• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WADER23: Maxed out na 1 mS/h pořád může znamenat 42 S/h...
    LYCO
    LYCO --- ---
    IMOLOL: právě že stejný: Sievert je jednotka dávkového ekvivalentu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Sievert

    navíc živé organizmy mají opravné mechanizmy, takže stejná dávka rozložená do delší doby by mohla mít trochu mírnější následky (ale jsem v tomhle totální laik).
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    WADER23: X-rays, Gamma Rays.. všechno stejný? Asi ne.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    IMOLOL: Sice maxed out, ale na 1mS/hod. V nemocnici na full body CT dostaneš 7mS. Takže tam můžeš lelkovat půl dne, máš to jako jedno CTcko.. Not great, not terrible.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    STENNY
    STENNY --- ---
    Pán jménem Tsutomu Yamaguchi se se 6.srpna 1945 v Hirošimě vracel ze služební cesty, když tu nad městem vybuchla atomová bomba. Exploze mu prorazila bubínky a popálila ho; Yamaguchi se druhý den vrátil do Nagasaki, kde bydlel, nechal se ošetřit a 9.srpna odešel do práce. Popisoval zrovna svému nadřízenému výbuch v Hirošimě, když nad městem vybuchla druhá atomová bomba.
    Yamaguchi přežil i tuhle a v roce 2009 se stal jedinou osobou, které japonská vláda oficiálně potvrdila přežití obou výbuchů. Není překvapivé, že byl velkým zastáncem jaderného odzbrojení.
    Roku 2010 zemřel ve věku 93 let.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Hasbro dělalo mimo ikonický GI JOEs i tuhle GI NURSE.

    EKG
    EKG --- ---
    KOLOC: Jako ze ti uschne a upadne, takze muzes jen snit?
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    VYHULENY_UFO: a je pravda, že když potom vošukáš mrtvolu takovýhle radioaktivní holky, tak ti naroste čurák do snivých rozměrů?
    WADER23
    WADER23 --- ---
    WADER23: tak beru zpět, sekl jsem se zřejmě o dva řády, takže samotné ozáření asi v pohodě. Problém kontaminace ovšem zůstává, stačí vdechnout trochu radioaktivního prachu a ono se to pak nasčítá..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WADER23: o tom zadna, ale v zivote obecne plati, ze je nekdy dobry vedet do ceho lezes. nikdy nevis, co z toho vyleze. :)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak ono to nezáří zase tolik, aby sis nemohl s tím udělat fotku - LD50 (půlka subjektů umře do měsíce) je asi 5 HODIN uvnitř (podle těch různých fotek měřáků v tom vláknu, klidně mě upravte).

    Ale to, že se toho DOTÝKAJÍ oblečením, vlasama i holou kůží, to není úplně OK, odnesou si kousíčky radioaktivního rzu sebou, cesta domů dlouhá, sprcha daleko...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: jenom doplnim pro ostatni.

    Chernobyl claw which could kill you with a single touch still lies in forest 38 years after disaster
    https://www.ladbible.com/news/chernobyl-disaster-digger-claw-most-dangerous-thing-527734-20240515
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VYHULENY_UFO: pravda, u tohodle konkretne jsem nebyl. Tak snad je ta fotka nevyjde tak draho:D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: ja sem prave na kabelovce nedavno videl dokument a tam ty celisti byly. sviti to fakt moc...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VYHULENY_UFO: ono je otazka kolik to na tomhle miste skutecne sviti, obecne v ty zone, kam se ofiko dostanou lidi, uz vyznamne nesviti snad nic. Treba si to holky propipaly geigerem a je to cely v cajku:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //myslim, ze devcata v honbe za peknou fotografii opomnely jeden mirne zajimavej fakt....

    x.com
    https://x.com/creepydotorg/status/1803022231590556063
    Those who know

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    A jedna aktuální zábavná věc.

    V souvislosti s Olympijskými hrami ve Francii, bylo rozhodnuto, že se budou některé vodní sporty odehrávat na Seině. Seina je ale ukrutně špinavá řeka, a tak se investuje kolem 1,4 miliardy euro na její vyčištění.

    Aby bylo jasno, že to berou vážně, tak Macron a Anne Hidalgo (starostka Paříže) prohlásili, že si v řece zaplavou, aby prokázali její čistotu.

    Nu a jelikož Francouzi velmi milují své oficiální představitele, tak se pořádá https://jechiedanslaseinele23juin.fr/ . Hromadné kálení do Seiny těsně před tím, než si Macron a spol půjdou zaplavat. Na stránce si můžete vypočítat kdy se přesně musíte vykálet v závislosti na vzdálenosti aby lejno dorazilo ve správný čas.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pro více katastrofických příběhů se můžete vypravit sem:
    https://www.youtube.com/@theravenseye9443

    já tam samozřejmě zabloudila, když jsem si hledala obrázky k GREATDRAKE, neodolala a pustila si "tři katastrofy, o kterých jste nikdy neslyšeli" a odtud se vydala po stopách Oriona dál. Pokud by vám přišlo, že část těch informací nejde na internetu dohledat - pořád ještě mluvím obstojně španělsky (nebo, rozumím) a dala jsem i rozhovor s Mouricio Perezem, kdy vzpomínal na tu leteckou evakuaci :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a když už jsme u těch tragédií...

    tohle je Orion:


    úplně obyčejný, nijak netrénovaný rotvajler, který se svým pánem Mouricio Perezem a jeho rodinou ve státě Vargas (dnes La Guaira) ve Venezuele. Když v prosinci 1999 katastrofální přívalové deště a sesuvy půdy uvěznily Perezovy v jejich domě, jedinou cestou do bezpečí byla letecká evakuace v helikoptéře - kam ovšem zvířata s sebou vzít nemohli. Perezovi byli přesvědčení, že jejich milovaný domácí mazlíček je ztracený.

    Během noci z 16. na 17. prosince, kdy deště kulminovaly (dohromady za 3 dny napadlo 911mm srážek - víc než průměrný roční úhrn pro tuhle oblast) a z hor se do oceánu valila voda a bahnotoky, které s sebou braly všechno, co jim stálo v cestě, se ovšem začaly množit zprávy o "tajemném rotvajlerovi", který se v oblasti, kde Perezovi žili, vrhal do proudů vody a bahna a tahal z nich lidi nebo je strkal ke břehu. Celkem jich během 24 hodin zachránil minimálně 37, od osmileté dívky až po osmdesátiletého staříka.

    Perezovi se o tom, že jejich pes přežil, dozvěděli ze záběrů v televize - povedlo se jim ho najít a žil s nimi až do své smrti v roce 2008. Aspoň jeden příběh měl happyend - mnoho jiných se ho ale nedožilo, protože vargasská katastrofa si vyžádala mezi 10-30 tisíci životů a víc než 75 tisíc lidí zůstalo bez domova.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam