• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    LORD_DE_SEIS: vedle tý hospody (kde sídlilo ČUD) jsem vyrostla, absolutně jsem o tom neměla tušení. Dík!
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ERRTU: moar:
    Toothbrush moustache - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Toothbrush_moustache
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    jmenuje se to toothbrush moustache :) kupodivu nejspis vznikl v usa koncem 19. stoleti, v delnickem a tovarnim prostredi, snadno se udrzoval, a odrazel jistou... uniformitu te doby. i zmineny chaplin mel ve svem prvnim filmu v 1914 jeste plny krnir, udajne na pozadavek producenta ze by mel vypadat starsi, viz prvni fotka. nasledne z nej udelal toothbrush protoze mu pripadal komictejsi. z dalsich komiku te doby zminim olivera hardyho. az nasledne se rozsiril do nemecka. vazbu na plynove masky bych videl spis neumyslnou ve stylu ze si knirati vojaci vsimli ze se jejich kolegove s toothbrushem min dusi :)

    daleko vetsi hardcore je ovsem pilltrum moustache! pilltrum je ten zlabek mezi hornim rtem a nosem presne uprostred vymezeny spickama horniho rtu, viz robert mugabe, ex prezident zimbabwe na druhe fotce :D

    E2E4
    E2E4 --- ---
    Slunce bouří. O víkendu pravděpodobně zaznamenáme polární záře - Astrofyzikální ProGResy z Opavy
    http://progresy.physics.cz/2024/05/09/slunce-bouri-o-vikendu-pravdepodobne-zaznamename-polarni-zare/
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    LORD_DE_SEIS: Koukám, že některé tradice jdou skutečně daleko do historie :))
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Víte kde se vzalo spojení - je to v čudu?

    V době, kdy se v Československu začala prodávat první auta a mohl si je dovolit jen opravdu málokdo, vzniklo v roce 1919 v Horních Počernicích 1.Českomoravské úvěrové družstvo – ČUD.

    Jeho zakladateli byli americký podnikatel českého původu Joe Skrivanek a bratři Josef a Václav Buřilovi, legionáři, které potkal na lodi z Vladivostoku do Evropy. Přesvědčil je o svém geniálním plánu na založení leasingové společnosti specializované na nákup aut. Něco, co ve Státech fungovalo běžně, ale v Československu šlo o převratnou novinku.

    Po dvou letech fungování mělo úvěrové družstvo čtyři desítky členů, vklady přes 1,5 milionu korun a rezervní fond ve výši 396 808,97 koruny. "Nové auto míti budu, peníze mi dají v ČUDu," zvala další zájemce reklama v tisku.

    Většina členů kampeličky se ale svého vysněného auta nedočkala. Skrivanek totiž rezervní fond sbalil, svou leasingovou společnost vytuneloval a odjel zpět do Spojených států, kam se ho následně vydal hledat Václav Buřil a obrátil se na místní policii. Ta sice Skrivanka dopadla, ale Buřila označila za spolupachatele, a oba tak v roce 1923 dostali trest patnáct let vězení. Měsíc po vynesení rozsudku spáchal Josef Buřil, který zůstal v Praze, sebevraždu.

    Peníze zájemců o auta prostě zmizely v ČUDu a nikdy je už neviděli.

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (legenda praví, že to byl důsledek I. světový, protože masivní knír bránil gasmasce v utěsnění, tedy s návratem z front přišla i móda kartáčků. Non testatur.)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CDR: Nosil kdekdo. Až Hitler z toho udělal "svůj" knírek. (inzerát je novodobý, ale ilustrativní.)

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CDR: To holt byla móda. Si vem takovej vrchní inspektor Bouše.

    CDR
    CDR --- ---
    ještě mi přijde trochu legrační, že Kutlvašr nosil hitlerácký knírek .)

    CDR
    CDR --- ---
    Dával jsem to sem před rokem, ale opakování je matka moudrosti.
    A hodí se to k včerejšímu svátku.

    ***
    Velitel Pražského povstání - generál Karel Kutlvašr
    Nejlepší český stíhač - kapitán Karel Kuttelwascher.
    Nejsem schopen dohledat (možná někdo místní ví), zda se někdy setkali, ale přijde mi to velmi pravděpodobné. Škoda, že si Kuttelwascher nenechal počeštit jméno, byl by v tom dobrý binec .)

    ***

    A ty osudy, smutné osudy v zasyfleném poválečném Československu :( (wiki)

    generál Karel Kutlvašr

    Krátce po únorovém převratu, již 8. března 1948, byl odeslán na dovolenou a 1. června 1948 přeložen do výslužby. Následně byl 18. prosince 1948 zatčen a coby představitel údajné odbojové skupiny „Pravda vítězí“, jež byla zinscenována provokací 5. oddělení,[p 3] ve vykonstruovaném procesu[6] 16. května 1949 Státním soudem v Praze odsouzen za velezradu k trestu odnětí svobody na doživotí a současně degradaci na vojína v záloze.[1] Vězněn byl na Mírově a v Leopoldově.[p 4] V roce 1960, po amnestii prezidenta republiky Antonína Novotného, vyhlášené u příležitosti přijetí „socialistické ústavy“,[zdroj⁠?] přesněji „dovršení socialismu“ a změně názvu republiky z ČSR na ČSSR, byl z výkonu trestu propuštěn. Z vězení se vrátil ve velmi špatném zdravotním stavu.

    Po propuštění z vězení bydlel se svou ženou až do své smrti v Praze-Vršovicích, Rybalkova 69. Jelikož mu byl vyměřen starobní důchod ve výši pouze 230 Kčs měsíčně, živil se nejprve jako hlídač v Jízdárně Pražského hradu a poté, kdy odtamtud musel odejít, pracoval jako noční vrátný v Nuselském pivovaru.[6] Zemřel náhle při zdravotní prohlídce 2. října 1961 v nemocnici v Motole v ordinaci lékaře MUDr. Endta, jehož otec bojoval po jeho boku v ruských legiích.

    V roce 1968 zrušil Městský soud v Praze všechna obvinění z let 1948 a 1949. Plně rehabilitován však byl teprve po listopadu 1989. In memoriam byl povýšen na armádního generála a byl mu udělen Řád Milana Rastislava Štefánika.

    kapitán Karel Kuttelwascher

    Po skončení války se Kuttelwascher vrátil 18. srpna 1945 do Československa, krátce nato jej následovala jeho manželka Ruby s dvěma dcerami Verou a Mari. Jako příslušník Československého letectva byl povýšen na štábního kapitána a dislokován v Ruzyni. O měsíc později se vrátil na svou bývalou základnu v Hradci Králové jako instruktor na Letecké akademii, kde nejvíce letů absolvoval na stroji Avia C-2, příležitostně pak na Aero C-4.

    Jeho manželka Ruby se s životem v Československu a Kuttelwascherovou službou v letectvu nesžila a v lednu 1946 se vrátila do Anglie. Také Karel Kuttelwascher s obavami sledoval rostoucí moc Komunistické strany Československa pod sovětským „dohledem“ ve znovuobnovené republice. Požádal si proto o vrácení víza do Velké Británie. Dne 21. května 1946 rezignoval na službu v letectvu a po pěti dnech, v den československých parlamentních voleb se vrátil do Británie.[2] Zde od listopadu 1946 létal jako civilní pilot u British European Airways na strojích Vickers Viking, Airspeed AS.57 Ambassador a Vickers Viscount. Manželství s Ruby bylo rozvedeno v roce 1951. V roce 1955 začal Karel Kuttelwascher podnikat, ale nadále létal. 25. ledna 1956 se stal naturalizovaným britským občanem.[3] V témže roce byl povýšen do hodnosti kapitána RAF. 13. srpna 1959 při pobytu na dovolené v St Austell v Cornwallu jej stihl infarkt. Byl převezen do místní nemocnice, ale v noci ze 17. srpna utrpěl druhý infarkt. Jeho hrob se nachází v Uxbridge u Londýna.

    Dne 8. května 2000 byl in memoriam povýšen do hodnosti brigádní generál.

    Dne 16. srpna 2009, v předvečer 50. výročí jeho úmrtí, mu byla odhalena pamětní deska na jeho rodném domě ve Svatém Kříži.[4]

    V roce 2016 mu byl udělen Řád Bílého lva I. třídy.[5]

    Dne 28. října 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman in memoriam udělil Řád Bílého lva[7] vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    DRAGON: hlavně vypadá divně, jak tlama přechází v žábry
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Jsem sportovní nadšenec, a dneska v práci při smalltalku s finským kolegou jsem zjistil, že existuje "finský baseball" - jmenuje se to pesäpallo, a je to mix baseballu a kriketu. Koukal jsem na pár videí na YT a jsem absolutně mimo co se pravidel týká. Ale zároveň mi to přijde hrozně fajn - malá zemička, kde by člověk čekal tisíc a jednu variantu zimních sportů, má takovouhle koninu.

    Parhaat pesäpallo suoritukset! (COMPILATION #4)
    https://www.youtube.com/watch?v=1qtfXtZNT0I

    In English - Pesäpalloliitto
    https://www.pesis.fi/pesis-info/in-english/

    Jinak to prej není moc populární ani u nich :-)
    CDR
    CDR --- ---
    Pokaždé, když v práci aktivuji nějaký iphone, což je jednou až dvakrát do týdne, si kladu otázku, proč mezi lokacemi, kde se bude telefon používat, je na výběr i liduprázdný a pustý (obojí doslova) Clippertonův ostrov.
    A přitom se mi vždy vybaví tento příběh (wiki).

    Osadníci a mexická vojenská posádka byli zásobováni loďmi z Mexika přibližně každé dva měsíce, ale s eskalací bojů během mexické revoluce pravidelné zásobovací návštěvy přestaly a obyvatelé byli ponecháni svému osudu.[3] Při vypuknutí 1. světové války v roce 1914 byli mexickými orgány zcela zapomenuti. Někteří obyvatelé se stali obětí kurdějí. Guvernér ostrova Ramon D'Arnaud a tři z jeho přeživších mužů se roku 1915 pokusil s pomocí voru, který si sami zhotovili, doplout do oblasti, kterou křižují lodní linky, ale všichni se utopili. Na ostrově zůstalo pouze 15 žen (včetně vdovy po D'Arnaudovi) a dětí a správce majáku černoch Victoriano Alvarez.[4] Ženy jím byly znásilňovány a do roku 1917 dvě z nich zavražděny. Alvarez se prohlásil králem. Ale ani on neušel svému osudu: byl 17. července 1917 zavražděn sekyrou mladou ženou, kterou se pokusil zotročit.

    Mezitím USA z obav, že by Německo mohlo Clipperton používat jako svou námořní základnu, vyslaly válečnou loď USS Yorktown, která zjistila, že na ostrově se žádní Němci nenacházejí. Dne 18. července 1917 loď zachránila z ostrova zbylé ženy a děti, které přežily Alvarezovu tyranii.[3]
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Stockholský syndrom znají asi všichni, nicméně začetl jsem se do wiki a ony ty okolnosti vzniku v původním incidentu jsou zajímavé....

    According to accounts by Kristin Enmark, one of the hostages, the police were acting incompetently, with little care for the hostages' safety. This forced the hostages to negotiate for their lives and releases with the robbers on their own. In the process, the hostages saw the robbers behaving more rationally than the police negotiators and subsequently developed a deep distrust towards the latter.[9] Enmark had criticized Bejerot specifically for endangering their lives by behaving aggressively and agitating the captors. She had criticized the police for pointing guns at the convicts while the hostages were in the line of fire, and she had told news outlets that one of the captors tried to protect the hostages from being caught in the crossfire.

    Stockholm syndrome - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    NAMATHUR: děkuju!

    NELLAS: návrh na šestidveřovou tatru t-707 se bohužel neuskutečnil.


    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MEANKITTY11:
    a) tu jsou komplet
    b) nech sa páči (stl) --- nudil jsem se při dohledu na tisk
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nebyla-li by nějaká zajímavost? :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    TEAPACK: Já to chci jako klíčenku, nebo to pošlu klukům v shark racing
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DRAGON: potřebuju modrý auto a tohohle žraloka si nechám udělat jako magnetku a každý den bude plavat jinde =D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam