• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ERRTU: Jejich muzika: „Hammondkové nebe“, „Zazpívej si s námi“, „Pro postarší paní hraje Perfektní Charlie“.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ... a vyjma herecké kariéry měl Richard Attenborough i kariéru režisérskou, plnou žánrově velmi rozmanitých filmů, které definitivně výrazně ovlivnily kulturu posledních 50 let.

1992 Chaplin
    1987 Volání svobody
    1985 Chorus Line
    1982 Gándhí
    1978 Kouzlo
    1977 Příliš vzdálený most

(a volně navážu prokrastinujícím řetězcem)

Mám tendenci motat dohromady Richarda Attenborougha a Michaela Apteda, protože jsou oba Britové a mají tak nějak podobnou filmografii se sklonem k životopisům, ale Apted je o 20 let mladší.

Michael Apted (vybrané filmy):
    1999 Jeden svět nestačí
    1994 Nell
    1988 Gorily v mlze
    1980 První dáma country music
    1979 Agáta

Titulní role Nell (vlčího dítěte) je možná tou nejlepší rolí Jodie Foster vůbec. Vedle ní v tom filmu hráli další dvě hlavní role Liam Neeson a Natasha Richardson. Natasha Richardson, Natasha Richardson, to jméno je mi povědomé, kde je jí asi konec? Aha, Natasha Richardson byla ta manželka Liama Neesona, která v roce 2009 zemřela v důsledku zranění hlavy způsobeného pádem na lyžích (v rámci lyžařského kurzu pro začátečníky). :-(

Nell je jejich jediný společný film.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ERRTU: Dva bratry. John pracoval v automotive. Šéfoval pobočku Rolls-Royce a pak britskou divizi Alfa Romeo. Pak dělal finančního poradce.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    David Attenborough, znamy prirodopisny dokumentarista, mel bratra.
    jmenoval se Richard Attenborough.
    a ten jako John Hammond zalozil Jursky park :)
    MATHES
    MATHES --- ---
    ATUARFIK: Je to cca 3,5k Fabii na objem.

Na vahu je to pak cca 8,3k Fabii.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TRISSIE: Viděla jsem poměrně nedávno ten film, taky jsem pak kompulzivně četla všechno, co jsem o tom našla. Sluší se dodat, že to, co tam Robert De Niro předvedl, se počítá mezi nejúžasnější herecké koncerty, co jsem kdy v životě viděla.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LORD_DE_SEIS: Já si počkám, až to přepočítají objemově na Fábie.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Já si občas tatarskou odlehčím nějaké tučné jídlo, třeba hranolky :) Jo a u nás v sámošce značky Norma mají tatarskou v takovém jakoby plastovém sáčku se šroubovacím uzávěrem - už nikdy nechci tatarskou ve skleničce :)
    #kecy
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    NANTHEI: taky jsem si vzpomněl na léto v MHD a napadlo mě něco jako: "Aha, teď už to chápu"
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    LORD_DE_SEIS: nějak mi to srovnání nedělá úplně dobře :))

moje myšlenky šly zhruba směrem od "se v tom snad koupou" k "nj, místo toho sprcháče, když je toho stejná spotřeba, to jinak nemůže vycházet", a za stálýho míchání skončily u Rimmera politýho javorovým sirupem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: stopa vede ke smažáku s hranolkama, podle mě.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DRAGON: A další, velmi mírně související, fakt je, že vajec se do ČR loni dovezla zhruba miliarda.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LORD_DE_SEIS: no a když už sem to blbě přečetl a pak dohledával, tak rovnou napíšu, že Opavia tatranek se ročně v CŘ prodá něco kolem dvěstě mega :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    V ČR se ročně prodá asi 35 miliónů tatarek - přibližně stejně, jako sprchových gelů

Česko jako velmoc tatarské omáčky. Prodá se jí tu za rok stejně jako sprchových gelů | Forbes
    https://forbes.cz/cesko-jako-velmoc-tatarske-omacky-proda-se-ji-tu-za-rok-stejne-jako-sprchovych-gelu/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: tak sorry! ale budeš vzdělanější! :-)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: já dneska mám krásný day off. Měl jsem plány. Dodělat nějaký resty. A kvůli Tobě hovno z toho!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: za dnešní mírně zajímavý fakt vděčíte off-hand komentáři na facebooku, který mě poslal přímo do králičí nory historických zpráv, lékařských výzkumů (tu studii z roku 2012 jsem fakt přečetla) a autobiografií - což je důkazem, že facebook není úplně mrtvý médium, furt se tam dají zjistit zajímavé informace, záleží na nastavení feedu :-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TRISSIE: tohle bylo prece zpusobeno zajetim sandmana :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: hustý
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Když se mluví o historických pandemiích, většinu lidí napadne buď španělská chřipka nebo středověké morové epidemie.

Mezi lety 1915 a 1930, tedy před, během i po španělské chřipce, ovšem Evropu a následně americký kontinent i třeba Indii děsila ještě jiná, dnes už naprosto zapomenutá, a stále tajemná pandemie - encephalitis lethargica. První popsané případy jsou z Rumunska z roku 1915, na vrcholu byla epidemie ve 20. letech a pak po roce 1930 zmizela stejně nečekaně, jako se objevila.

Šlo o neurologické onemocnění, jehož prvním příznakem byl zánět hltanu, následovaný akutními poruchami spánku, svalovou slabostí, obrnou okohybného svalstva a prudkými změnami v chování. Ti, kteří tuto nemoc přežili, byli téměř bezvýhradně postiženi určitou mírou trvalých následků; nejčastěji se jednalo o změny osobnosti, úzkostnost, pokles duševní výkonnosti, v horším případě docházelo k rozvoji těžkého parkinsonismu, jehož podobou byla strnulost, mutismus (neurotická nemluvnost), útlum vědomí a amnézie. Akutní fáze měla vysokou úmrtnost - podle různých studií mezi 20 až 50%, a celkový počet mrtvých se odhaduje mezi 500 tisíc a 1,6 milionů.

U části přeživších se rozvinula katatonie - ještě desítky let po konci epidemii byli někteří z těchto pacientů hospitalizovaní v různých institucích. Výzkum New Yorkského neurologa Olivera Sackse, kterému se některé tyto pacienty povedlo v 60. letech probrat (i když většinou jen krátkodobě) pomocí antiparkinsonského léku L-DOPA, se stal námětem jeho knihy Probuzení (vyšla i v češtině) a filmu Čas probuzení s Robertem De Nirem a Robinem Williamsem.

Nikdy se nepodařilo s jistotou zjistit, co onemocnění způsobovalo. Původní teorie, že šlo o neuroinvazivní formu španělské chřipky, byla vyvrácená, protože v mozkové tkáni pacientů se chřipková RNA nenašla. Obecně přijímanou teorií je, že šlo o součástí post-streptokokálních autoimunitních reakcí, což by mohlo být podloženo pitevními nálezy. Na několika dochovaných vzorcích mozkové tkáně byla v roce 2012 provedena analýza, která prokázala přítomnost RNA fragmentu unikátního enteroviru ve všech vzorcích, ovšem vzhledem ke stáří a způsobu uchování vzorků ani to nemusí být průkazné. Asi tedy nikdy nezjistíme, kde se nemoc vzala ani kam odešla - a jestli se může ještě vrátit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam