• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ASNEK: Pro neznalého je bohužel naprosto nemožné rozlišit fantasmagorii od reálné vědecké práce.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    PETER_PAN: Souhlasím. Jak jsem to ale zběžně prolítnul, tak obsahově to dává poměrně smysl. Pro neznalého je bohužel naprosto nemožné rozlišit fantasmagorii od reálné vědecké práce.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    ze podle americkych zakonu tunaci z madagascar filmu spachali 21 zlocinu za ktere by meli dle prumernych testu dostat: 7 dozivoti + uhrazeni 2.387mil $ usd skod + 304 let vezeni + neznamy pocet hodin comunity work a pokutu za speeding...

vycet a detaly zde:
    If The Penguins Of Madagascar Were Charged For Their Crimes
    https://www.youtube.com/watch?v=zl1VJPb7-3U
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    BLOWUP: Pusobi to velmi neverohodne. Pokavad tam ta prace je, neni duvod aby to bylo takhle neprofesionalne a tajnustarsky prezentovane. Pokavad by tohle byl realny vystup, tak je to na uplne ultimatni vedecky clanek v nejak journalu 3% nejlepsich. A autori se muzou tesit verejne, akademicke i grantove podpore.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GLADILAF: Na me to docela zapusobilo teda, kazdopadne je za tim spousta prace. Co mi krome toho zvlastniho designu toho webu prijde podivny je anonymita toho "tymu badatelu"
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Charles Darwin, Steve Irwin, tortoise

NOIZER
    NOIZER --- ---
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HNILOB: dokonce, díky za doplnění!
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    DRABICZ: The Trojan room coffee pot was sold at auction - predictably over the internet - for £3,350.

It was bought by Der Spiegel news magazine in Germany, which soon pressed the pot back into active service.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MATHES: ten konkrétní kávovar se pak vydražil za neuvěřitelnou cifru, pokud mi paměť slouží, tak to koupil někdo právě z Japonska.
    MATHES
    MATHES --- ---
    BONEMINA: jeste bych doplnil, ze prenos byl velmi popularni zejmena v japonsku, kde se divaci ptali, jestli by nemohla byt konvice pres noc osvicena lampickou a univerzita jim vysla vstric.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    První webkamera byla vynalezena na univerzitě v Cambridge roku 1991 a vznikla z jednoduché, ale praktické potřeby. Tým vývojářů a vědců pracujících v laboratoři počítačové vědy často chodil pro kávu, ale zjistili, že kávovar bývá často prázdný. Aby nemuseli zbytečně vstávat, rozhodli se umístit kameru, která snímala stav kávovaru.

Webkamera s rozlišením 128x128 px, pojmenovaná jako "Trojan Room coffee pot", byla připojena k počítači a každých 20 sekund posílala obraz kávovaru v reálném čase na interní síť. Tímto způsobem mohli výzkumníci kontrolovat kávovar pohodlně od svých stolů. Tento jednoduchý projekt se brzy stal legendou a předzvěstí budoucího využití webkamer pro sdílení videí v reálném čase po internetu. V roce 1993 byla kamera připojena k internetu, což umožnilo lidem z celého světa sledovat zmíněný kávovar. Kamera se stala tak populární, že byla v provozu téměř deset let, až do roku 2001, kdy byl kávovar nakonec odpojen. Tento projekt položil základy moderním webkamerám a inspiroval vývoj živého přenosu obrazu přes internet.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GUMBA: v tomhle případě prostě úmyslné splynutí c, k a e skutečně dává smysl a vysvětluje i odchylku od četnosti výskytu znaků. Pisatel navíc mohl v rámci nějakého svého "těsnopisu" moc dobře vědět, co myslí tím, když napíše cc, ccc nebo dokonce cccc ... mohly to pro něj být ustálené fráze a nemusel nad tím při čtení moc dlouho přemýšlet.

JESTEDMAN: ano, ale nejčastější podezření bylo, že nejde o skutečnou abecedu, ale jen o viziuální imitaci písma, tedy že šlo o objekt, který měl mít pouze estetické kvality a vypadat jako cenná kniha, jejíž vlastnictví je prestižní (něco, co si vystaví např. dobře placený pozdně středověký či raně renesanční lékař v ordinaci a ještě to nechá pacienty prolistovat). A právě se argumentovalo, těmi řetězci cc, ccc, a cccc, že to vypadá podezřele a že žádná transkripce do mluveného jazyka není možná. Zdůvodnění, že jdou současně i o e, je prosté a elegantní a nikdy předtím jsem se s ním nesetkal.

Podotýkám, že celá ta cover story, že jde o starého badatele na prahu smrti, který se chce podělit, sice odpovídá tomu formátování webu (vypadá to jako od někoho, kdo už 30 let nenapsal žádnou novou webovou stránku a neví jak na to :), ale žijeme v době, kdy někdo klidně mohl na rukopis aplikovat nějaký pokročilý statistický model. Jestliže se ty jedno a dvoupísmenné zkratky pro slova v rukopisech italických jazyků používaly (v podstatě jde o velmi pozdní mluvenou latinu, latinské a réto-románské enklávy ve švýcarských a italských alpách jsou fascinující a mají podobné kořeny, jako Benátky... šlo o zbytky původního obyvatelstva Římské říše, které se před barbary stáhlo do bažin nebo do hor a udrželo si určitou odlišnou kontinuitu, oproti těm středověkým, nominálně křesťanským královstvím v nížinách....)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    XCHAOS: co mi přijde podezřelé, nikde jsem tam nenašel jméno autora a u té analýzy přeskočil pár kroků, třeba, která slova z těch archaických jazyků vybral/zvolil. Napíše přepis C DT OD a přeloží to jako tento sněm se rozhodl, ale nenapíše z kterých slov z té protolatiny to přeložil. Mám pocit, že jen trochu machruje, ale důkaz nepředkládá. Ale očekávám, že to bude nějaký hobby badatel.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    XCHAOS: Komolení slov, homofony, neobvyklá synonyma, metadory, pravopisné chyby atd. (zejména za tím účelem, aby se předešlo opakování slov) ... to je poměrně standardní postup při šifrování, luštění to udělá výrazně těžší.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RSZ: no, ta analýza, podle které to "zašifrovali" tím, že k, c a e psali stejně, aby bylo nutné znát kontext, mi přijde, že má docela hlavu a patu. Ta druhá stránka, než ta co sem byla nalinkovaná, je vlastně ještě zajímavější, a mě částečně přesvědčila.
    RSZ
    RSZ --- ---
    XCHAOS: pravý falešný, už tehdy prostě vytvořený jako kuriozita..
    Bohužel takto ho beru a tím pro mě jakoukoliv zahadnost ztrácí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: viz
    XCHAOS:

právě, že asi není. nejspíš je to fakt pravý pozdně středověký rukopis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLADILAF: no jinak též
    Multispectral Imaging and the Voynich Manuscript | Manuscript Road Trip
    https://manuscriptroadtrip.wordpress.com/2024/09/08/multispectral-imaging-and-the-voynich-manuscript/

přiznávám, že Voynichův rukopis je jedna z více fascinujících záhad Prahy (a na rozdíl od Golema je velmi reálná...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam