• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    HAR4NT: Nanuky mám raději jako film.

IMG-20241018-222618
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MATEEJ: ach ano, profesor Storch, zrovna vcera jsem na nej vzpominal, cetl jsem od nej mnoho pojednani, ale nejradeji mam Nanuky tahnou do bazin
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    SPIKE411: Já jen doufám, že pak na tu hromadu bizonů naházeli hromadu trávy a žhavýho kamení a tím vytvořili praSetonův hrnec!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MATEEJ: No jasný, využívali terénu.
    Tahle konkrétní jáma byla fakt dost hluboká.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SPIKE411: Vypíchnul bych, že jde o přírodní jámu, nikoli vyhloubenou, jak o nich psal E. Štorch (tuto domněnku delší dobu vyvracejí i čeští archeologové).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: protože budoucí studenty archeologie na fotku kódu v matlabu fakt nenalákáš! :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NELLAS: Ad padání/nahánění do jam.

Ve Wyomingu (kousek od hranic s Jižní Dakotou) při stavbě dálnice I-90 objevili tzv. Vore Buffalo Jump, jámu, do které původní obyvatelé naháněli bizony mezi lety 1500-1800.
    V prérii měli prý vybudované i nějaké navigační značky, aby věděli, kam to splašené stádo hnát.

The Vore Buffalo Jump National Historic Site | The Black Hills and Badlands — South Dakota
    https://www.blackhillsbadlands.com/business/vore-buffalo-jump-national-historic-site

Vore Buffalo Jump - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vore_Buffalo_Jump

Interstate 90 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Interstate_90
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MORKANT: Umí, ale dokud to nezkusíš, nevíš jestli si něco nezanedbal.
    EKG
    EKG --- ---
    MORKANT: Zaminka pujcit si vysokozdviznou plosinu a hazet z ni klacky na kameru? I'm in!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SCHWAB: Na chleba.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SPIKE411: to se maže na oštěpy a kopí?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    The Real Reason Why Huy Fong Sriracha Doesn't Taste The Same Anymore
    https://youtu.be/EM_oPEK5eZE
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KURE: ani to ne. Oštěp je čistě bodný, kopí má i řeznou funkci a většinou i nějaký element, který brání tomu, aby vniklo příliš hluboko. Divoký prase i nepřátelského vojáka chceš po bodnutí udržet v nějaký vzdálenosti od těla a eventuálně kvrdláním přidat ještě nějaký další ranivý efekt.
    MICKK
    MICKK --- ---
    KURE: ale vlastnosti chceš jiný, většina spalných zbraní funguje stejně, ale používají se jinak
    KURE
    KURE --- ---
    MICKK: a konstrukčně je to to samý jako oštěp.
    MICKK
    MICKK --- ---
    KURE: pušky s bajonety se hází? jsem myslel, že je to náhrada kopí
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    NELLAS: četl jsem poslední studie a dle všeho se mamuti nelovili pomocí oštěpů, ale kopí. Oštěp má malou průraznost, zatímco oštěp zapíchnutý do země proti rozeběhnutému mamutovi využívá jeho kynetické energie a je prý mnohem efektivnější.
    KURE
    KURE --- ---
    MATEEJ: jj to je zajímavej postřeh. že atlatlem se blbě střílí z kopce dolu.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MATEEJ: Nejspíš proto, že to archeologové neumí spočítat, ale baví je to zkoušet?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    KURE: Myslím, že to nové zjištění spočívá v tom, že účinnost atlatlu se zhoršuje, když se používá při střelbě z výšky. Ale ani já nechápu, proč tohle celé, atlatly i oštěpy, museli v roce 2024 potvrzovat experimentálně, přijde mi to jako otázka elementární fyziky a balistiky.

(Plus, jak píšeš, oštěpy mají oproti prakům a atlatlům ještě x dalších výhod a použití, proto je jednoduché střelné zbraně nenahradily. Tu poslední větu snad napsal novinář a ne vystudovaný antropolog, archelog nebo historik.)
    KURE
    KURE --- ---
    NELLAS: mě to připadá celý jako blbost.
    Atlatl střílí takový jako trochu přerostlý šípy.
    Asi neni překvapující že je účinější píchnout zvíře daleko větším oštěpem než šípem
    A tedy kdykoliv bylo možný dostat se ke zvířeti blíž, použili oštěp. Tam kde to nešlo, vymysleli atlatl.
    No a důvodem proč oštěpy nevyšly z mody ani v WWII (puška s bajonetem) je prostý fakt že dlouhá věc s ostrým koncem je hrozně moc šikovná.
    Jo a oštěp se taky snáz vyrábí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam