• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: další z komplikací pro USA, jak jsem se onehdá dozvěděla, je naprosto rozdílný přístup k projíždějící záchrance a vůbec profesionalita řidičů záchranek. Zatímco v Evropě jsou lidi zvyklí záchrankám uhýbat, vytvářet koridory a vůbec na tohle dávat pozor (samozřejmě se najdou blbci, ale je jich minimum), tak v USA jezdí záchranky ve městě o hodně pomaleji, čímž mají delší dojezdové časy na místo nehody i z místa nehody do nemocnice.
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    MATEEJ: rychlej search mi rekl ze evropan v prumeru stravi 3.4 h v aute za tyden
    prumerny US citizen cca hodinu denne
    takze asi bourame stejne :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Taková drobná zajímavost o zemi, kde zítra již znamená včera:

Počet úmrtí při dopravních nehodách v USA:
    2023 - 41 025
    2024 - 39 257
    2025 - 36 640 (nejméně za posledních 6 let)

Počet úmrtí při dopravních nehodách v EU:
    2023 - cca 20 380
    2024 - 19 940
    2025 - cca 19 400

USA mají cca 350 mil. obyvatel, EU má 450 mil. obyvatel.

https://crashstats.nhtsa.dot.gov/Api/Public/ViewPublication/813800

EU road deaths drop by 3% in 2025 - Mobility and Transport
    https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/eu-road-deaths-drop-3-2025-2026-03-24_en
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ERRTU: Jejich muzika: „Hammondkové nebe“, „Zazpívej si s námi“, „Pro postarší paní hraje Perfektní Charlie“.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ... a vyjma herecké kariéry měl Richard Attenborough i kariéru režisérskou, plnou žánrově velmi rozmanitých filmů, které definitivně výrazně ovlivnily kulturu posledních 50 let.

1992 Chaplin
    1987 Volání svobody
    1985 Chorus Line
    1982 Gándhí
    1978 Kouzlo
    1977 Příliš vzdálený most

(a volně navážu prokrastinujícím řetězcem)

Mám tendenci motat dohromady Richarda Attenborougha a Michaela Apteda, protože jsou oba Britové a mají tak nějak podobnou filmografii se sklonem k životopisům, ale Apted je o 20 let mladší.

Michael Apted (vybrané filmy):
    1999 Jeden svět nestačí
    1994 Nell
    1988 Gorily v mlze
    1980 První dáma country music
    1979 Agáta

Titulní role Nell (vlčího dítěte) je možná tou nejlepší rolí Jodie Foster vůbec. Vedle ní v tom filmu hráli další dvě hlavní role Liam Neeson a Natasha Richardson. Natasha Richardson, Natasha Richardson, to jméno je mi povědomé, kde je jí asi konec? Aha, Natasha Richardson byla ta manželka Liama Neesona, která v roce 2009 zemřela v důsledku zranění hlavy způsobeného pádem na lyžích (v rámci lyžařského kurzu pro začátečníky). :-(

Nell je jejich jediný společný film.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ERRTU: Dva bratry. John pracoval v automotive. Šéfoval pobočku Rolls-Royce a pak britskou divizi Alfa Romeo. Pak dělal finančního poradce.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    David Attenborough, znamy prirodopisny dokumentarista, mel bratra.
    jmenoval se Richard Attenborough.
    a ten jako John Hammond zalozil Jursky park :)
    MATHES
    MATHES --- ---
    ATUARFIK: Je to cca 3,5k Fabii na objem.

Na vahu je to pak cca 8,3k Fabii.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TRISSIE: Viděla jsem poměrně nedávno ten film, taky jsem pak kompulzivně četla všechno, co jsem o tom našla. Sluší se dodat, že to, co tam Robert De Niro předvedl, se počítá mezi nejúžasnější herecké koncerty, co jsem kdy v životě viděla.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LORD_DE_SEIS: Já si počkám, až to přepočítají objemově na Fábie.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Já si občas tatarskou odlehčím nějaké tučné jídlo, třeba hranolky :) Jo a u nás v sámošce značky Norma mají tatarskou v takovém jakoby plastovém sáčku se šroubovacím uzávěrem - už nikdy nechci tatarskou ve skleničce :)
    #kecy
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    NANTHEI: taky jsem si vzpomněl na léto v MHD a napadlo mě něco jako: "Aha, teď už to chápu"
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    LORD_DE_SEIS: nějak mi to srovnání nedělá úplně dobře :))

moje myšlenky šly zhruba směrem od "se v tom snad koupou" k "nj, místo toho sprcháče, když je toho stejná spotřeba, to jinak nemůže vycházet", a za stálýho míchání skončily u Rimmera politýho javorovým sirupem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: stopa vede ke smažáku s hranolkama, podle mě.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DRAGON: A další, velmi mírně související, fakt je, že vajec se do ČR loni dovezla zhruba miliarda.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LORD_DE_SEIS: no a když už sem to blbě přečetl a pak dohledával, tak rovnou napíšu, že Opavia tatranek se ročně v CŘ prodá něco kolem dvěstě mega :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    V ČR se ročně prodá asi 35 miliónů tatarek - přibližně stejně, jako sprchových gelů

Česko jako velmoc tatarské omáčky. Prodá se jí tu za rok stejně jako sprchových gelů | Forbes
    https://forbes.cz/cesko-jako-velmoc-tatarske-omacky-proda-se-ji-tu-za-rok-stejne-jako-sprchovych-gelu/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: tak sorry! ale budeš vzdělanější! :-)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: já dneska mám krásný day off. Měl jsem plány. Dodělat nějaký resty. A kvůli Tobě hovno z toho!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: za dnešní mírně zajímavý fakt vděčíte off-hand komentáři na facebooku, který mě poslal přímo do králičí nory historických zpráv, lékařských výzkumů (tu studii z roku 2012 jsem fakt přečetla) a autobiografií - což je důkazem, že facebook není úplně mrtvý médium, furt se tam dají zjistit zajímavé informace, záleží na nastavení feedu :-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TRISSIE: tohle bylo prece zpusobeno zajetim sandmana :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: hustý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam