• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: stridsvagn měl i jednoho člena posádky co seděl čelem vzad a řídil během "couvání"
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AUDIAC: :D náhodou máš vlastně pravdu! Tačanky měly minimálně dvě výhody. Jednak to byl v době ruský občanský války skvělej způsob, jak extrémně zvýšit mobilitu zbraně - vodou chlazenýho kulometu, která jinak byla vlastně stacionární, jak byla těžká. Navíc je potřeba si uvědomit, že to pochází z doby, kdy vojenský auta a tanky rozhodně nebyly běžně rozšířený a na Ukrajině a v Ruským impériu teprv. To představovalo neuvěřitelnej prvek překvapení. A hlavně jak říkáš - po překvapivým rychlým útoku na nepřátelský pozice to naprosto úžasně posloužilo pro krytí ústupu před pronásledující jízdou. A jak se řiká - neni to blbost, když to funguje. Zalíbilo se to i Polákům.
    A navíc podobnej koncept nebyl použitej naposled. Takhle narychlo sem našel minimálně dva případy stíhačů tanků, který byly konstruovaný s kanónem směřujícím dozadu: M6 gun motor carriage a Valentine Mk I Archer se sedmnáctiliberním kanónem. Obzvlášť ten Archer se ukázal jako nečekaně užitečnej při přepadání ze zálohy a následným urychleným zmizení. A trochu podobně švédskej Stridsvagn 103, což je navzdory konstrukci bez otočný věže tank a ne stíhač, měl pro účely rychlýho ústupu stejnej počet zpátečních rychlostí, jako dopřednejch.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    SALVATOR: To je francouzskej vynález, aby mohli střílet při ústupu? Akorát tam chybí držák na bílou vlajku :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    DRABICZ: Eh, špatně jsem se vyjádřil, nefasovali plošně, ale měli na ně fin. příspěvek po ujetých motohodinách (což mne překvapilo, že ne po kilometráži, když se vedly knihy jízd).
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SALAMAN: A po roce 37 i Stráž obrany Státu, někde bych našel fotky právě finance s četníkem v kanadkách a vojáka v holinách místo ovinek - u téhle obranné složky to bylo obecně volnější bo se s nimi počítalo jako s kanonfutrem. Četnické motospojky je fasovaly, normovaný vzor se dal se objednat přímo u Bati (nevím, jestli dohledám ten inzerát, ale byl snad v každé rukověti motocyklisty)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DRABICZ: Kanadky nosila i finanční stráž. Strážníci je nefasovali, ale nechávali si je šít na zakázku, proto každé kanadky vypadaly trochu jinak. Za první republiky to byla oblíbená obuv i mezi trampy.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SABRIEL13: Sorry, dík za upozornění. Tahali to koně a ten kulomet mířil dozadu:

SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    SALVATOR: Máš v tom odkazu uvozovky navíc, takže na první klik nefunguje.

Doplňující otázka: tahali to koně? A z který strany? Nebo jsem minula, že to má někde motor?
    Já si nějak neumím dost dobře představit, že střílet koni přímo za hlavou bude moc dobře fungovat, ale asi nechápu, jak se to má používat :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Když nad tím ale tak uvažuju, tak mi přijde docela cool představa, že by Ukrajinci oživili tradici z dob tatíčka Nestora Machna a za použití podobnejch vozítek zase zavedli tačanky.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: ja vim, ale to byl tajnej vzkaz Trumpovi:))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ALMAD: nutno říct že na ty lodi je v poměrně žalostným stavu. Bohužel
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DURDIN: Taky je Blackbird to nejhezci letadlo, co jsem videl. Kdo by chtel a byl v New Yorku, sedi tam na muzejni letadlove lodi Intrepid, stoji za navstevu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    87HIGHFLYER: no tak získal by si jedinečnou šanci nechat se nejen zničit na zemi coby auto, ale nechat se i sestřelit ve vzduchu. Mohl by sis vybrat a to se počítá.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Akorát že nepostupujou díky vychytaný taktice bleskových úderů na golfových vozících a následnému rychlému stažení, ale díky taktice ВПЕРЁД! НАС МНОГО! УРААААА!, kterou nezměnili od roku 1945.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: tak zase, kdybych si měl vybrat mezi pomalým tankem, který je cíl č.1 pro dělostřelectvo i drony a výbuch munice ve věži mě spolehlivě roztrhá a ugriluje.... a rychlým vozítkem, kterým většina střel prostě projde skrz, pokud se netrefí přímo do mě, dá se z něj seskočit, případně mi tlaková vlna pouze odmrští, ale nepropasíruje periskopem.... nevím. Mobilita hraje určitou roli. Nakonec na frontě zůstane to, co nějakým způsobem přežilo... třeba i tím, že to vystřelilo a ujelo....

A pokud je taktika stejně sebevražedná, tak canonenfodder prostě potřebuješ mít levný.

Nesmál bych se tomu, dokud postupují dopředu, což se bohužel děje.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Ty si děláš prdel, ale rusáci už před časem nasadili golfový vozíky:

Russia’s Golf Cart Troops Don’t Stand A Chance
    https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/03/22/russias-golf-cart-troops-dont-stand-a-chance/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Když Hans Zimmer pracoval na hudbě pro první Piráty z Karibiku, zasekl se na bojové scéně s oslem:
    Jack Sparrow vs Will Turner
    https://www.youtube.com/watch?v=Ha3XYloizwk

Všem bylo jasné, že když hudba nebude dost dobrá, film to potopí, ale prostě nikdo z týmu nedokázal přijít s něčím dost dobrým. No a jeden takovej nenápadnej mladíček, co si tam zrovna vařil kafe a co si o něm mysleli, že ani neumí na nic hrát, povídá "a co kdybych si s tím zkusil pohrát, až půjdete všichni večer domů?"

Mladíček se jmenoval Ramin Djawadi a jak se říká, rest is the history :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    Btw paluba concordu (zkuste si spolu s tuckem v sinsheimu) na mě prostě dojem luxusu nedělala kvůli stisnenosti. Ok, malý bizjet je taky stisneny, ale tam se člověk valí sám a klidně se může šťourat v nose a prdnout si.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    HAR4NT: právě, vypadá to že to neví nikdo:D
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    87HIGHFLYER: no treba na odrazeni utoku nepratelske jednotky na segwayich, nebo co ja vim...:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam