• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Tak to je ovšem dada.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    že existuje ustrnulý přechodník
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    TAPINA: tedy příchodníky :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    že , v poľštine že se přechodník řekne imiesłów przysłówkowy (t.j. prislovkove příčestí).
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    Trochu mi zo připomíná onen slavný předčasně zpožděný vlak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: "Užívá se zřídka, a to k vyjádření předčasnosti v budoucnosti. Tvoří se pomocí přechodníku přítomného, ale od dokonavého slovesa".

Nejvíc se mi k tomu líbila ukázková věta "Odnesa z domu mrtvolu, budu moci lépe dýchat" :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Pro mě je zjištěním už to, že existují budoucí přechodníky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    podle wiki je přechodník mužský budoucí od slovesa "dát" - "dada"

MARASAN
    MARASAN --- ---
    PSYSBEE: sranda, jak tam do titulku nacpali "pixar" :-)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    GURBON: Sauce.

Largest known prime number, spanning 41 million digits, discovered by amateur mathematician using free software | Live Science
    https://www.livescience.com/physics-mathematics/mathematics/largest-known-prime-number-spanning-41-million-digits-discovered-by-amateur-mathematician-using-free-software

.... required the harnessing of thousands of graphics processing units (GPUs) across 24 data centers in 17 countries...
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Vůbec první renderovaný film ve 3D, 1972

V roce 1972 Edwin Catmull a Frederic Parke, studenti IT na univerzitě v Utahu, vytvořili první 3D renderovaný film na světě - 6,5minutový klip s animovanou verzí Edovy levé ruky a první CG fyzicky modelovanou lidskou tváří, kterou vytvořil Fred Parke. Film ukazuje, jak byla vytvořena forma Edovy ruky, na níž byly velmi přesně nakresleny a změřeny polygony. (konkrétně bylo na její povrch nakresleno inkoustem 350 trojúhelníků a mnohoúhelníků.) Model byl z dat digitalizován a pracně animován v trojrozměrném animačním programu, který Catmull napsal.
    Pravděpodobně stejná metoda zadávání dat byla použita i pro obličej. Tam jako podklad posloužila tvář Fredovy manželky.
    V roce 1976 byly animace z filmu začleněny do celovečerního filmu Futureworld.
    V roce 2011 byl film znovuobjeven a nahrán na YT.

first ever 3d animation (40 year old 3d computer graphics pixar 1972)
    https://youtu.be/T5seU-5U0ms
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Za 40 let budou stejně pohrdavě hovořit MW spotřeby na vytvoření jazykových modelů pro AI :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Asi si sedím na vedení, ale já se taky nějak ztratil v tom o čem se vlastně teď bavíme.

Já jen, že ty různé "sovětské" (CM) a "východoněmecké" (Robotron) stroje byly jen vykradená IBM a HP doplněná o vynálezectví na koleně východního bloku. A ano, páplo si to. Věžím že i ta černá díra stála nějaký MW energie.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: asi jsem se zamotal, to ibmko teda zralo mazutu 350 nebo 1400?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HAR4NT: Tak ony to byly všechno polokopie IBM, nebo HP
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HAR4NT: 700kg mazutu / vpich, jak jinak..
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: jo ale zralo to 700kg mazutu a na dokonceni toho 2s vypoctu jsi potreboval budto 278 sicek ze stredni asie, nebo 3denni serizovaci odstavku kazdych 7 vpichu..ale urcite to byl signal zivlum, vlasatci atd..:)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    HOWKING: tak to byla ta druha informace, ktera me z obliceje vytvorila tenhle emotikon :: 8-O
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ale vím, že některé ty velké sálové počítače měly brutální výkon. Děroval jsem ještě štítky na VŠB pro nějakou ruskou mašinu (SM51, nebo tak nějak se to jmenovalo) a Když na mém Atarku 800XE ve strojáku prvních 10000 prvočísel trvalo cca hodinu, tak na tomhle stroji v interpretovaném fortranu to bylo za dvě sekundy.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PSYSBEE: Mě zase zaujala ta pasáž, proč to kreslil ručně. V té době už se tiskl ascii art a mohl to vytisknout takhle přímo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam