• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ty jo, že ty ses na to zeptal ChatGPT? :-) prostředí nepochybně odpor má, ale ten roste s druhou mocninou rychlosti (což je zase jeden z empirckých faktů, sebevětší množství čínských matematiků mi nedokáže vysvětlit, proč to tak je). Delší trasa nad křídlem tedy projevuje odpor daleko větší, než kratší, šach mat... (nebo to bylo to, co se snažil dokázat? hmm....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JON: akrobatická letadla maj trochu specifický aerodynamický profil křídla a trochu specifické schopnosti pilota udržet úhel náběhu přesně tam, kde je pro danou orientaci letadla potřeba. běžná letadla s bídou udělaj barrel roll :-) (asi takhle do hloubky jsem to rozpitvávat nechtěl, mě stačilo základní přijetí toho předpokladu, že tomu tak docela nerozumíme.. nepotřeboval jsem takovou vlnu nadšených demonstrací, jak MOC tomu nerozumíme :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    R_U_SIRIOUS: daleko snáze, než něco, co existuje! :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: je to úplně jednoduchý, letadla se sama zvedají do vzduchu pomocí tkaniček od bot, akorát se s tím prostě musíš smířit, že to tak je. Umíme chování těch tkaniček přesně popsat rovnicemi, a vloni nějaký 3 Číňani ty rovnice dokonce matematicky dokázali tím, že je místo jedné rovnice s nekonečně mnoha řešeními ji rozkrájeli na nekonečně mnoho rovnic s jediným řešením, takže to je jasné jako facka, takže se musíme přestat ptát "už tam budem?", to je jasný :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    E2E4:

Jak můžeš popřít něco, co neexistuje?
    EKG
    EKG --- ---
    E2E4: Buh ateistu nad tebou drzi ochrannou ruku.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JON: Boha jsem už mezitím popřel..

funguje to i naopak záleží na úhlu jak hodně je křídlo "do kopce" - jen díky nevhodné geometrii musí být křídlo nakloněné víc do kopce resp letadlo musí být víc do kopce..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: ale ne, je to jednoduchý.

aby vzduch proudil kolem křídla, musí se ho část přesunout blíž ke křídlu, tj vyvolat podtlak v místě odkud se vezme.

Proc vzduch přilnavá ke křídlu? protože vizkozita. vzduch je lepivej.
    JON
    JON --- ---
    E2E4: a letadla umi litat i vzhuru nohama - a profil kridla pri tom nemenej - where's your god now?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: ale moment - vzduch pod křídlem se se vzduchem nad křídlem nemusí sejít ve stejném čase!

je suis xchaos!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: mno, ale tenhle model nevysvětluje křídla ve vodě, kde je hustota kuliček konstantní.

přitom to má pro xchaose triviální vysvětlení - prostředí má odpor. čím dělí trasu je třeba v prostředí urazit, tím víc se odpor projeví. takze stačí překonat odpor dopředu natolik, aby se projevil rozdíl odporu nad a pod křídlem a šlo to nahoru.

že má prostředí odpor je intuitivní, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PLECH: počkej, já ale taky nejsem ChatGPT... u lidí vždycky jde trochu o to rozmluvit těm, kteří si myslí, že to chápou, že to chápou. Faktem, je, že sebevědomý pilot je přímo archetypem člověka, který se nebojí používat věci, které tak úplně nechápe, protože ví, že fungují. Ostatně proto se AI Microsoftu jmenuje "CoPilot", protože i pilot občas potřebuje někoho, koho část těch věcí, které nechápeš, ale umíš, necháš dělat za sebe.

Jako ok, existuje YT video o novém matematickém důkazu, takže jsem už úplně klidný: teď už nebude vůbec nikdo, s kým si povídat o tom, jak hluboce tomu nerozumím :-)
    PLECH
    PLECH --- ---
    XCHAOS: Ale my nejsme chatgpt, abychom ti psali, jak skvěle to nechápeš a jak je to opravdu nemožný:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: eh, plyn jako malé kuličky molekul co do sebe strkaj, to je mi povědomé z obrázkových knížek, středoškolské fyziky. Ok, vloni tři Číňani přišli s úvahou, že protože pravděpodobnost, že dvě stejné kuličky někdy srazí znovu, je strašně malá, tak můžeme dosavadní empiricky odvozené rovnice považovat za dokázané... čímž jsme jakože ta kolečka z rozebraných hodinek složili zpátky znovu, hodinky zase fungují a není nic k řešení?

Z mě prostě vzniklo YT video s nějakým počtem shlédnutí, což je fajn, ale to znamená jen to, že stoupl počet lidí, kteří na mě budou soucitně koukat, když řeknu, že tomu pořád úplně nerozumím :-) V podstatě jsem na na větu, že "matematici něco dokázali" trochu alergickej, i když zase v tomhle klubu máš bod, že to rovnoměrně distribuuješ (v podstatě realita je tvořena malými kousky faktů, které do sebe vzájemně narážejí a strkají do sebe...)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Vono to neni slozity, staci si ten plyn predstavit jako maly kulicky molekul, ktery do neceho strkaj, protoze se porad hejbaji sem a tam. A to je ten tlak / vztlak. Kdyz jsou bliz u sebe, strka jich do kridla vic, nez kdyz jsou od sebe dal.

Ostatne loni to poprvy dokazali matematici, ze tomu tak fakt je.

2025's Biggest Breakthroughs in Mathematics
    https://youtu.be/hRpcWpAeWng?si=8yohEkmTjGpV3CEe
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    #patek

stejně by mě zajímalo, z jakýho kovu je ta maska u CRT

ale tuším, že howking je velký šaman,
    nicméně chce to ověřit nezávislým experimentem, nejlépe i s jinými frekvencemi ; )

sry, gn
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    A pardon za OT, právě mi najíždí Atarax a začínám mít veselou náladu, než sebou půjdu švihnout do pelíšku.

Abych to vyrovnal, mírně zajímavý, opět fyzikální, fakt.

Když přikryjete hořící svíčku dostatečně velkou sklenicí, aby měla alespoň nějakou dobu přísun kyslíku potřebného k hoření a dáte se do pohybu (ideální je experiment v rychle jedoucím vlaku nebo autě), plamen svíčky se bude vychylovat ve směru pohybu. Zase poměrně jednoduché vektory. ;)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    HRAFNAIN: My taky ne, ale babička jo. Asi do roku 1992 jsme měli klasickou černobílou Teslu, pořád se muselo kroutit takovym malym pičítkem dolazování signálu a byla s tím obecně trochu sranda. Pak teda naši koupili někde ve slevě Funai, ale taky nic moc, CRT monitor, co měl tatys u pracovního kompu, byl v té době o dost lepší zobrazovací zařízení a měl v té době už docela bavilo programovat. :) Jediný, co jsem teda cenil, bylo, když jsem byl nemocnej, že tatys půjčil video a hromadu filmů ve videopůjčovně a to bylo na TV fajn, Hvězdný Války, Terminátor, etc. ;)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    XCHAOS: Televize je takový inverzní záchod. Z té většinou hovna padají. Naopak do záchodu se hovna splachují. ;)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    njn, my Rubín neměli

@kirbyofthestars2269
    3 years ago
    I install home theater systems professionally and I actually have an app on my phone that can detect magnetism. It's very handy when knowing what is shielded and what isn't, as many service manuals neglect to tell you the information or have been lost to time.

What is the name of the app?

fairy tale app.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam