• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STENNY: to ti mohu s klidem říct, ano, dělají to, nejen u čtverzubce, ale u spousty toxických ryb typu frog fish, stone fish, jak umře, jejich mršina se využije komplet, ale u některých vidíš pod vodou, že zůstanou části netknuté, zvířata fakt vědí.. my si na to museli přijít pokus omyl, oni si to předávají geneticky. Mám natočené video mrtvé ropušnice, jak je zčásti ohlodaná, ale části s ostny netknuté, to samé lionfish (perutýn).
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    DRAGON: Mě takhle napadlo to úplně nejzákladnější, mouka-těsto-pečení, i proto, že k tomu muselo dojít strašně dávno, kdy schopnost abstraktního myšlení byla u lidí poměrně omezená.

Ok, zrní se jíst nedá, protože se nedá pořádně rozkousat, a když se spolkne vcelku, tak vcelku zase vyjde a člověk se z toho moc nenají.
    Přijít na to, že se to dá uvařit, bylo asi relativně jednoduché, protože vařením/tepelným zpracování měkne všechno.
    Ale někoho napadlo zkusit to rozdrtit na co nejmenší kousky (což samo o sobě není jednoduché, když to děláš poprvé a máš na to jen dva šutry s nerovným povrchem), a pak to smíchat s vodou. Což už se polyká lépe, ale výživné to asi moc nebude.
    A pak někoho napadlo (nebo k tomu mohlo dojít omylem) nechat to poblíž ohně...

Které kroky asi proběhly cíleně a které byly prostě náhoda?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DRAGON: Ušetřím ti googlování. Pojmenování je nepřesné, ale o něco lákavější než název "polévka z ptačích flusanců a kemrů".
    STENNY
    STENNY --- ---
    DRAGON: Dost by mě zajímalo, jestli nějaká zvířata skutečně vyžírají konkrétní kusy čtverzubce, nebo se spíš konzumaci vyhýbají kompletně, ale bohužel to nemám jak zjistit.
    Dovedu si ale představit, že pokud někoho napadlo, že jedovaté jsou jen některé kusy, tak pak dával jednotlivé kusy ryby třeba kočkám a koukal, co to bude dělat, protože otrava tetrodoxinem je IIRC poměrně rychlá (v řádu hodin).
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: Tam to bude taky poměrně jasný ...

"Salvatore, vždyť v tom sýru jsou červi, vyhoď to!"
    "Vittoria, přeci to nevyhodím..." a zkusil si kousnout :)
    (teď mi došlo, Salvatore bylo první italský jméno, který mě napadlo, náhoda:)

mám googlit vlastovčí hnízda nebo to nechci vědět?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: Pojídá se ve vysokém stadiu rozkladu a s živými larvami. Ok, díky :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARGANNAH: tady to chápu, tady ta linie byla naprosto jasná, taky jdu po louce a strkám si do pusy bylinky :) a jednou si tak jdeš po louce a najednou za půl hodiny okusuješ ucho jednorožčí.. tak to příště zkusíš zas :)
    STENNY: u fugu to bylo předpokládám tak, že objevitelé resp mapovači jedlého/nejedlého byli rybáři, kteří si pravděpodobně všimli, co z mršin fugu konzumují ostatní zvířata a jak moc picky jsou. Nicméně bylo to zvláštní, protože historicky jsou období, kdy fugu panovníci zakazovali a jiní zase ne, periodicky se to prý střídalo. Mrtvých nicméně muselo být hodně :)
    TOXICMAN: jj, stoprocentně :) ale právě ta cesta, co nás zajímá. U toxických věcí chápu, budování tolerance, u jedovatých množství atd atd.. ale u věcí typu hermelín, kde to chtělo úpravu, to je ta věc, co mě primárně celý život zajímá!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Pro mě byly vždycky nejvíc wtf vlaštovčí hnízda. A eště mě napadá casu marzu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRAGON: plesnivý sýry a zkyslý mlíko! :-)
    STENNY
    STENNY --- ---
    DRAGON: Pro mě je vrcholem těhle podivností fugu. Ale když jsem se o to zajímal, tak jsem zjistil, že čtverzubec jako normální jídlo (ne jako delikatesa) je v Japonsku poměrně dobře doložený daleko do minulosti, pravděpodobně proto, že v některých oblastech tvořil nemalou část ryb, které se běžně podařilo chytit do sítě.
    No a v podmínkách chudého rurálního Japonska si nemůžeš dovolit desetinu chycených ryb vyhodit, tak zkoušíš, jak na to, i když je to velká ruleta.

Koneckonců si pamatuju, že když se mapoval životní styl domorodců na ostrově IIRC někde v Tichomoří, tak se zjistilo, že obecně rozlišují u jedlých rostlin kategorie "jedlé, chutné" a "jedlé, přijatelné," zatímco staří domorodci ještě znali kategorii "jedlé po hurikánu," což se vztahovalo ke kombinaci hurikánu a záplavové vlny, která před nějakými dekádami doslova přeorala ostrov a způsobila hlad. A pak se snědlo všechno, co tě nezabilo (občas nepochybně i to, co tě nakonec zabilo, ale mrtví domorodci už nikomu s jídlem neradí).

Čili bych to prozaicky viděl jako evoluční tlak - hlad je otcem vynalézavosti.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: to je jednoduchý, drtivou většinu historie lidstva jsme měli hlad a hlad je silná motivace :D

půlka lidský kuchyně je vlastně "našli jsme něco jedovatýho a roky jsme ladili, jak to sníst, aniž bychom umřeli"
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DRAGON: Ayahuasca.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Takovýhle otázky mě v mojí divno hlavě napadaj celej život.. jak na to ten první člověk přišel, že je dobrej napad žrát shnilou rybu (surströmming)? Nebo ze je dobrý žrát palivou kopřivu, když jí uvaříš? Nebo jako začít pít kravský mlíko? Kdo byl první, kdo řekl teleti "s dovolením" a kleknul si pod krávu?
    Pak jsou takový ty smutnější příběhy, jako třeba pojídání brambor je super, do tý doby, než je zelená... Napadá vás ještě neco dalsiho?
    LYCO
    LYCO --- ---
    NELLAS: Odborný název rostliny je "oměj vlčí mor."
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NJAL: Kouřila předpokládám opium. :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ESTEN: Těším se, až vyjde z módy vaping a někdo si vzpomene...
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CROSS: do vody, rikas?

Tobacco smoke enema - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco_smoke_enema

V Evrope se tim lecili utopenci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: To by mě taky zajímalo a bohužel víc detailů není. Ale takové otázky si kladu u plno věcí a vynálezů.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CROSS: "Tak se to zase nepovedlo, zase exnul. Já se na to můžu vy...!" No, a odtamtud už je to k moči jen kousek. :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: musel jsem si kliknout, jestli to náhodou nepopisují, ale ne (jak taky). Hrozně by mě zajímalo, jak na to čínští anesteziologové před 600 lety přišli. Úplně chápu logiku „když ho oměj umrtví úplně, třeba by ho mohl umrtvit jen trošku“, ale kolik jim asi exnulo, ehm, pacientů, než přišli na to, že je třeba to upravit močí nebo octem. Co všechno asi zkoušeli (vypuštět tabákový dým do vody například? :-])
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam