• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    V metru vyrostl Metrorost. O přežití rostlin se stará chytrý systém, odolá i vandalům - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/v-metru-vyrostl-metrorost-o-preziti-rostlin-se-stara-chytry-system-odola-i-vandalum-185287/

    zajímavý nápad na oživení vestibulu metra a osobně se mi líbí design, snad se udrží, vypadá to, že to mají promyšlené...
    (jen jsem si vzpomněl na mrtvé kytky na Střížkově - tam jsem měl taky radost, že stanice metra může být prorostlá květinami, ale oni je nějak asi nestíhají zalévat nebo to nejsou vhodné druhy do daných podmínek, to netuším, každopádně to tam dost pochcípalo, případně děkuji předem za upřesnění.)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    DELIRIUM:
    „Živý“ zadeček tak mohl fungovat, dokud mu nedošly zásoby živin a hlavně voda, protože její ztráty prostřednictvím dýchání tracheální soustavou jsou často limitující.
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2023/cislo-10/-3.html
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Ehm, právě sem viděla video, kdy si moucha omylem urvala hlavu a v pohodě žila ještě několik hodin. Prý to tak mají.
    Věděla sem to o svabech, ale u mouchy to je pro mě úplná novinka.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CDR: duchodce mel webkameru a nahraval kontinualne vsechno, vedci z toho vytahli 93 instanci pareni, lepsi?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CDR: A kdyby sledoval kaloně ušatého nebo kočku domácí, tak je úplně normální?
    CDR
    CDR --- ---
    no přiznejme si, že důchodce, který sleduje 93 pářících aktů (v textu to není takhle jasně formulováno, ale dejme tomu) netopýra večerního, asi trochu divný je .)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CROSS: Přesně, já jsem tuhle zprávu zahlédla jen jako titulek ("Záhadu netopýřího penisu vědci rozluštili díky nizozemskému penzistovi") a napadaly mě souvislosti takové, že jsem ten článek raději neotvírala. Zjištění, že penzista netopýry pozoroval, je pro mě velkou úlevou.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: A přitom jde jen o úchylného penzistu-voyeura.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: dobrý, ale teda při čtení první věty mě napadlo, proč by u všech všudy kvůli netopýřímu penisu pozorovali nizozemského penzistu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tak zase něco zkopíruju od Vědy 24:

    Záhadu nepřiměřeně velkého penisu jednoho druhu netopýra se podařilo vyřešit zásluhou pozorování nizozemského penzisty, uvedla agentura AFP s odvoláním na studii zveřejněnou v odborné publikaci Current Biology. Penzistovo pozorování umožnilo týmu evropských výzkumníků dospět k závěru, že dotyčný druh netopýra, který je rozšířen i v Česku, nepoužívá svůj orgán k pronikání do pohlavního ústrojí samičky, ale jako jakési prodloužené "kopulativní rameno". Je to poprvé, kdy byl tento typ reprodukce - bez spojení pohlavních orgánů - zaznamenán u savce.
    Netopýr večerní (Eptesicus serotinus), který má rozpětí křídel více než 35 centimetrů, je druh rozšířený v lesích Evropy a Asie.
    Biolog Nicolas Fasel z univerzity ve švýcarském městě Lausanne AFP řekl, že jeho tým si už před časem všiml, že tento netopýr má "extrémně dlouhý penis". V erekci je sedmkrát delší, než by dokázal pojmout orgán samičky. Konec ztopořeného penisu má srdcovitý tvar, který je rovněž příliš velký, než aby umožnil průnik. Tyto charakteristiky podle výzkumníka Fasela klasickou kopulaci znemožňují.
    Záhada byla o to větší, že páření netopýrů je obtížné pozorovat.
    Řešení dorazilo prostřednictvím e-mailu, jehož první slovo znělo "penis", následované přehršlí slov v nizozemštině a slovem Eptesicus, tedy latinským názvem druhu. Poslední výraz upoutal pozornost profesora Fasela, který si při sledování videa připojeného k e-mailu uvědomil, že "má odpověď".
    Odesílatel, Jan Jeucken, je penzista bez vědeckého vzdělání z vesničky Castenray na jihu Nizozemska. Poté, co se začal zajímat o populaci netopýrů žijících v podkroví místního kostela, nainstaloval zde kamery zaznamenávající netopýří aktivity. Podle Fasela, který důchodce zařadil mezi autory studie zveřejněné tento týden, z něj "vášeň udělala ideální osobu" pro objasnění netopýřího chování.
    Vědci analyzovali 93 páření v kostele natočených přes mřížku, na které se netopýři drželi. Samice netopýra večerního je vybavena velkou blánou spojující ocas s končetinami, kterou může použít k ochraně svého pohlavního ústrojí.
    Během páření samec uchopí samici za zátylek a pomocí svého dlouhého penisu tuto blánu roztáhne a dostane se ke vchodu do pohlavního ústrojí. Následuje dlouhé, nehybné objetí, nazývané "kontaktní páření", umožňující přenos samcova spermatu.
    Tato forma reprodukce bez pronikání do pohlavního ústrojí je běžná u ptáků, ale nikdy předtím nebyla pozorována u savců. Objetí může u netopýra trvat skoro věčně: v průměru trvá 53 minut a zaznamenaným rekordem je 13 hodin.
    Podle profesora Fasela by samice mohla použít své extrémně dlouhé děložní hrdlo k uchování spermatu od různých samců po celé měsíce, než by si vybrala jednoho k oplození. Je možné, že se tímto způsobem rozmnožují i jiné druhy netopýrů, dodal výzkumník, který předpokládá, že další výzkum na toto téma by mohl odhalit "mnoho dalších druhů s podivnými penisy". (ČTK)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    NAVARA: Což o to, pořád je to srdcovka, ale česky jsem to od dob gymplu neviděla. A na to asi odvahu nemám... Hyperrychlosti pryč!
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANNIKA: Měla by sis ten seriál celý pustit… ^^ #justtobesure
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ale aspoň jsem si zavzpominala na začátky Voyageru a hlášky jako "Když nejste nesmrtelní, tak nejste nic" což mi na základce přišlo hluboce filosofické - a za pár let jsem si poslechla originál a "You are nothing, if not persistent". Jestli volali Bridge už si nepamatuji, mám pocit, že jo, ale rozhodně volali několikrát Helma. Ach, kde jsou ty časy :-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    CERNYRYBIZ: V češtině jsou Dobrá znamení plná pozoruhodných věcí. Crowlemu se, kupříkladu, v hořícím knihkupectví rozteče mejkap. Jen tak, zničehonic. Bez jakéhokoliv zmínky, že by kdy makeup měl. Dohoda hlavních postav naprosto postrádá logiku, protože nikoliv jeden udělá ve městě něco špatnýho a následně pak zase požehnání, aby se ten druhý nemusel namáhat, ale jakmile jeden udělá to, probehne tam druhý a udělá ono. Ze závěrečného povzdechnuti, že by byl býval pěkný průšvih, kdyby byli aspoň trochu kompetentní, je, že by byl průšvih, kdyby byli vsemocni. Každé oops je přeloženo jako hoplá a každé miss jako minout, byť to v kontextu absolutně nedává smysl. A takových věcí jsou tam mraky, jsem fakt zírala. A říkala jsem si, jestli nemám nejakej fanouškovskej překlad nebo něco, ale ne. Vůbec nechápu, jak tohle prošlo až do tisku, když to není sem tam moucha, kterou člověk vidí oproti originálu, ale celý pasáže, co nedávají smysl.
    CDR
    CDR --- ---
    Vyšla aktualizace Windows 11 23H2. Ale Windows 10... Ty už zůstanou navěky jen 22H2, nová verze už nebude.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NELLAS: ja, spletl jsem se já
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MEJLA77: Das Fräulein. Pokud se nepletu.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    JESTEDMAN: tak mě napadá - nejsem němčinář, jen jsem se ji pár let učil - "die Fräulein" je tedy vlastně zdrobnělina od "die Frau"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    JESTEDMAN: Jo jo, právě :) Holt jazyky se nevyvíjejí obvykle úplně logicky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam