SPIKE411: jen doplním: pro zpravodajství se většinou dává klopový mikrofon, který je normálně vidět, obvykle ještě s s molitanovou ochranou proti prskání nebo "chlupy" - ochranou proti foukání větru (dělá to strašné hučení, pokud fouká přímo do mikrofonu), pokud se točí venku, naopak pro natáčení u filmu se mikrofon většinou schovává nebo retušuje postprodukčně, ale zažil jsem dva případy, kdy byl přímo viditelný na kameru, ale vlastně si ho nikdo nevšiml a bylo to právě v tom seriálu Mazalové, kde vodník Dušička (L. Sobota) měl mikrofon na klobouku mezi nějakými ozdobami a Balone (M. Ruml) měl jako středověký alchymista zdobný pás s malinkými černými kamínky a do toho jsem jen zapíchl mikrofon - další malý černý lesklý kousek, aby trčel ven ve správné výšce a měl jsem hotovo... někdy se naskytne situace, kdy si toho mikrofonu nemá divák šanci všimnout a může se vystrčit více ven a snímat lépe okolní zvuk, jinak při schovávání má pak trochu jiný zvuk, můžou se do toho ozývat i ruchy oblečení, takže se pak výsledný zvuk smíchává z mikroportu a částečně z mikrofonu, který drží asistent zvuku (někdy i zvukař) na takovém tom dlouhém bidlu (říkali jsme tomu tágo, ale asi správně je to mikrofonní tyč s držákem mikrofonu, mívá až 6 metrů, obvykle je to teleskopická tyč, takže si před akcí odhadnete, jak daleko budou herci, kde se budou pohybovat a pak se ten asistent snaží držet mikrofon nad nimi a případně jej směřovat na toho, kdo mluví). Zvuk z mikroportu působí také jako by ten člověk mluvil přímo s vámi, zvuk z mikrofonu nad herci obvykle snímá i okolní atmosféru, takže když je herec blíže ke kameře a mluví jakoby přímo k vám, je tam obvykle více slyšet z mikroportu, pokud je někde dál, dává se většinou jen ten mikrofon, který snímá celou scénu + se do toho přimíchává např. v dialozích i trochu ten z mikroportu, celé to samozřejmě musí být synchronizované, což se dělá pomocí timecodu a bývá u filmu i zařízení, které takový časový kód generuje pro všechny natáčecí zařízení (třeba kamery, zvukařský záznamový stroj atd.)