Ve vesmíru existují poměrně extrémní místa - třeba planeta, kde "prší" kamení:
Na pekelné planetě 490 světelných let od Země prší kamení - Novinkyhttps://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-na-pekelne-planete-490-svetelnych-let-od-zeme-prsi-kameni-40238331Vzpomněl jsem si na to v souvislosti s místní diskuzí ohledně těch přesných dioritových váz, přemýšlel jsem o dalších variantách, jak vytvořit něco z "šutru" a napadlo mě lisování nebo lití za vysoké teploty - to by asi byla současná technologie, kdybychom chtěli udělat třeba tenký plát jinak než třeba řezáním laserem nebo vodním paprskem a zároveň tyto technologie mohli znát i tenkrát. Některé materiály mění své fyzikální vlastnosti při vyšší teplotě - třeba ocelové nosníky mohou ztratit pevnost i při poměrně malém požáru - to prý byl mj. jeden z důvodů pádu dvojčat po nárazu letadel a následném požáru. Ještě mě napadá paralela se sklem - materiál, který je tvrdý a přitom máme sklenice dokonale kruhové a hladké, kdyby je někdo chtěl soustružit, tak se mu to s dnešními technologiemi nepodaří, protože sklo nejde soustružit, jde do něho brousit, ale tím hladký povrch neuděláte, to se musí leštit a takhle neuberete velký kus materiálu, ale stačí ho trochu nahřát a jde tvarovat třeba i kusem dřeva, lisovat ve formě, vyfukovat bubliny... nepodařilo se mi dohledat teplotu tání dioritu, ale gogole ai shrnutí tvrdí:
Diorite's melting point is around 1300 °C, though the temperature at which it melts in nature can vary depending on factors like water content and pressure. Some studies indicate melting can begin at lower temperatures, such as ~730 °C for dehydration melting, while the liquidus temperature for some gabbro-diorite mixtures has been measured between 1415 and 1425 °C
Těch 730 °C není zas tak velká teplota (pokud nekecá), kterou by tehdy nezvládli, možná i těch 1300 °C? Vůbec jsem zatím neměl čas si ani ty vázy ani info o jejich přesnosti/materiálech/historii projít, tak tady plácám hypotézy vařené z vody, ale snažím se používat logiku. Každopádně na to, jestli to jde, jsou obory, které se tomu věnují - tuším že praktická archeologie, ale nejsem si jistý, případně díky za opravení, ale každopádně je to archeologický směr, kdy se snaží ověřovat hypotézy o třeba stavbě zemnic tak, že ji podle té hypotézy zkusí postavit nebo jak tady někdo přede mnou postoval to video s těmi vrtáky pro antihytheru...
Taky mi ještě v souvislosti se způsoby dosahování vysoké teploty vyskočila vzpomínka na tohle video:
Solar-powered machine turns sand into glasshttps://www.youtube.com/watch?v=L2dvwdbQshQ