• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Mírně zajímavé info, jak vlastně začaly street parties (haha)

V roce 1518 zasáhla francouzské město Štrasburk podivná tančící epidemie.
    Jednoho letního dne začala žena jménem Frau Troffea náhle tančit na ulici a nemohla přestat. Během týdne se k ní přidalo asi 400 lidí, kteří tančili až do naprostého vyčerpání – někteří dokonce zemřeli na infarkt nebo vyčerpání. Důvod této bizarní události není dodnes zcela jasný, ale spekuluje se o psychogenní nemoci nebo otravě ergotem, což je plíseň na obilí způsobující halucinace.

slušná party, řekl bych :)
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    NAVARA: ja mam pocit, ze stavac uz dneska neni v zadnem Salepu, respektive ne v tech co se prodavaji u nas
    doma mam dva druhy oba z Libabonu, jeden ma na etikete jen armoa, druhy nema slozeni vubec vypsane, imho to bude stejny.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale ten post tady pořád je: [TRISSIE @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]
    Takže to nebude problém obnovit.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Nezdá. Evidentně sem omylem smáznul zdroj obrázku a nevšim si toho.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zdá se mi to, nebo ze záhlaví zmizel screenshot s Trissie?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HRAFNAIN: Pokusím se nezapomenout.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SCHWAB: Není skladem, zkus to hodit do košíku :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ATUARFIK: aha... kvůli orchideji.

...z rozdrceného salepového kořene (vstavače mužského) – horské orchideje (orchis mascula – Sahlab v arabštině znamená orchidej). Protože je dnes orchis mascula silně ohrožený druh, v Česku je dnes jeho prodej zakázán.

ale asi to nebude tak horký, minimalne Albánci maj plantáže (?).
    Salep/Sahlep
    https://www.livealbania.cz/p/salep#223
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SCHWAB: NAVARA: Jj, pokud vím, opravdový salep koupit nelze - a tady například tvrdí, že je jeho dovoz do EU zakázaný: https://www.kava-arabica.cz/kavove-speciality/sahlep-sahlab-2/

Když jsem ho naposledy sháněla, všude mi nabízeli právě "arabský pudink". Vyzkoušela jsem tohle, je to dost meh.

SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    NAVARA: sušený mlíko s cukrem a pryskyřicí? twl... to si rovnou můžu namazat borovici pikaem a olízat.

Možná to nebylo nechozením do čajoven, ale tím, že 'zmizel' :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Např. to Abido - https://instantni-napoje.heureka.cz/abido-sahlab-aroma-500-g/#specifikace/
    Prášek pro přípravu nápoje obsahuje cukr, sahlab aroma, jedlou pryskyřici.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SCHWAB, RSZ, HRAFNAIN, ELIDOR: Jen pozor ať kupujete skutečně se vstavačem, většina toho co se u nás prodává je sušené mléko s cukrem a pryskyřicí
    EGERIS
    EGERIS --- ---
    SITH: Za příčinou neurčitých zvěstí, že dra. Holuba a celou výpravu jeho v Africe stihlo neštěstí, přinášejí časopisy mnohé úvahy a reminiscence na jeho podniky. Dne 18. listopadu 1883 vypravil se dr. Holub, když byl od některých velkomyslných přátel vědy podporu obdržel, na čtvrtou cestu svou do Afriky. S ním odebrala se jeho 23 letá choť Rosa, rozená Hoffová, s nížto se byl roku 1879 seznámil a roku 1883 oženil. Dále byli v jeho družině Čech Josef Haluška, zámečník a truhlář; Čech J. Spiral, truhlář; K. Bukač z Vídně, kovář a zámečník; Maďar Janoš Fekete, někdejší zákopník; Ignác Leeb z Vídně, zahradník a obuvník; Osvald Söllner z Vídně, řezník. Konečně odjela s Holubovými černá bečuanská dívka Bella, pražskému obecenstvu ze zdejšího pobytu známá a také v Praze pokřtěná. Při loučení s přáteli svými Holub pravil: „Doufám, že za čtyry leta vás opět pozdravím. Kdyby mi ale nebylo přáno do vlasti se vrátit, jsou při mně řádní a silní lidé, účastníci mé výpravy, kteří vám budou moci oznámiti, zdali jsem povinnost svou vykonal.“ Pozděj posýlal Holub o všech svých společnících zprávy a chválil jich přičinlivost, ještě později psal, jak smutno, že všichni stonali, jmenovitě Spiral. Konečně umlkly zprávy smělého cestovatele a došly od jiných zvěsti děsivé......
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    OMNIHASH: pokud jsi z Prahy, pak par metru od metra Holešovice, https://maps.app.goo.gl/a2TPx8ZHUGoe4Yy19
    Orientální potraviny
    http://www.orientfood.cz/

nevim jestli jsou i jine smesi tak sladke, z cajovny si to pamatuju mozna mene ...
    RSZ
    RSZ --- ---
    OMNIHASH: já v německém Kauflandu, v Praze to bude imho v nějakých arabských potravinách
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RSZ: kde se to prodává?
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SCHWAB: tak hlavně že kapavka je fuč
    RSZ
    RSZ --- ---
    SCHWAB: taky tak, ale pak jsem ho objevil v litrovém tetrapaku a občas ho domů koupím
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: tyjo.. sahleb... ten jsem už dlouho neměl, naposled když jsem chodil pravidelně do čajovny a to už je nějakej pátek.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: to je taková tamní Urban legend, ale bylo to daný spíš prachama, než čímkoliv jiným. Dokud přeprava stála 80% nákladů čaje, tak cenu za litr nikdo moc neřešil, jakmile zlevnila lodní doprava, najednou byl sahleb 3x dražší, než čaj. Halt sázet a kopat kořeny je o dost dražší, než trhat lístky z keře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam