• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    VANEK
    VANEK --- ---
    MATEEJ: Promeškali jsme jedinečnou příležitost!
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    VANEK: Volně související zajímavost - na Sachalinu měli japonský rozchod až donedávna, na širší ruský ho předělávali až 2003-2019.
    VANEK
    VANEK --- ---
    SITH: A měli tam taky dvě železniční sítě jako u nás?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: Jak k tomu gridu a frekvenčním měničům píšou na Wikipedii
    Electricity sector in Japan - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Japan#Transmission
    The limitations of these links have been a major problem in providing power to the areas of Japan affected by the Fukushima Daiichi nuclear disaster. During the 2011 Tōhoku earthquake and tsunami, there were blackouts in some areas of the country because of the insufficient ability of the three HVDC converter stations to transfer energy between both networks.

HVDC converter station - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/HVDC_converter_station
    SITH
    SITH --- ---
    Japonsko je unikátní tím, že jako jedna z mála vyspělých zemí nemá sjednocenou frekvenci elektrické sítě a je rozdělena na dvě odlišné části. Toto rozdělení vzniklo historicky na přelomu 19. a 20. století a dodnes ovlivňuje energetickou infrastrukturu.

Proč? Dvě nákupní rozhodnutí z přelomu 19. století.
    V roce 1895 v Tokiu instalovali generátory od německého AEG — 50 Hz. O rok později v Osace zvolili generátory od amerického General Electric — 60 Hz. Nikdo tehdy netušil, že rozhodnutí zformuje celou japonskou energetickou infrastrukturu na dalších 130 let.

Odhady nákladů na sjednocení: stovky miliard dolarů. Výsledek: Japonsko provozuje dvě sítě dál a spojení řeší investicemi do frekvenčních konvertorů.

A praktický důsledek? Starší spotřebiče s jednoduchými motory — pračky, ventilátory, mixéry — zakoupené v Tokiu v Osace nemusí fungovat správně. Motor jede na jiné otáčky, hrozí přehřátí nebo jiný výkon. (Moderní přístroje jsou většinou navrženy pro obě frekvence.)

Základní rozdělení:
    Východní Japonsko (včetně Tokia): Používá frekvenci 50 Hz.
    Západní Japonsko (včetně Ósaky, Kjóta): Používá frekvenci 60 Hz.

EKG
    EKG --- ---
    NJAL: Protoze sel lesem, jj.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Michael Warburton @TheMonologist · 8h https://x.com/TheMonologist/status/2032048222445682942
    The Ottoman train T.E. Lawrence ambushed in 1917 still lying in the Arabian desert 109yrs on.

GREATDRAKE: V knizni predloze ho Trautman zastrelil.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    V původní verzi Rambo: First Blood se Rambo na konci zastřelil - tak, jak bylo v předloze. Testovacím divákům se to nelíbilo, tak natočili nový konec.
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    Teď když jste napsali kde tu zelenou hledat viděl jsem jí hned včera jsem na čuměl snad deset minut a prd. Dík i za jiné zajímavosti rád si pak v hospodě poflexim :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    JFM: Na auto mášš s většinou poruch barocitu velkou šanci a papíry dostaneš. Kromě toho co jsi zmiňoval se, vcelku nedávno, posouvala dopravní zelená víc do modra, takže dneska se při nejběžnější poruše barvocitu červená/zelená nejeví stejně.
    JFM
    JFM --- ---
    XCHAOS: Díky za informaci, že mám tu zelenou tečku hledat uprostřed. Nejprve jsem myslel, že na mě přichází barvoslepost. A teď jeden fakt: Semafory mají vždy červenou nahoře a zelenou dole. V některých zemích je červené světlo viditelně větší, v případě horizontálního uspořádání bývá červená vždy vlevo. To aby to viděli i řidiči se sníženým barvocitem. Přesto nelze u nás dostat řidičské oprávnění, když napřed lékař neověří mj. barvocit na tzv. bublinkách, které jsou asi stejně těžké rozluštit, jako HOWKING
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: to je skoda:) tak se s nakou aspon zasnub, fakt te podoporime na max!;))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VANEK: mě to taky trvalo. jinak že může celá galaxie mít vlnovou délku ozónu, to mi hlava úplně nebere, ale asi to přesahuje rámec tohohle klubu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ty borůvkové jsou v podstatě ty samé, jen záleží na radiálním pohybu galaxie směrem k nám, zda se ta azurová (to je barva dvakrát ionizovaného kyslíku) posune dopplerem do zelena, nebo do modra.
    VANEK
    VANEK --- ---
    XCHAOS: Aha, dík, jsem nejen blbý, ale i slepý.
    TIL že existují ještě borůvkové galaxie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VANEK: je tam little green dot uprostřed. JWST relativně nedávno objevil spoustu little red dots, takže HOWKING, hold my beer, objevil svojí little green dot :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    HOWKING: Jsem barvoslepý, nebo která to je?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HOWKING: když založíš petici, určitě ti ji nyxáci radi podepíšou ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DRABICZ: Ale jenom na nyxu :D
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HOWKING: takže ponese tvé jméno?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam