• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CORNELA: Bych čekal, že se tam půjde někde z oblasti krku :o
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CORNELA: mecem to musi bejt snazsi, nez prekousnout mihuli!
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    HAR4NT: No a primárně se to mozkovy cévy jinak než takhle nedostaneš - těžko někomu odriznes půlku mozku zeo
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ATUARFIK: a kdo napsal tohle?:))

    Mihule mořská. Živá se polije krétským vínem, ve kterém se utopí. Pro úsporu lze použít i obyčejné víno. Pak se zařízne a do vína se zachytí krev. Nakrájí se na kusy a uvaří se ve vodě. Do směsi vína a krve se přidá skořice, hřebíček, zázvor, malé hrozinky, mandle a celý pepř. Vše se svaří. Vařená ryba se vloží do omáčky a ještě jednou se povaří. Může se nechat týden uležet. Takto připravena přichází mihule mořská na stůl velmožů.

    Jindřich zemřel 1. prosince 1135 na otravu jídlem, přejedl se svými milovanými mihulemi v normandském Saint Denis en Lyons.
    Jindřich I. Anglický – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_I._Anglick%C3%BD
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TOOMIX: do srdce se uz docela dlouho hrabe pres trisla...cevy nejsou inervovany, tak to "neboli", jen se dava lokalka v miste vpichu
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Vlákno o tom, jak pacientce s mozkovou mrtvicí odsáli sraženinu přes vstup v třísle. Nechápu... Jsou tam i videa z CT. Docela by mě zajímalo, kdo s touhle metodou přišel...

    https://x.com/hauer_tomas/status/1731027293009572305?s=20

    Mozková mrtvice/čas je mozek

    žena, 79 let, zapomněla vzít 2x po sobě lék na ředění krve při srdeční arytmii; doma náhle podlomení L nohy, pád, přestává mluvit, hýbat L rukou i nohou, poslední co stačí říct je, že jen upadla, ať syn nevolá sanitku, ten volá 155.

    Záchranáři správně identifikují mrtvici, spouští řetězec přežití a volají na iktový telefon neurologa v nejbližším zařízení schopném řešit mrtvice - komplexní cerebrovaskulární centrum, ten je směřuje rovnou na CT, kde na ně čeká a zároveň vzhledem k symptomům které jsou podezřelé z uzávěru velké mozkové cévy, aktivuje angiointervenční tým, nás, zdravotníky schopné dostat sraženinu z mozkové cévy ven katetrizačně přes tříslo

    Na videu vidíte angiogram mozku této pac., kde vlevo uprostřed je jen krátký pahýl jinak uzavřené střední moz. tepny, celá P hemisféra pac. je aktuálně bez přítoku krve, zůstane li tak, následky budou fatální či . zůstane ochrnutá na L ruku i nohu, neschopna mluvit, polykat apod.

    ...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: To znám! To napsal Poe!
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    SALVATOR: zde uplnejsi popis trapeni ...

    Barbarská gastronomie: strnad se zavře, překrmí a poté utopí v koňaku - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/ortolans-a-la-provencale-strnad-utopeny-v-konaku.A160319_143930_xman-styl_fro
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Někomu vletěl strnad do sklepa, přežral se a pak se utopil v sudu s koňakem, tak ho aspoň osmažili a snědli.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ATUARFIK: asi nekdo se smyslem pro detail..
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Docela by mě zajímalo, jak někdo na takovýhle recept přišel.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: Detail.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PREKOTKA: podle me to ma podporit prozitek
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    HOWKING: záleží na tom, čemu věříš;)
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: jasně, je, ale z cognacu
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: A není koňak brandy?
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: možná bych jen dodal, že armagnac není koňak, ale brandy z gaskoňska;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak hadérka stačí na to, aby se skryly strašlivosti před Bohem? :-O
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SALVATOR: to je strašný
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tady i ve Zjištění už se objevila řada postů o divnejch jídlech. Na tohle sem tady ale eště asi nenarazil.
    Francouzi jedí ptáčka jménem strnad zahradní. Jelikož má jen asi 16 cm, tak po ulovení (chytají se do sítí) je zavřou do tmy, což ptáka vede k nezřízenýmu žraní. Když strnad přibližně zdvojnásobí svoji váhu, je vhozenej do nádoby s koňakem, tradičně se používá Armagnac. V tom se utopí a zároveň namarinuje. Pak se osm minut smaží a následně se mu odere peří. Strnad se konzumuje tak, že se drží za zobák a celej se vkládá do úst nožičkama napřed, jen větší kosti se plivou.
    Klasickej způsob konzumace pak je s velkým ubrouskem nebo ručníkem přehozeným přes hlavu. To se vysvětluje buď tím, že ubrousek má zadržet vůni a podpořit prožitek, nebo tím, že na člověka není vidět, jak plive kosti a říká se i to, že to je proto, aby se člověk skryl před Bohem, zatímco dělá takovou strašlivost.

    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Vědci z mezinárodní observatoře Telescope Array zachytili extrémně silnou energetickou částici, kterou pojmenovali Amaterasu podle japonské bohyně Slunce.
    „Takto vysokoenergetické částice se objeví na kilometru čtverečním jen jednou za tisíc let, takže máme velké štěstí, že jsme je mohli detekovat,“ vysvětluje Federico Urban z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který se na tomto mezinárodním experimentu podílí už více než deset let. Srovnání s předchozími vysokoenergetickými událostmi kosmického záření z let 1991, 1993 a 2001 poukazuje na význam objevu Amaterasu, protože se svou energií řadí na druhé místo hned za částici Oh-My-God zachycenou v roce 1991.

    Oh-My-God částice
    Večer 15. října 1991 pozorovali vědci nad Salt Lake City v Utahu extrémně silnou částici. Její energie jim vyrazila dech natolik, že jí dali přezdívku Oh-My-God neboli Ach můj Bože.
    Částice se nejvíce podobala protonu pohybujícímu se téměř rychlostí světla, právě díky této kombinaci velké rychlosti i vysoké hmotnosti měla takovou energii.
    Nejnovější vysvětlení říkají, že ji urychlila kolabující magnetická pole páru kolidujících galaxií vzdálených 450 milionů světelných let od Země.

    Zemi zasáhla supersilná částice Amaterasu, která přišla odnikud — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3632405-zemi-zasahla-supersilna-castice-amaterasu-ktera-prisla-odnikud
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam