• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    RSZ: u obrázku na CDR wiki je psáno "velká píď", což mě dovedlo k hledání té malé pídě. a to by měla být právě ta od palce k ukazováku. existuje i píď od palce k prostředníku.
    také jsem se dozvěděl, že píď lze definovat i jako třetinu lokte, 10 prstů nebo 40 ječných zrn .o)

https://is.muni.cz/th/b897n/DP_konecna_verze_3.pdf
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    RSZ: Taky jsem měl zažitou píď takhle, tuším od ZŠ.
    RSZ
    RSZ --- ---
    CDR: Píď znám, táta mi ji vysvětlil asi v 5 letech, ale měl jsem za to, že píď je od ukazovaku k palci. Tak jsem to poměřil, a holil bych zákazníky asi o 2cm.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CDR: Píďalky tedy měří v píďalčích pídích, když se po něčem pídí?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CDR: Joj, zaupela pani Moskowitzova.
    CDR
    CDR --- ---
    dnes jsem po dlouhé době použil frázi "nepohlo ani o píď" a pak jsem se snad poprvé v životě zamyslel, kolik takový píď asi je.
    Tak tedy píď je asi 20 cm .)

Píď – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD%C4%8F
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    87HIGHFLYER: ta s těma šavlema je mi povědomá a Richard Worley se přeorientoval na lahvičky s jedy.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Jsem ani nevedel ze existovalo vic piratskejch vlajek. A Edward England to z nejakyho duvodu vyhral:D
    NJAL
    NJAL --- ---
    Jmenovite jsem znal jenom Edwarda Teache :-)

Famous Pirates Flags
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    Nejchytřejší Vodní Výtah na Světě! 😲
    https://www.youtube.com/shorts/9Z_HF2QoWaY
    NJAL
    NJAL --- ---
    Bezcvětnaja koka-kola

White Coke - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/White_Coke
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: nene, skutečně tankování
    vykopíruju s dovolením sem s poznámkami:

kolik čeho se tankuje: víme, že Superheavy má mít 3400 tun paliva celkově (při poměru spalování 78% O2 a 22% CH4 -> to dělá 2652 tun LOX)
    při hustotě LOX 1141 kg/m³ to bude v objemu 2324 m³

Na nové rampě Pad 2 jsou schopni toto množství natankovat za 30 minut!
    30min je 1800 vteřin
    Tedy zhruba 1290 litrů LOX za sekundu.

btw dnes v noci se budeme moct opět přesvědčit, na vnějším plášti je v reálném čase vidět, jak se plní a tím stoupá ledová námraza
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TOXICMAN: ale to je spalování, ne? Toho se u takového enginu není čemu divit. Falcon má tuším Falconu 9 mechanický výkon přibližně 13 GW, to jsme na úplně jiným hřišti :) Netušil bys spíš, jak rychle tankují kg paliva za minutu? Tipnu deset tisíc kg/min? :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    Reddit - Please wait for verification
    https://www.reddit.com/r/science/comments/eboq6/the_space_shuttle_main_engine_amazing_read/

The three SSMEs running at 100% throttle put out as much power as 23 Hoover Dams

The SSMEs operate over the largest range of temperatures of any machine ever built.

The turbo fuel pumps, each about the size of a big-block V8 engine produce as much power as 40 diesel locomotives.

If you placed the inlet pipe of a single turbo fuel pump into an average family-sized swimming pool, it would empty the pool in less than 6 seconds. And if you directed the outlet vertically, it would pump a column of water 50 km (30 miles) into the air.

JON: nikde jsem nenasel officialni datasheet, ale podle vseho se tento funfact pouzival pro obhajobu financovani programu Space Shuttle. Tech 160 je bullshit za to se omlouvam, budu vice opatrny
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PUBLICURINATION: zminoval to cglapek z kosmonautixu
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    JON: jak jsem koupil tak prodavam... nepocital jsem to, zkusim k tomu neco dohledat
    JON
    JON --- ---
    PUBLICURINATION: to je nejakej nesmysl - 160kg/s vody je 0.16 m3/s - to je potok. I kdyby to bylo 160kg/s tekutyho vodiku, tak je to 2.24 m3/s takovej vetsi potok.

A ta vzdalenst je mimo o nekolik radu - i kdyby se ta voda chovala jako pevne teleso ve vakuu tak by to bylo 8km, ve vzduchu a se skutecnou vodou mnohem min.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    Čerpadla hlavních motorů raketoplánu (RS-25) vyvinou extrémní tlak, kterým ženou kapalný vodík a kyslík do spalovací komory. Pokud by tato čerpadla čerpala vodu místo paliva, jejich průtok by byl tak mohutný, že by dokázala vytvořit proud vody o rychlosti typické pro menší řeku, který by sahal do vzdálenosti přibližně 52 km

Cca 160kg/s vodiku pod tlakem 6000psi
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: to jo. Ona to není žádná hadička, ale hadice s pořádným průměrem a ty čerpadla budou strašně vykonný, teknolódžia.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam