• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NELLAS: tak on i dnes z velky casti za tyhle veci nikdo vinu neciti. Ponechme stranou Gigi Oery ktera lita na vikendy svym learjetem na Mallorcu, a vozi odtamtud toulavy psy, nebo treba rodinu Hayek ktera takhle lita kazdej tejden „na chatu“ na francouzskou Rivieru. Podle nasich statistik nejvic lita presne ta vekova skupina ktera chodila protestovat s plakatama od Grety, nezapomenutelnej zustane ten typek kterej se behem pracovnich dni lepil na silnice „za klima“ a pak ho vyfotili jak leti letadlem na dovolenou na Bali s notebookem se srpem a kladivem . Ono nic neni tak jednoduchy jak to na prvni pohled vypada, obzvlast kdyz jde primo o tebe.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    XCHAOS: Tehdy za tyhle věci nikdo vinu necítil a dnes už to nelítá :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: vidíš, já cítím velkou environmentální vinu i za blbý dvouhodinový přelet Evropy v economy class, a kdybych absolvoval výlet Concordem, asi bych bych z pocitu viny rovnou umřel :-) ale jako technologii ho obdivuju. Mimochodem, létat nepřestal jen kvůli té jedné nehodě, která byla objasněna a mohl za ní cizí objekt na dráze (ovšem důsledky téhle situace, kterou nikdy nepůjde zcela předejít, byly samozřejmě tragické). Šlo spíš o to, že celá generace inženýrů, která mu plně rozuměla, odešla do důchodu - a takovou věc nejde provozovat jenom podle půl století staré dokumentace. V podstatě je to zakladatel kategorie retro-hi-tech, kam patřil spolu se Space Shuttlem a důvody vyřazení obou byly podobné: potřebné náhradní díly po těch letech už nikdo nevyráběl, ale současně odcházeli lidé, kteří měli naučené související retro know-how (např. informatika a avionika na úrovni 70tých let 20.století, apod.)

Nicméně, symbolický význam toho, jak úžasná věc může vzniknout spoluprací evropských zemí, v tomhle případě Británie a Francie, byl velký. (v letectví byl druhým podobným pokusem A380, který byl zase spoluprací Francie a Německa.. oproti Concordu ne až tolik jedinečný, ale zase trochu odkazující na éru obřích Zeppelínů... které měly zase s Concordem společnou tu naprostou nerentabilitu a současně sci-fi cestovatelskou zkušenost naprosto vybočující z toho, co v dané éře bylo možné zažít...)

To už jsem fakt hodně odbočil :-) Asi bych to shrnul tak, že bych Evropě hodně přál, aby zase dokázala být v něčem na špičce. A že i ten důraz na ekologii souvisí s tím, že Concorde už dokázali před půl stoletím, ale uvědomili si, že létat rychleji, než vojenské stíhačky (což je pointa toho článku) je krásné, ale není to vlastně cesta, kterou jít...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: nadherny letadlo a bezvadna story :) dodnes me mrzi, ze jsem nikdy nezvladl s nim letet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Víte, že existuje jen jediná fotografie nadzvukového letadla Concorde, pořízená za letu cestovní rychlostí dvojnásobku zvuku?

The story behind the only known photo of Concorde flying at Mach 2
    https://theaviationgeekclub.com/the-story-behind-the-only-known-photo-of-concorde-flying-at-mach-2/
    ‘Even the F-22, developed almost 50 years after the Concorde and the reigning undisputed air supremacy fighter can only supercruise at Mach 1.8 and its top speed – Mach 2.2 – is the same as for a Tornado. If Concorde was still flying, it is unlikely it would be able to photograph it at Mach 2.0. Even if the Soviets back at the time were willing to lend the Mig-25/Mig-31, it is not entirely clear if it would be able to sustain the level flight with Concorde at Mach 2.0 for long enough to have a picture taken.’
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Si tady schovám.
    Našel jsem na wikipedii seznam pražských usedlostí https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_pra%C5%BEsk%C3%BDch_usedlost%C3%AD
    U některých zaniklých jsou tam i odkazy na fotky.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    HUGH_BOYLAN: ano, můj motorkář ex preferoval ke svému hárleji český kanady. můj českej ex mu je dodával :)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SALVATOR: Ano, ano a ještě jednou ano.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Praktičnost kanad pro jízdu na motorce můžu potvrdit z vlastní. praxe.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    vždycky jsem nosil kanady o číslo větší
    ale holky říkaly...
    no puchejře jsem nikdy neměl ; )
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Už tenkrát se jim říkalo "kanadky" a měly hnědočervenou barvu. Tyto jsou asi nejzdařilejší fotkou, kterou jsem v rychlosti našel. Všimněte si i zesílení kotníku, které mělo zabránit jak odření používáním, tak fungovalo i jako další izolant od rozehřátého motoru (když byla noha na stupačkách)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HNILOB: Především, aby se nespálili o výfuk. Šněrovadla sice tropila trampoty, ale ty popáleniny byly horší. No a taková motospojka, která v sedle trávila nevím kolik hodin ale rozhodně tuším, po jakých cestách, to uvítala. Co ale máme z první světové, tak motospojky měly normálně vnitřní stranu lýtek, stehen a rozkrok podšitý kůží jako jízdní jednotky, mj. právě z důvodu opotřebení materiálu (kalhotového sukna bez ohledu na materiál), což je praxe jezdců doložená ikonograficky minimálně od konce XVII. století.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    DRABICZ: já tušil že se ozveš:) Beztak to převzali proto, aby se jim nedostaly tkaničky do řetězu;))
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HNILOB: Pozn.: Do té doby se v našem prostoru užívala kombinace kotníkových bagančat a holenic či ovinek. Vysokou šněrovací obuv s integrální spinkou prvně můžeme vidět i četnictva, které jej převzalo od motospojek armád tuším Dohody.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Kanady
    Jejich původ se odvozuje od bot kanadských dřevorubců: manžety s řemínky (spinka) v holenní části zabraňovala tkaničkám zamotat se do klestí – odtud název kanady. Název „kanady“ ovšem v českých zemích natolik zdomácněl, že je používán pro označení většiny druhů vysokých armádních bot, přestože již manžetu s řemínky v holenní části nemají.

Kanady – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kanady
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Fuj :(
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HAR4NT: guinee řidičovi v 50. letech? Jak by k tomu přišli uklízeči v metru! Držte si svou třídnost, sakra! Půlkorunu a 8 šilinků, ani o farting víc!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RSZ: taky mu to nemohli dat nak normalne, treba 8 guinei a 3 pulkoruny..
    RSZ
    RSZ --- ---
    30. prosince 1952 skočil klasický londýnský doubledecker přes otevírající se Tower bridge, rozdíl výšek byl zatím asi 6 stop, autobus to zvládl (bylo pár drobných zranění) a řidič dostal 10 liber odměny.

The man who 'jumped' a double-decker bus over Tower Bridge's gap
    https://www.bbc.com/news/articles/cn7m8dmkglxo
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Nápravné zařízení na ostrově Sprogø | Cestovinky.cz
    https://www.cestovinky.cz/clanek/behem-prevychovy-je-znasilnovali-sterilizovali-cesta-do-brutalniho-vezeni-vedla-skrze-letmy

to je snad horší než Magdaleniny prádelny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam