• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    CDR
    CDR --- ---
    tady to video s ptakopyskem je boží :)

    Hand Feeding & Playing With A Friendly Platypus
    https://youtu.be/a6QHzIJO5a8
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    BALAENA: tak bradavka se zobakem, to prece neni pointa :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BALAENA: Me by zajímalo to trávicí ústrojí.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Ke světélkujícím ptakopyskům mám rozkošné video. (Doporučuji vše od toho účtu)
    Natural Habitat Shorts | Fun fact: Platypus fur glows under black/UV light but scientists still dont understand its function. 🦆🦫🔦 #naturalhabitat... | Instagram
    https://www.instagram.com/reel/Cs9AaLdgqwP/?igsh=aWwwYXFxcGkydzl5
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    lidi vždycky nadávaj na byrokraty, jak všechno zdržujou, blokujou a vůbec jak firmám, tak lidem komplikujou život.

    ale byla třeba jedna úřednice, na americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, které přišlo, že lék, co by ho měla schválit pro americký trh, nemá dost razítek, studií a vůbec, a šestkrát žádost zamítla.
    ten lék se jmenoval Thalidomid.

    Frances Oldham Kelsey - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Frances_Oldham_Kelsey
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIOUS: ne tak úplně. ostruhy má samec, bradavka je samice

    mě by spíš zajímalo, jak to funguje s těmi chromozomy
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALAMAN: takze ptakopysk je vlastne jedna velka bradavka s ostruhama a zobakem :D
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALAMAN: btw 16 vs 6 je brutální rozdíl, od teď považuju chov ptakopysků za mučení
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Ptakopysk je zvláštní živočich. A to tak, že když koncem 18. století obrázky zvířete s kachním zobákem a bobřím ocasem spatřili britští vědci, považovali je za vtip. Nu, evoluce zřejmě vtipná je a na australské fauně se vyřádila obzvlášť...
    * Ptakopysk podivný je jeden pěti žijících ptakořitných, jediných savců, kteří kladou vejce
    * Ptakopysk, který žije ve východní Austrálii a v Tasmánii, má velmi nízkou tělesnou teplotu, jen kolem 32°C
    * Srst ptakopyska v šeru světélkuje.
    * Ptakopysk má v zobáku elektroreceptory, které mu umožňují detekovat elektrické pole vytvořené svalovou aktivitou jeho kořisti ve vodě, jako jsou například korýši a drobné ryby
    * Samci ptakopysků mají na zadních nohách ostruhy, které vylučují jed. Tento jed není smrtelný pro člověka, ale může způsobit silnou bolest a otok
    * Ptakopysk má plovací blány, které mu umožňují rychle plavat, ale když se pohybuje na souši, může je zatáhnout, aby lépe chodil. Jeho hustá srst ho chrání před studenou vodou
    * Samice ptakopysků kladou vejce a po vylíhnutí mláďata kojí mlékem. Nemají však bradavky; mléko se vylučuje přímo přes kůži a mláďata ho olizují
    * Ptakopysk se ve volné přírodě dožívá věku 16 let, nejstarší pozorovaný jedinec přežil o rok déle. V zajetí se však nepodařilo chovat ptakopyska déle než 6 let
    * Nemá žádný žaludek, zato má celkem 52 chromozomů. Tento počet zahrnuje 10 pohlavních chromozomů (5 párů), což je neobvyklé a výrazně se liší od většiny ostatních savců, kteří mají jen dva pohlavní chromozomy (jediný pár)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LORD_DE_SEIS: Ty týdeníky vymysleli v téže společnosti už v roce 1908 ve Francii, v roce 1910 zřejmě založili pobočku ve Velké Británii.

    A ještě jedna zajímavost - Pathé is the second-oldest operating film company, behind Gaumont Film Company, which was established in 1895. (Pathé byla založena 1986. Hollywoodské společnosti se můžou tvářit, že bez nich by žádný filmový průmysl nikdy nevznikl, ale vlastně to jsou takoví mlíčňáci. :-) )

    Pathé - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Path%C3%A9
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Po skončení 1. světové války se mnoho veteránů vrátilo domů, ale některým chyběl předchozí adrenalin. Vrhali se tak na závody aut a motocyklů a ty byly čím dál šílenější. Video z roku 1926 ukazuje pokus o seskok padákem ze srázu pomocí motocyklu. Ne vždy se vše podařilo.

    Toto video je z archivu společnosti Pathé News (dnes známé jako „British Pathé") .

    Pathé News byl producentem týdeníků a dokumentárních filmů od roku 1910 do roku 1970 ve Spojeném království. Její zakladatel Charles Pathé byl průkopníkem pohyblivých obrázků v éře němého filmu.

    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    PISKVOR: tipnul bych si pár centimetrů



    Data and Station Information for TRIESTE
    https://psmsl.org/data/obtaining/stations/154.php
    víc jsem k tomu nenašel
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    "Jadranský výškový systém: V Rakousku [potažmo na české železnici] se údaj vztahuje k střední hladině Jaderského moře v přístavu Molo Sartorio v italském Terstu (Pegel Trieste 1875, česky výchozí bod Terst 1875), hladina byla stanovena v roce 1875. Naproti tomu v jugoslávských nástupnických státech se systém vztahuje ke střední hladině vody v Molo Sartorio z roku 1900 (výchozí bod Terst 1900)"

    By mě fakt zajímalo, o kolik přesně se ten stav mořské hladiny změnil za 25 let.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    David Navrátil: „Zajímavost: zubní kartáček byl poprvé masově vyro…“ - Arch Linux CZ
    https://mastodon.arch-linux.cz/@davidnavratil/112800832010680360
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GUMBA: A netrefil se jen rokem a druhem. "6 feet of bullshit everywhere" zní jako uvěřitelný průměr.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: afaik se to v NYC na zacatku 20. stoleti skoro povedlo:) vsude na ulicich stesti minimalne po kolena, obcas v tom konska zdechlina, obcas mozna i ne konska..
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Vyvozuji přinejmenším ten zajímavý fakt, že průměrná rychlost zkracování kolonoskopie za posledních 40 let byla 9(3) minut. Bude-li se i nadále vyvíjet medicína tímto tempem, bude celý povrch Země pokryt šesti stopami koňského trusu*) doba trvání kolonoskopie již za pár let nulová.

    *)Tento oblíbený citát používám už dlouho, ale přesně se mi ho dohledat zatím nepodařilo, zřejmě jde o citaci prvního ředitele pařížského patentového úřadu někdy z počátku 19. století, něco ve smyslu: "Bude-li se doprava bude i nadále vyvíjet stejným tempem, bude do roku 1970 (jiná varianta: do konce století) celý povrch Země pokryt šesti stopami koňského trusu."
    Pro kontext James Watt vymyslel oddělený kondenzační výměník pro parní stroj okolo r. 1775, v té době však parní stroje byly objemné a težké, pro použití v dopravě nevhodné, používaly se pro čerpání vody v dolech a podobnou činnost. Až dlouhá desetiletí postupného zmenšování a zefektivňování (např. Corlissův vysokotlaký parní stroj) vedla k prvním rozumným lokomotivám a parníkům a prudkému rozvoji (parní) dopravy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: a když to k té prdeli vezmeš přes nějaké ty podzemní garáže, the more power to you! :-)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: že cesta k moci vede přes prdel šéfa.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kolega [KRAMERIUS @ Věci Veřejné - mně to v té frakci voní.] mě navedl k dohledávání podrobností k XXV. dodatku Ústavy USA (ten, co upravuje postup při uprázdnění/dočasné neschopnosti výkonu funkce prezidenta a víceprezidenta).


    Zjistila jsem, že byl použit dohromady 7x - 3x v souvislosti s Nixonem a 4x v souvislosti s kolonoskopií.

    1. Dne 12. října 1973, kdy Nixon nominoval na viceprezidenta michiganského kongresmana Geralda Forda po rezignaci Spira Agnewa.
    2. Dne 9. srpna 1974, kdy rezignoval Richard Nixon na úřad prezidenta.
    3. Dne 20. srpna 1974 nový prezident Ford nominoval na úřad viceprezidenta bývalého guvernéra New Yorku Nelsona Rockefellera.
    4. Dne 12. července 1985 se na časový úsek 11:28 – 19:22, kdy Ronald Reagan podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem George H. W. Bush
    5. Dne 29. června 2002 se na časový úsek 7:09 – 9:24, kdy George W. Bush podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem Dick Cheney.
    6. Dne 21. července 2007 se na časový úsek 7:09 – 9:21, kdy George W. Bush podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem Dick Cheney.
    7. Dne 19. listopadu 2021 se na časový úsek 10:10 – 11:35 kdy Joe Biden podstoupil kolonoskopii, stala úřadující prezidentkou Kamala Harrisová.

    Jaké důsledky z této informace kdo vyvodí, to už nechám na vás :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam