rozposlouchala jsem na rozhlase knihu
https://www.databazeknih.cz/knihy/krajina-roztavenych-zvonu-534745 , jejíž první povídka se odehrává za časů cholerové epidemie 1832, což mě samozřejmě navedlo pátrat, jak to s tou cholerou bylo.
nechce se mi to přepisovat, takže tady máte část článku z Medical Tribune, co jsem koukala, není to blbě:
Před 180 lety v českých zemích poprvé udeřila cholera | MThttps://www.tribune.cz/archiv/pred-180-lety-v-ceskych-zemich-poprve-uderila-cholera/„[epidemie] Vypukla,“ pokračuje Gel [v knize Přemožitel neviditelných dravců], „v povodí indického veletoku Gangy – roku 1817, jak jsme si řekli. Téhož roku nemoc zaplavila Persii a dosáhla Evropy, neboť přepadla Astrachaň při ústí obrovské řeky Volhy. Druhý nápor následoval nedlouho potom. Podél Volhy hnala se vlna smrti do nitra Ruska. Byla za necelý rok v Moskvě, brzo nato v Petrohradě – tehdy hlavním městě ruského carství, zasáhla Finsko a převalila se do Německa.
Jiný proud epidemie se valil přes Halič a Uhry do Horních Rakous a na Moravu. Do Prahy přinesl choleru jedinec, a to dne 29. listopadu 1831. Byl to jakýsi muž, jenž nesl nějaký vzkaz z Libice u Poděbrad. Nešťastník sám snad ani nevěděl, že v okolí Poděbrad se už vyskytly první případy epidemie. Zdánlivě zdravý vyšel z Libice – nemocný došel do Prahy a zde zemřel.
Jeden nemocný přišel 29. listopadu do Prahy – a do vánoc museli v Praze zřídit šest nouzových ‚špitálů‘, aby nemocní měli kde umírat. Neboť léčit je, to nebylo možné. Nikdo nevěděl, čím. Epidemie trvala do velikonoc 1832.“
První zaregistrovaná pandemie cholery v letech 1817 až 1823 vznikla v Indii (kde zahubila 600 000 až 3 miliony lidí) a zasáhla nejvýchodnější část Evropy; do zbytku starého kontinentu nemoc pronikla při druhé pandemii v letech 1826 až 1837. Během ní roku 1829 dosáhla Orenburku na jihozápadním Uralu, napřesrok postoupila dále do Ruska, v květnu 1831 se z něj přes Polsko převalila do východního Pruska, odtud jednak dále do Berlína a Hamburku (v celém Prusku si v letech 1831 až 1832 vyžádala 32 000 obětí), jednak do českých zemí. U nás se poprvé objevila v říjnu 1831 v oblasti Králík. Cholera při svém postupu některá místa jako by vynechávala, ale v zasažených místech (hlavně větších městech) onemocněl zhruba každý desátý člověk a každý dvacátý zemřel. V Čechách tehdy zahubila asi 25 000 lidí, stejně tolik na Moravě a v rakouském Slezsku (české země měly tehdy asi 5,5 milionu obyvatel).
Na jaře 1832 dosáhla cholera Velké Británie (Londýn 7 000 mrtvých), Francie (Paříž 18 400) a Nizozemska. Odtud ji koráby brzy rozvezly do Belgie, Norska, Švédska, do Španělska a do Portugalska a odtamtud na ostrov Madeiru a další ostrovy v Atlantském oceánu, a dále už koncem června 1832 do Severní Ameriky (nejvíce postihla New Orleans – přibližně 5 000 obětí) a z ní postupně na jih do Nikaraguy, kde v roce 1837 vyhasla. Itálii postihla až v roce 1835, z ní pak Tyroly, Bavorsko a roku 1836 – tentokrát z jihozápadu – opět Čechy.