• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    QUANTI: Když jsem se jako malá učila Ř na logopedii, tak jsem ty dvě rozlišovala, protože jedno mi šlo líp než druhé. Říkala jsem jim zlaté a stříbrné :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: No, v zásadě tak :⁠-⁠)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SALVATOR: Nedělala, taky zajímavý. Takže si místo spodoby přidávají na konec slova v podstatě jer?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    QUANTI: Nás to učili jako ř ve slově "dřevo" vs. ř ve slově "tříska".
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Uhlí do Newcastlu :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: Mimochodem ta znělostní asimilace na konci slova (keř vyslovován jako [ker̝̊]) je zajímavá v ukrajinštině. Ta ji totiž pro většinu šumovejch souhlásek nemá. Takže zatímco my vyslovíme vůz jako [vús], tak v ukrajinštině viz (vůz) bude zase [viz], se znělým z na konci. Podobně třeba did (děd, děda) bude [ďid] a ne [ďit]. I když nevím jestli si nedělala na Duolingu ukrajinštinu a nenosím sovy do lesa, dříví do Atén, nebo tak něco v tom smyslu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: Jo, hroznej čeloplesk.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SALVATOR: Jen doplním v tý češtině, že by někoho mohlo možná překvapit, že ř jsou dvě, znělý a neznělý. Ř třeba ve slově tvář zní jinak než ve slově pařez, úplně analogicky, jako když D na konci slova plod vyslovíme jako T. Ale nenese to ten významotvornej rozdíl, tak si to většina lidí ani neuvědomí.

Mimochodem se stydím, že jsem na to "mikro o" a "mega o" nepřišla sama - vždyť je to tak ložený!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GLADILAF: No, tam je to trochu složitější. Následující platí pro angličtinu.
    Latina měla původně jeden grafém pro dva fonémy - V pro U a W. Foném V jako takovej v klasický latině nebyl. Pozdějc se zvuk V objevil, zastoupil foném W, ale grafém zůstal pro U a nový V stejnej - V. Ve středověku se objevil grafém U, ale šlo jen o variantu V a oba grafémy pořád mohly označovat oba fonémy - U a V (bordel). S příchodem knihtisku se z U a V staly poziční varianty. V se používalo na začátku slova a U uprostřed, pořád ale eště zastupovaly oba grafémy oba fonémy. V 17. století se začalgrafém U používat pro foném U, ale jenom uprostřed slova. Na začátku slova mohly oba grafémy pořád eště představovat libovolnej z obou fonémů. Slova začínající na foném U a slova začínající na foném V dokonce měly ve slovnících jednu sekci. To pak časem vymizelo.
    Foném W měl původně vlastní znak - runu wynn: Ƿ, ale podobně jako grafémy pro znělý a neznělý th (thorn: Þ a eth: Ð) začaly bejt nahrazovaný digrafem th, tak i pro Ƿ se vlivem latiny a latinky začal nejdřív používat digraf VV, kterej pak splynul v grafém W
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    SALVATOR: Nemáš něco o vztahu "u" a "v" (případně ještě "w") v evropských jazycích? Někdy mi přijde, že v historických textech jako by se s nimi zacházelo docela promiskue, ono teda spíš dnešní podoba bude důsledkem nějaké pozdější kodifikace, která ale zjevně proběhla dost různě...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Řečtina má (minimálně) dva grafémy pro současnej foném O, který kdysi reprezentovaly dva různý fonémy: Ο - [o] a Ω - [ɔː]. Cca 600 až 300 př.n.l ale ty zvuky splynuly v jeden a bylo potřeba proto potřeba najít jiný pojmenování pro ty dva grafémy. Tak se zrodilo O malé a O velké. V řečtině o mikron a o mega.

Mimochodem Ω a ω jsou pořád jeden grafém (řekněme abstraktní grafická jednotka) realizovanej dvěma různejma glyfama (konkrétní jednotka). Takovejch párů je v lingvistice vic. Fonémy jsou abstraktní jednotky zvuku, realizovaný fonama - konkrétníma zvukama. Například v češtině jsou [n] (nos) a [ŋ] (banka) jeden foném kterej má dva fony. Jsou to alofony fonému "n". Jejich záměna nezmění význam slova. Banka vyslovená s nenosovým [n] je pořád to samý jako baŋka. V jinejch jazycích jsou to dva odlišný fonémy, protože nesou schopnost změnit význam slova. Podobné morfém vs morf, lexém vs lex.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    LORD_DE_SEIS: a pritom stacilo se zeptat plukovnika Kurtze :)
    https://www.youtube.com/watch?v=Yivgbhpekvo
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Šnek se díky slizu který vylučuje, může plazit po ostří, aniž by se říznul

How Do Snails Navigate Razor Blades Safely?
    https://youtu.be/60vOrJsGYu0?si=_uOVs9deCHqHUh2m
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    XCHAOS: chaos.pizza zní dobře :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    HNILOB: To máš v různých obdobách všude, i v střelecké četě má ostré jen část střelců
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Japan.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: já obdivuju TLD .pizza ... kdyby to nestálo takovou raketu, tyhle nový cool domény, tak si nějakou zaregistruju...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISKVOR: je to ovšem "cyklistický rekord ve vakuu" (obrazně řečeno).
    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/pics/comments/9h7q6l/last_month_denise_muellerkorenek_broke_the_world/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISKVOR: to se blíží rychlosti volného pádu :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Z jiného soudku: světový cyklistický rychlostní rekord drži americká cyklistka Denise Mueller-Korenek, a to 296 km/h.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam