• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TAPINA: jazyk se v čase vyvíjí a některé trendy prostě nezastavíš :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: já myslím, že Google strašně zkazil život spoustě encyklopedicky založených existencí :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: protoze se taky nejmenujes Vasek Sheldone, pro vas species je lepsi pristup ze sudost/lichost poctu hlasek v zajmene je analogicka k teto vlastnosti ciselneho poradi uziteho padu.
    Vzdycky je mozny najit spolecnou rec, kdyz oba nejsou autista!:))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: přesně tak, a můžeme i rozlišovat, kdo ho proplaval za použití žebříku, a kdo měl povolení na to, aby kvůli němu spouštěli zdymadla :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když mi, tak mně, když mne, tak mě, naopak co se délky týče. Vyřešeno :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: no ale my o Americe víme asi tolik, kolik Amíci o Evropě. Třeba i umístění Kolumbie mi vžycky překvapí taky. Stejně jako to, že na jih od Detroitu je Kanada. A člověk má pruh země ve Střední Americe orientovaný severojižně, mentálně, takže zoom na Panamu mi překvapí. Já prostě nenosil v hlavě zafixované, že kanál vede taky zhruba severojižně (že tam jsou zdymadla a jezero a že to relativně nedávno rozšířili, to jsem si pamatoval...). Ten důvod, proč se to člověku v hlavě "otočí", je podle mě zřejmý (a to, že severní konec je západněji, to už je jen přidaný bonus...)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: To mi přijde hrozně složité :)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: Vaška, Vaškovi, 2vs3 slabiky
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Jednoduchá pomůcka, mě když tě, mně když tobě, mne když tebe. A hned vedle tam máš to tě :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: S tímhle budu už si bojovat navjeky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: ano, takže teprve 2016. Takže Trump chce zpátky rozšířenej kanál. Já bych mu vrátil ten původní úzkej ... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no, evidentně se už jednou narazilo i na hranici Suezmax :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: jako myslíš asi po délce, ne napříč... :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Mě. Promiň, nešlo to zastavit, musím si udržovat nějakou pověst :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUGH_BOYLAN: no, a jestlipak vis (z hlavy, negooglit), kdo byl prvni clovek, kterej panamskej pruplav preplaval?
    To zas vim ja, z knizek, v nichz jsem lezela, a nemyslim si, ze by to mel vedet kazdej, protoze kdyby jo, nemohla bych to davat v hospode k lepsimu :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: treba ma ten mkay!:/ moment, kdy jak se rika kazdej je driv nebo pozdeji v zivote konfrontovan s vlastni subjektivitou a probiha nejakej interni zapas smirovani se s ni
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HUGH_BOYLAN: Mně zaráží, že tě zaráží subjektivita a individuálnost životních zkušeností.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SALVATOR: Zaráží mne, kolik lidí to tu zaráží. V mapách jsem ležel od dětství a nikdy mne nenapadlo, že by o téhle informaci někdo nevěděl.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HAR4NT: AFAIK se tem nejvetsim rika ULCV (ultra large container vessels), ale je jich relativne malo vuci panamax.

Koukam ze podle tohohle rozsireni znamenalo vic nez zdvojnasobeni kontejnerove kapacity per lod

How Many Containers On a Container Ship from Each Ship Type - Shipping Containers USA
    https://www.tradecorp-usa.com/blog/how-many-containers-on-a-container-ship-from-each-ship-type/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ALMAD: pry jsou i Super-panamax a tak se rika tem, co se do PP nevejdou..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam