Jako to, že tu byli Kelti nějakou dobu, to se ví. Pak přišli Germáni a dokonce sem nakoukli aj Římani. Dlouho jsem dělal archeologické vykopávky, např. jsem byl i u nálezu vzácné stříbrné mince v Neředíně v Olomouci. Povětšinou se nacházela keramika jak germánská (poměrně slušná kvalita, ale ještě neznali hrnčířský kruh), tak keltská (pravděpodobně vyobchodovaná, Kelti už v mladší době římské hrnčířský kruh znali, ale sídlili dál na západ) a jejich specifická grafitová keramika byla oproti té germánské o parník kvalitnější. Sám jsem našel obří hluboký zdobený talíř, takřka celý dochovaný, tuším, že je teď někde v Olmiku slepený v muzeu. No a pak na naše území přišla tupá horda Slovanů (nas mnógo), kteří, když potřebovali misku, tak vzali jíl, trochu písku, ve vodě to uplácali, dali do toho pětkrát ránu pěstí a hodili to do ohně. A gramotných jich po příchodu Cyrila a Metoděje bylo tak 1%. Došlo samozřejmě k nějakému smíšení Germánů a Slovanů, ale od té doby v naší kotlině Slované dominují.