C4%9Btilet%C3%A1_v%C3%A1lka
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    zcela v rozporu s jeho alespon v cr nejznamejsi postavou suknickarskeho chirurga, bych vam rad predstavil Alana a Arlene Aldovi.
    dohromady se dali v roce 1957. jsou spolu tedy nadhernych 66 let. a podle tech vejirku podle oci se spolu za cele ty stastne roky museli hrozne nasmat:)

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Deset let, mezi roky 1948 - 1958, Tony Signorini chodil po nocích ve speciálních patnáctikilových botách po plážích Floridy a zanechával obří stopy.

    Vedlo to k mnohé zábavě, jako třeba tomu, že lidé hlásili, že spatřili obřího tučňáka. Britský biolog Sanderson odhadl jeho výšku na 4,5m.

    Až v roce 1988 Signorini prozradil že to byl on.

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Profesor Farnsworth byl inspirován Phio T. Farnsworthem, vynálezcem televize (který je v epizodě Futuramy S8, E7 - "All the President's Heads" je zmíněn jako jeho předek)

    CASTROL
    CASTROL --- ---
    jak se vidí špačkové!

    E2E4
    E2E4 --- ---
    EZECHIAS: hele legrace, zkousel jsem ted vsechny pluginy na chatgpt ktery tvrdi ze delaji summary youtube videi, ale nic z toho nefunguje, vsechny davaji error:
    ApiSyntaxError: Expected message content to be Text, got class 'chat.chat.Code'

    Rad bych nasel neco funkcniho..

    pokracovani v [Artificial Intelligence AI] , prosim?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SCHWAB: Je to i na podcastových platformách, tak to můžeš poslouchat i při cestě do práce.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    ESTEN: Tak nevim jestli trolis, nebo se opravdu ptas. Kazdopadne treba Chrom me ma uz i extension presne na tohle via ChatGPT: https://chrome.google.com/webstore/detail/vidsummize-ai-youtube-sum/gidcfccogfdmkfdfmhfdmfnibafoopic#:~:text=make%20you%20more%E2%80%A6-,Let%20ChatGPT%20watch%20YouTube%20videos%20for%20you%2C%20stop%20wasting%20time,productive%20and%20a%20better%20learner.

    Claude umi videa jako source uplne stejne.

    Jen si dej praci a koukni se na pluginy do ChatGPT nebo Claude prave na tohle.

    Btw: nekdy ani realne nekoukaj na video, ale pouzijou transcript. Zalezi na co se ptas :]
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    EZECHIAS: ktery treba?
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    NAVARA: To uz jde i ted. Jen nemas moc jak poresit chybovost, kdyz o tematu nevis nic. Ale video zdroj, ktery je public schrousta vetsina dostupnych “botu”.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Těším se, až bude možné AI přehodit tyhle několika hodinové podcasty / vblogy a nechat jí z toho udělat půl stránky souhrn nosných myšlenek...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SCHWAB: to jsem si říkal taky, ale nakonec jsem si to pustil a je to docela zajímavé, rozebírají docela dlouho vliv kávy na spánek, ale řeši třeba i aalkohol, CBD, THC - dál jsem se zatím nedoposlouchal, ale zajívavé to je :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    EZECHIAS: kdybych našel tři hodiny na youtube video, tak je radši prospim :D
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam