• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    VYHULENY_UFO: a je pravda, že když potom vošukáš mrtvolu takovýhle radioaktivní holky, tak ti naroste čurák do snivých rozměrů?
    WADER23
    WADER23 --- ---
    WADER23: tak beru zpět, sekl jsem se zřejmě o dva řády, takže samotné ozáření asi v pohodě. Problém kontaminace ovšem zůstává, stačí vdechnout trochu radioaktivního prachu a ono se to pak nasčítá..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WADER23: o tom zadna, ale v zivote obecne plati, ze je nekdy dobry vedet do ceho lezes. nikdy nevis, co z toho vyleze. :)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak ono to nezáří zase tolik, aby sis nemohl s tím udělat fotku - LD50 (půlka subjektů umře do měsíce) je asi 5 HODIN uvnitř (podle těch různých fotek měřáků v tom vláknu, klidně mě upravte).

    Ale to, že se toho DOTÝKAJÍ oblečením, vlasama i holou kůží, to není úplně OK, odnesou si kousíčky radioaktivního rzu sebou, cesta domů dlouhá, sprcha daleko...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: jenom doplnim pro ostatni.

    Chernobyl claw which could kill you with a single touch still lies in forest 38 years after disaster
    https://www.ladbible.com/news/chernobyl-disaster-digger-claw-most-dangerous-thing-527734-20240515
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VYHULENY_UFO: pravda, u tohodle konkretne jsem nebyl. Tak snad je ta fotka nevyjde tak draho:D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: ja sem prave na kabelovce nedavno videl dokument a tam ty celisti byly. sviti to fakt moc...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VYHULENY_UFO: ono je otazka kolik to na tomhle miste skutecne sviti, obecne v ty zone, kam se ofiko dostanou lidi, uz vyznamne nesviti snad nic. Treba si to holky propipaly geigerem a je to cely v cajku:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //myslim, ze devcata v honbe za peknou fotografii opomnely jeden mirne zajimavej fakt....

    x.com
    https://x.com/creepydotorg/status/1803022231590556063
    Those who know

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    A jedna aktuální zábavná věc.

    V souvislosti s Olympijskými hrami ve Francii, bylo rozhodnuto, že se budou některé vodní sporty odehrávat na Seině. Seina je ale ukrutně špinavá řeka, a tak se investuje kolem 1,4 miliardy euro na její vyčištění.

    Aby bylo jasno, že to berou vážně, tak Macron a Anne Hidalgo (starostka Paříže) prohlásili, že si v řece zaplavou, aby prokázali její čistotu.

    Nu a jelikož Francouzi velmi milují své oficiální představitele, tak se pořádá https://jechiedanslaseinele23juin.fr/ . Hromadné kálení do Seiny těsně před tím, než si Macron a spol půjdou zaplavat. Na stránce si můžete vypočítat kdy se přesně musíte vykálet v závislosti na vzdálenosti aby lejno dorazilo ve správný čas.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pro více katastrofických příběhů se můžete vypravit sem:
    https://www.youtube.com/@theravenseye9443

    já tam samozřejmě zabloudila, když jsem si hledala obrázky k GREATDRAKE, neodolala a pustila si "tři katastrofy, o kterých jste nikdy neslyšeli" a odtud se vydala po stopách Oriona dál. Pokud by vám přišlo, že část těch informací nejde na internetu dohledat - pořád ještě mluvím obstojně španělsky (nebo, rozumím) a dala jsem i rozhovor s Mouricio Perezem, kdy vzpomínal na tu leteckou evakuaci :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a když už jsme u těch tragédií...

    tohle je Orion:


    úplně obyčejný, nijak netrénovaný rotvajler, který se svým pánem Mouricio Perezem a jeho rodinou ve státě Vargas (dnes La Guaira) ve Venezuele. Když v prosinci 1999 katastrofální přívalové deště a sesuvy půdy uvěznily Perezovy v jejich domě, jedinou cestou do bezpečí byla letecká evakuace v helikoptéře - kam ovšem zvířata s sebou vzít nemohli. Perezovi byli přesvědčení, že jejich milovaný domácí mazlíček je ztracený.

    Během noci z 16. na 17. prosince, kdy deště kulminovaly (dohromady za 3 dny napadlo 911mm srážek - víc než průměrný roční úhrn pro tuhle oblast) a z hor se do oceánu valila voda a bahnotoky, které s sebou braly všechno, co jim stálo v cestě, se ovšem začaly množit zprávy o "tajemném rotvajlerovi", který se v oblasti, kde Perezovi žili, vrhal do proudů vody a bahna a tahal z nich lidi nebo je strkal ke břehu. Celkem jich během 24 hodin zachránil minimálně 37, od osmileté dívky až po osmdesátiletého staříka.

    Perezovi se o tom, že jejich pes přežil, dozvěděli ze záběrů v televize - povedlo se jim ho najít a žil s nimi až do své smrti v roce 2008. Aspoň jeden příběh měl happyend - mnoho jiných se ho ale nedožilo, protože vargasská katastrofa si vyžádala mezi 10-30 tisíci životů a víc než 75 tisíc lidí zůstalo bez domova.

    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Psal se rok 1921.
    Ve vesničce Oppau, která je nyní součástí Německého Ludwigshafenu (cca na půl cesty mezi Frankfurtem a Strassburgem) stála chemička, která od roku 1911 produkovala síran amonný pro účely hnojiv. Jelikož však během první světové války byl nedostatek síry, začala produkovat i dusičnan amonný, též pro hnojivové účely. Bylo celkem dobře známo, že je také výbušný, nicméně se mělo tehdy (z pokusů z roku 1919) za ověřené, že směs se síranem amonným, kde je méně než 60% dusičnanu, výbušná není a tak se skladovával ve směsi o poměru 50/50.

    Na rozdíl od síranu amonného má dusičnan amonný také další jiné vlastnosti - jedna z nich je, že je hygdroskopický - tj. velmi snadno pohlcuje vzdušnou vlhkost.
    Směs síranu amonného a dusičnanu amonného se vlivem vlhkosti a své vlastní váhy postupně v zásobnících měnila na obtížně zpracovatelnou hmotu. V obřích silech ji dělníci museli zpracovávat a oddělovat krumpáči a vypomáhali si i malými dynamitovými patronami.

    Asi už tušíte kam tato historka směřuje.
    Odhady výbušnosti se ukázaly nepřesné a stačila drobná změna výrobního procesu měnící průměrnou vlhkost a hustotu směsi k... následkům.

    Přesné důvody následků se nezjistily, protože 21 září 1921, kdy cca se 10% ze skladovaných 4500 tun směsi dusičnanu a síranu amonného vybuchlo, vytvořilo to kráter 90m na 120m velký a 19m hluboký a bylo slyšet až v 300km vzdáleném Mnichově.
    Výbuch zničil celou továrnu, velkou většinu domů přilehlého města a zabil přes 500 lidí. Tlaková vlna působila škody na desítky kilometrů - i v 30km vzdáleném Heidelbergu výbuch zastavil dopravu pro velké množství skla v ulicích.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STENNY: musel jsem si ho najít... :)

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SQUOP: to zni jako slusnej kocourkov, dobrou noc teda.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Kajak je sice výsostně severské plavidlo, ale v Čechách se objevil už na přelomu 15.-16.století, a to zásluhou Jana Zachaře z Pašiněvsi. Ten si z cesty do Skandinávie totiž kajak přivezl - nejen jako suvenýr, ale zjevně v něm i uměl jezdit. Dostatečně dobře na to, aby se mu kajak dostal i do erbu, který dodnes visí na kostele v obci Páleč u Kladna.
    SQUOP
    SQUOP --- ---
    BLOWUP: mohlo by se něco takového stát i u nás? teoreticky ano
    § 20 odst. 1 vyhl. č. 501/2006 Sb., požaduje, aby umisťování staveb probíhalo v souladu s cíli a úkoly územního plánování za podmínek nezhoršujících kvalitu prostředí a hodnotu území. - tohle posuzuje stavební úřad, pokud nesouhlasíš, můžeš se odvolat a následně jít k soudu. soudní řízení ale nemusí mít odkladný účinek (na vydané stavební povolení), takže se může stát že než soud rozhodne tak bude stavba realizována
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    HNILOB: R.I.P. Jerry West měl přezdívku "The Logo", byl také jedním z členů NBA's 50th Anniversary All-Time Team(1946-1996), NBA Finals MVP, Allstar Game MVP, 10x 1st All NBA first team,... a jako funkča udělal 80kové tituly s Showtime Lakers.

    Kurtis Blow - Basketball (Official Music Video)
    https://www.youtube.com/watch?v=_shxzlTRK44
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Na logu NBA je Jerry West, bývalý hráč LA Lakers s číslem 44, který dneska zemřel.


    NBA se inspirovalo nespíše touhle fotkou
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam