• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NAVARA: no především nemáme 40k vaz s tou udávanou přesností..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    E2E4: Pokud jsou ty parametry váz tak jak psané ověřené (a ověřitelné), tak jak to chceš zfalšovat, když nemáme technologie, abychom to mohli zfalšovat?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BLOWUP: 40k mikronovejch? důkaz pls?

a já jsem jen skeptickej, když vidím youtubera bez vzdělání který "klade otázky"..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TOM: nevim, o tom jsem zatim nikdy neslysel - jaka chemie reaguje s dioritem? A meli ji v paleolitu? :)

Hele, ta presnost tech tvaru fakt nejde rucne vyrobit. Tady nejde jenom o odchylky v kulatosti osy y a x, tady jde o naprosto perfektni trirozmerny spojity kulovy plochy. Navic, egypt znal kolo teprve asi od roku 2000 pred nasim letopoctem, i kdyz kolem pyramid najdes kameny se stopama po jadrovym vrtani, nebo prorezy ktery vypadaj jako by nekdo neco rezal okruzni diamantovou pilou. V dobe ktera nemela k dispozici nic tvrdsiho nez med.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    E2E4: ten clanek tematizuje nejistou provenienci tech zkoumanejch objektu. Coz jak jsem uz zminoval v pripade ze je dodnes neumime replikovat je tak trochu irelevantni argument. Tech vaz bylo - rovnez jak uz jsem zminoval - nalezeno asi 40 000 kusu, jednu dobu je Egypt rozdaval nastupujicim diplomatum jako darek na privitanou, diky tomu se skutecne v ruznejch soukromejch sbirkach vyskytujou. Najdes je ale i ve vsech oddelenich egyptskych pamatek velkych muzeji, samozrejme v Kahire, Londyne, Parizi, v mnoha americkych. Jsou zdokumentovany a popsany a o jejich preddynastickym datovani neni mezi oficialni egyptologii spor. Blaboleni o presnym puvodu materialu v kontextu objektu jejichz existenci neumime zduvodnit ani reprodukovat je trochu legracni, tim spis ze nejsou typicky z jednoho druhu kamene ale tech materialu je velky mnozstvi, nektery jsou jemnozrnny, nektery maji veliky krystaly jako u hornin ktery vznikaly pri velkych teplotach a tlaku po dlouhou dobu. Doporucuju navstevu muzea v Kahire, preddynasticky oddeleni. Jinej fun fact je, ze podobne jako ostatni priklady artefaktu ktery s nasi technologii neumime reprodukovat se nasly pouze v tech nejstarsich nalezistich, cim mladsi stavby, tim primitivnejsi pouzita technologie, ktera pusobi spis tak ze se nekdo neumele snazil neco co nasli napodobit.

Ta otazka toho falsovani je o to legracnejsi, ze ty nalezy ktery vykopal Petrie pochazeji z doby kolem roku 1900 kdy definitivne zadna technologie ktera by i jenom priblizne neco takovyho umela vyrobit neexistovala - jak uz jsem rovnez zminoval, nejdou vyrobit pomoci soustruzeni a petiosy cnc zname teprve par let.

Me na tom nejvic bavi ten fakt, ze nektery lidi proste musej bejt v opozici i kdyz vlastne vubec netusej o cem mluvej. Ale to je asi vseobecne rozsirenej fenomen nasi doby, s tim je halt nutny zit.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BLOWUP: a ty si přečti ten článek zde E2E4 a napiš proč nemuze mít pravdu ten?
    TOM
    TOM --- ---
    BLOWUP: nebyla nejsilnější teorií chemie a postupné obrušování?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: mozna se na to video podivej, nez zacnes delat zavery o tom co „prej“ tvrdi :)

Spoiler: on rika to co vime my vsichni kdo mame nejakej vztah k tomu, jak jde nejakej material opracovat: ty vazy zatim nikdy nikdo nezkusil replikovat, protoze na to proste doposud nebyla technologie. Vyrobit 2mm tlustou rovnou desku z dioritu teoreticky s diamantovejma pilama mozny je, ale ten material je krehkej a neni homogenni, takze ti to nejspis v pulce praskne. Vyrobit ale s matematickou presnosti nekolika mikronu zakriveny kulovy plochy z dioritu o tloustce dvou milimetru jeste nikdy nikdo nedokazal - teoreticky by to mohlo jit petiosou cnc frezou pokud by na ni nekdo vyrobil prislusny diamantovy nastroje. Soustruzit to bohuzel nejde, ty vazy maji po stranach takovy uchyty. V tom 12000 let starym hrobe se ale s tema vazama zadna cnc freza nenasla, pouze neumele uplacana keramika ktera nevznikla na hrncirskym kruhu, tak jak se na tu dobu slusi a patri. A existujou nalezy tech vaz z doby dynastickyho egypta kde vedle nich byly neumely kopie budto z keramiky na kterou nekdo namaloval strukturu toho kamene, nebo jsou z vapence kterej se dal opracovat tema nastrojema co meli. A ty jsou samozrejme prislusne krivy, nejaka mikronova presnost proste rucne vyrobit nejde.

Ono toho ale je mnohem vic, krome uz zminenejch granitovych boxu v serapeu (ktery s tou presnosti taky z jednoho bloku granitu vyrobit neumime, o transportu 80tun uzkym podzemnim labyrintem ani nemluve) je zabavnej moment treba ten s dvema typama sloupu v Karnaku: krome par ktery jsou v cely delce z jednoho kusu granitu (vcetne kapitelu, btw ;) ten zbytek je konstruovanej z jejich napodobenin z piskovcovejch segmentu, samozrejme s oddelenym kapitelem. Coz samo o sobe byl obdivuhodnej vykon, o tom zadna, ale halt technologii na to udelat to z jednoho kusu granitu proste nemeli.

Nejaky historicky a archeologicky implikace je jedna vec, i kdyz se o tu materii zajimam asi padesat let a studoval jsem to tak tyhle uvahy prenecham jinejm. Me to zajima hlavne z pohledu jak bych neco takovyho dnes, s nasima technologiema stavel nebo vyrabel.

A to jsme jeste nezminili megaliticky zdivo, tak jak se vyskytuje na ruznejch mistech na planete, tam nikdo netusi uz od jeho objeveni. Prijit na to jak to staveli, jak ty bloky obrabeli, jak docilili ty neuveritelny presnosti u nerovinnejch spar, nevim co bych za to dal :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BLAHOVEJ: Kombajn je slovo, které a oblibou vytahuju, když někdo argumentuje ve smyslu že přece nemůžeme cizojazyčné výrazy přejímat do češtiny jinak než s původní formou zápisu, protože by to jinak vypadalo blbě. Si zvyknou...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: ano z jitra/za jitra (rozuměj dne co nastane).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Jako že "z jitra"?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GIRAFFKA: Mně s takovým "zítra" musela pomoci až odbočka přes němčinu, aby mi to docvaklo :)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    NANTHEI: a pes podvratak!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GREATDRAKE: mírně zajímavé je že náš rybíz přes němčinu a latinu pochazi z arabštiny a v důsledku z proto-iranstiny

ribes - Wiktionary, the free dictionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/ribes#Latin
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    IOM_NUKSO: Většinu jsem znal, ale tohle ne :)

"420" did not originate from the Los Angeles police or penal code for marijuana use.[122] California Penal Code section 420 prohibits the obstruction of access to public land.[122][123] The use of "420" started in 1971 at San Rafael High School, where a group of students would go to smoke at 4:20 pm.[122]
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    EKG: jen tedy pokud je to Korintský průjem. https://en.wiktionary.org/wiki/currant
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tohle je snad nejlepsi clanek (a jeho podclanky) na wikipedii. Jsem se nasmala, co vsechno povazujem uplne automaticky za fakt, pritom je to uplna fama.
    List of common misconceptions - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_common_misconceptions
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: no protože polopatě může být taky na půl paty, což je děsně matoucí :-)
    EKG
    EKG --- ---
    NANTHEI: Ted mi vrta hlavou, jestli rybiz, protoze ma projimave ucinky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: adresat i pisatel to vmimaji jako legraci, narozdil od tebe
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PALEONTOLOG: Eště jeden osobní útok takovýho rázu a letíš vocaď, hajzle. Schválně tady nechávám otevřenou diskuzi, aby to tady fungovalo jako protipól Zjištění, ale tohle tady teda tolerovat nebudu. První a zároveň poslední varování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam