• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    OMNIHASH: pokud jsi z Prahy, pak par metru od metra Holešovice, https://maps.app.goo.gl/a2TPx8ZHUGoe4Yy19
    Orientální potraviny
    http://www.orientfood.cz/

nevim jestli jsou i jine smesi tak sladke, z cajovny si to pamatuju mozna mene ...
    RSZ
    RSZ --- ---
    OMNIHASH: já v německém Kauflandu, v Praze to bude imho v nějakých arabských potravinách
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RSZ: kde se to prodává?
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SCHWAB: tak hlavně že kapavka je fuč
    RSZ
    RSZ --- ---
    SCHWAB: taky tak, ale pak jsem ho objevil v litrovém tetrapaku a občas ho domů koupím
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: tyjo.. sahleb... ten jsem už dlouho neměl, naposled když jsem chodil pravidelně do čajovny a to už je nějakej pátek.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: to je taková tamní Urban legend, ale bylo to daný spíš prachama, než čímkoliv jiným. Dokud přeprava stála 80% nákladů čaje, tak cenu za litr nikdo moc neřešil, jakmile zlevnila lodní doprava, najednou byl sahleb 3x dražší, než čaj. Halt sázet a kopat kořeny je o dost dražší, než trhat lístky z keře.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    a pana správce bych poprosil o přidání pořadu ČRo Sever Planetárium

Planetárium | Sever
    https://sever.rozhlas.cz/planetarium-6826205

Syn Kapitána Kida to vede skvěle, často tam je Petr Kulhánek, machr přes astrofyziku,
    ale jsou tam zajímavosti ze všech vědních oborů, doporučuju
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Ještě se vrátím k Emilu Holubovi a dám sem odkazy

Život a cesty Emila Holuba. 1. část – Sedm let v Africe • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/planetarium/zivot-cesty-emila-holuba-1-cast-sedm-let-v-africe

Život a cesty Emila Holuba. 2. část – Do země Mašukulumbů • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/planetarium/zivot-cesty-emila-holuba-2-cast-do-zeme-masukulumbu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    v 18. a 19. století byl v Anglii velmi oblíbeným nápojem saloop (horký nápoj připraveného z namletého kořene salepu, tedy vstavače mužského - později se místo salepu používaly levnější a dostupnější mleté kořeny a listy sassafrasu, alias kašťy bělavé). Prodával se ve stáncích místo dražší kávy či čaje a byl považován za univerzální lék, kupříkladu na kurděje, následky nezřízeného požívání alkoholu, nebo jako vhodný nápoj pro děti.
    Bohužel, jeho "univerzální léčivé vlastnosti" se mu staly osudnými, když byly rozšířeny i na pohlavní choroby. Nikdo nechtěl být viděn, kterak na veřejnosti konzumuje lék na kapavku, a tak stánky se saloppem postupně zmizely a nahradily je stánky s čajem a kávou.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Archeologové našli u severočeského dolu zlatý poklad. Pět let ho skrývali, teď je k vidění — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/archeologove-nasli-u-severoceskeho-dolu-zlaty-poklad-pet-let-ho-skryvali-ted-je-k-videni-356981
    CDR
    CDR --- ---
    Že bitcoin extrémně zhodnotil víme každý, přesto jsou fascinující příklady, kde je to vidět konkrétně a hmatatelně.
    Momentálně jsou trhy nervózní z toho, že US vláda chce prodat bitcoiny, které zabavila legendárnímu dark web Marketu - Silk Road.
    Bitcoiny zabavené v roce 2003 měli hodnotu 28 milionů USD.
    Přestože jich vláda značnou část prodala, má zbytek coinů hodnotu 6,5 milardy (billions) USD, tedy cca 156 miliard Kč.
    K tomu se mi ještě váže vzpomínka, když jsem se před deseti lety přestěhoval do Liberce, tak tam bylo pár lidí, kteří měli druhé vánoce, protože si vzpomněli, že kupovali na Silk road drogy a po odstavení tohoto webu jim zůstalo v peněžence coiny za pár stovek... Vzpomněli si po dlouhé době, z pár stovek bylo třeba 200.000.
    Pokud teď na to vzpomenou, tak musí mít trochu pocit jako kupec bitcoinové pizzy (10.000 BTC, pravděpodobně první reálná směna BTC za hmatatelný tovar o reálné hodnotě).
    Jejich zbylé drobáky z nákupu drog by dnes nebylo 200.000 Kč, ale za 61.000.000 Kč :3
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HRAFNAIN: zastřelila dva útočníky
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SITH: mě fascinuje, jak se Emil dokázal s náčelníkama domluvit.
    jednou na něj útočí, okradou ho, a pak se jede dál

jistou roli v tom hrála jeho neohrožená zena
    SITH
    SITH --- ---
    jsem byl v muzeu Vojty Náprstka, mimochodem velice doporučuji, a v části ohledně cest to Afriky cestovatele Holuba mě tam zaujal tenhle příběh. Text a foto v příloze, neboť na netu nedokážu tuto citaci nikde najít. Sám Emil Holub těch příběhů měl dost, ale o něm třeba příště.

Emil Holub – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Holub

SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    Já tam nosím mince. Umožňuje mi to mít ve velký kapse místo šrajtofle jen takovou pružnou blbinu na karty a bankovky
    RSZ
    RSZ --- ---
    Já v té kapse nosím vždy 2 nouzový sáčky na psí hovna, radši bych tam měl po pěti kondomech, ale život šel jinudy:)
    KAMCZA
    KAMCZA --- ---
    Za našich maldých let se této kapsičce zásadně vždy říkalo narkokapsička a podle toho se i využívala 🤷‍♂️
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EZECHIAS: tak já v ní nosím drobnější předměty, typu klíč od kola, ale právě krátkodobě - když je potřebuju nevytrousit po dobu několika hodin.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Naprosto uprimne, ja v te kapse nosim vstupni kartu do prace. Takze ji nevytrousim, kdyz beru mobil. A tim, ze nemam rad obaly a klicenky atd, tak se tam vejde jak kdyby na to ta kapsa byla delana 😂
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Jinak pro neznalé bych rád zajistil distribuci mírně zajímavých faktů: kapesní hodiny se vyrábějí dodnes a jsou poměrně hojně využívány, například při svatbách. Nemají už dnes takové praktické užití jako v dobách své slávy, nicméně coby doplněk k obleku jsou stále velmi žádaný. Kondom nudných pánů má stále konkurenci!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DRAGON: to se ještě uvidí!

Každopádně for s kapsou na kondomy, a pro další 3 lidi na planetě pro hdinky, použil Steve Jobs v reklamě na ipod
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam