SITH: Za příčinou neurčitých zvěstí, že dra. Holuba a celou výpravu jeho v Africe stihlo neštěstí, přinášejí časopisy mnohé úvahy a reminiscence na jeho podniky. Dne 18. listopadu 1883 vypravil se dr. Holub, když byl od některých velkomyslných přátel vědy podporu obdržel, na čtvrtou cestu svou do Afriky. S ním odebrala se jeho 23 letá choť Rosa, rozená Hoffová, s nížto se byl roku 1879 seznámil a roku 1883 oženil. Dále byli v jeho družině Čech Josef Haluška, zámečník a truhlář; Čech J. Spiral, truhlář; K. Bukač z Vídně, kovář a zámečník; Maďar Janoš Fekete, někdejší zákopník; Ignác Leeb z Vídně, zahradník a obuvník; Osvald Söllner z Vídně, řezník. Konečně odjela s Holubovými černá bečuanská dívka Bella, pražskému obecenstvu ze zdejšího pobytu známá a také v Praze pokřtěná. Při loučení s přáteli svými Holub pravil: „Doufám, že za čtyry leta vás opět pozdravím. Kdyby mi ale nebylo přáno do vlasti se vrátit, jsou při mně řádní a silní lidé, účastníci mé výpravy, kteří vám budou moci oznámiti, zdali jsem povinnost svou vykonal.“ Pozděj posýlal Holub o všech svých společnících zprávy a chválil jich přičinlivost, ještě později psal, jak smutno, že všichni stonali, jmenovitě Spiral. Konečně umlkly zprávy smělého cestovatele a došly od jiných zvěsti děsivé......