• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NJAL
    NJAL --- ---
    A young Thomas “Stonewall” Jackson. Circa 1851.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DRAGON: každopádně je dobře, že má tak zodpovědný přístup, toho se drž. ;)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    NANTHEI: mne secvakl vetrelec jako nekdo, kdo se nekam vetrel, o dost pozdeji, nez bych chtela.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    NANTHEI: Taky mi kuropění seplo až někdy letos...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NANTHEI: H/S, případně K/S jsou záludná dvojka.

Satemové a kentumové jazyky – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Satemov%C3%A9_a_kentumov%C3%A9_jazyky
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ATUARFIK: woooow, tak husara bych v těch "kurzech" už teda fakt nehledala :))
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NANTHEI: Dodávám k ustřelení ponožek: kurzor, konkurz, kurzíva... a husar. :)

Hussar - Etymology, Origin & Meaning
    https://www.etymonline.com/word/hussar

(Jinak k vznesené otázce - trvalo mi déle, než bych byla ochotná přiznat, aby mi došel původ slova "polopaticky".)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    vždycky jsem přemýšlela nad slovy a jejich původem, ale stejně se mi i v mým věku párkrát za rok stane, že "objevím" něco naprosto zjevnýho. a pak si říkám, jak jsem to mohla minout, proč jsem si to nikdy nespojila.
    až při čtení posledního zaklínače mě praštilo mezi oči slovo "kuropění". tvl KURO-PĚNÍ. může mi někdo vysvětlit, že až po 468935. čtení toho slova v životě mi teprve došlo, že pěje nějakej kur, tj. že kokrhá kohout?

stalo se vám to taky s nějakým slovem? mně naposled přes angličtinu (concurrent) poprvé došlo, že slova kurent, rekurence a konkurence mají stejný základ, a to "běh", a že tedy původní význam slova "konkurence" je souběžnost, věci, co existují nebo probíhají zároveň. a to mám velmi slušnej základ latiny. a slovo "concurrent" v angličtině čtu běžně. a stejně mi to skoro ustřelilo trenky.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCIDER: jako jestli to neni pravda, jsem jen rad :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    CDR: jj ,pry grep je taky problem :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    E2E4: mam to od svyho dealera rekreacnich drog, kterej to uz parkrat zazil. ale treba mas pravdu ty, nevim:)
    CDR
    CDR --- ---
    neměl Dragon na mysli oblíbenou kombinaci MDMA a grepového džusu? :3
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BLOWUP: 40k vaz s 25 mikronovou přesností?

a přečti si ten článek..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: No nevím, přímo zdroj nemám, ale prej tvrdí, že měli CNCčka.
    Mně ten chlap furt přijde nějakej pochybnej.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HAR4NT: briliantni postreh!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: no to musi bejt ohromne zajimavej clovek, urcite mnohem vic, nez kdyby kladl otazky, na ktere jiz odpovedi zname:-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    E2E4: tech vaz existuje kolem 40 000 kusu, nasel je uz Petrie, jsou ve spouste muzeji. Otazka autenticity je tou otazkou kterou nikdo neklade, ponevadz je nikdo neumi zfalsovat ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: jj, prave proto ty zavery treba ten Ben moc nedela, on spis klade ty otazky.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NELLAS: Däniken byl respektive porad jeste je laik bez velkejch znalosti, kterej hlavne hledal potvrzeni pro vicemene fantaskni teorie o mimozemstanech. Ma velky charisma - fun fact je, ze kancelar kde jsem kdysi pracoval pro jeho mystery Park postavila z Eternitu mexickou pyramidu - ale je to takovej obchodnik s vlaznou vodou.

Ty vazy se nasly na nalezistich preddynasticky doby, napriklad v hrobech 14000 let pred nasim letopoctem. Jsou takovym „iphonem v hrobe z doby kamenny“ akorat ze ten iphone dnes vyrobit umime a ty vazy nikoli.

Jsou z tvrdyho kamene (zula, diorit, syenit), maji steny tlusty pouhych par milimetru a jsou obrobeny do vysokyho lesku s presnosti na nekolik mikronu. Rucne neco takovyho vyrobit nejde, mozna petiosou CNC masinou s diamantovyma nastrojema ktery zatim neexistujou.

Ale tech zajimavejch otazek je mnohem vic, treba ty zulovy boxy v Serapeu v Sakkare (ktery prave nekdo kdo mel k dispozici jenom medeny nastroje tvrdosti 3 zkusil neumele popsat hyeroglyfama na perfektne zrcadlove hladky plose tvrdosti 7)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Asi tak. Jedna věc přiznat, že něco nevíme. Druhá věc je udělat z toho závěr

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam