• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hroši špatně plavou, většinou jen chodí po dně... ale dokáží obratně šplhat (myšleno z vody břeh, ne na stromy!). Maximální rychlost na souši je asi 25 km/h, ale ověřovat v praxi bych si to nechtěl... i když teoreticky by mělo bejt stačit být rychlejší, než nejpomalejší další čumil.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: To jsou vši psí, ty na člověka nejdou.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TAPINA: Mám, ale zatím zcela bez vší. Jakejchkoliv.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: No dík, jen to čtu, už mě svědí hlava.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SALVATOR: Ty máš nějaké dítě ve škole nebo školce, co?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ok, doplňující informace: filcky uměj přežít třeba taky na očních řasách. Brr, fujtajxl, fotku sem dávat nebudu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Několik zajímavostí o vších: Jsou hodně specializovaný. Psi maj svoje vši, kočky maj svoje vši, psí umíraj na kočkách, kočičí na psech atd. Přičemž na jeden zvířecí druh připadá jeden vší druh, kromě člověka. My sme speciální v tom, že máme hned tři druhy vší - veš dětskou (head louse, pediculus capitis), ta je přizpůsobená životu ve vlasech a nepřežije jinde; veš šatní (body louse, pediculus humanus), ta je přizpůsobená životu v oblečení a jinde je jí těžce nedobře; veš muňku (crab louse, pthirus pubis) a ta bydlí na pubickém ochlupení. No, určitě ste si všimli, že v latině se první dvě jmenujou pediculus a třetí pthirus. Je to proto, že veš šatní se vyvinula ze vši dětský a jsou příbuzný, ale veš muňka s nima nemá nic společnýho a nějakou dobu nebylo známo, kde se vzala. Až jednou vědci objevili příbuznou naší vši muňky... na gorilách. No comment.
    To rozrůznění na veš dětskou a šatní je zajímavý eště z jinýho důvodu: díky tomu kdy se začala objevovat veš šatní můžeme určit, kdy zhruba se začal člověk vyskytovat v místech, kde mu bylo nezvykle chladno a potřeboval se začít oblíkat. Tudíž nám to určuje počátek migrace lidskýho pokolení mimo teplou náruč matičky Afriky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Predmet je jasny trpitel. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: 8.pád scháázíí náám?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: no. nebo o'brian:))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: Barbar!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: konatel, konání a konan!;)))))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GUMBA: Navrhuji hybatel (jako hlavní nosič akce) pro podmět, a hýbaný pro předmět :D
    A krásné české akce pro přísudek.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SALVATOR: Say no more! Takže odteďka, chtete-li mít auru, musíte používat:
    "main character", skráceně "sigma" (=podmět)
    "ten, co chytil L", zkráceně NPC (=předmět)
    a rovnou přejmenovávám i přísudek, ten bude třeba "grindset".

This will teach you, playing Czech national revivalists!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: tak me na to prave bavila ta predstava neco lepsiho vymyslet :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale když už se ptáš, tak by mi asi bylo milejší, kdyby to čeština převzala z latiny přímo, bez překládání - subjekt, predikát, objekt... Ten jazykovej purismus se stejně většinou týkal spíš německejch slov.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    87HIGHFLYER: To nevim, ani po žádným takovým vymejšlení nevolám. Zmiňuju tu nenávodnost toho slova hlavně proto, že mě dovedla k tomu pro mě nečekanýmu latinskýmu původu.

HUGH_BOYLAN: Sem smířenej s tim, že s tim nemáš problém. Dokonce bych se nebál říct, že je mi to úplně u prdele.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Vůbec nemám se slovem "podmět" problém. Se s tim smiř.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SALVATOR: Protože se to tak z latiny přeložilo za doby národního obřezání. Je to taková čistonosoplena. A celá je Čeština jaksi specifická a má ještě o pád navíc, oproti Latině.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: co by slo vymyslet lepsiho pro tyhle dva pojmy? Aby to cloveka navedlo k podstate toho co to je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam