• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TRISSIE: tak ony i ty problemy s nemeckou vetsinou v pohranici vznikly uz dlouho pred valkou, to je dost podrobne zdokumentovsny. Henlein se neobjevil ve vzduchoprazdnu.

Asi pred dvaceti lety me to tema zajimalo a tak jsem jednu dobu cetl co si sudetsky landmannschafty psaly na jejich strankach v diskusnich forech. Samozrejme nade vsim byla mapa ceskoslovenska bez pohranici a jedinej narativ byl ten, ze ceskoslovensko vzniklo protipravne, je ilegalnim statem a nema pravo na existenci. To jak jesne byl ten nazor formulovanej me tehdy dost sokovalo, nebylo to prezentovany jako neco k diskusi ale proste fakt.

Zpusobilo to mimo jiny to, ze jsem najednou zacal videt jinejma ocima podobnej fenomen upirajici pravo na existenci Izraeli.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    EKG: ne, nemám ve starožitnostech spolupracovníky, kteří zažili válku. ano, mluvila jsem v životě s několika lidmi, kteří zažili nějaký válečný konflikt, a taky s těmi, kteří se zapojili do bojů. z nich nikomu nepřišlo normální zabíjení dětí z pomsty. jejich cíl byl přežít a vrátit se k - pokud možno - normálnímu životu, ne se pak sebrat a jít vyvraždit opačnej konec vesnice.

a že mě označuješ za "internetovou hrdinku" proto, že kategoricky odsuzuju násilí na civilistech včetně dětí, ještě navíc ne v rámci bojů, ale z pomsty, a že vím, že bych se toho nikdy nedopustila, je už jenom podivným způsobem roztomilý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    No ono problém odsunu začíná dávno, dávno před rokem 1945, a můžeme za něj poděkovat Benešovi, který se vůči Němcům cítil méněcenný už před válkou a odsun německé menšiny připravoval od roku 1938. Tohle jaksi prostě nemohlo dopadnout dobře.
    EKG
    EKG --- ---
    NANTHEI: To je v poradku, ja zase muzu povazovat tebe za internetovou hrdinku - teoreticku. Mela jsi nekdy spolupracovniky, kteri zazili valku? Je to velmi oci otevirajici zkusenost. Zejmena kdyz postupne zjistujes, ze tvoje humanitarni normy pro ne vlastne nic neznamenaji. Realita na miste je uplne jina, kategoricti odsuzovaci nasili tam moc nefrci.

Nicmene za mirne zajimavy fakt povazuji to, ze Nemci se s tim (odsunem) vyrovnali, zatim co davy Cechu porad jeste skacou metr dvacet do vysky, jenom se rekne Sudety.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    EKG: ježiši co . to . meleš?
    jaká etická komise? jakou "zaplatit cenu" za to, že odsuzuju vraždění civilistů včetně dětí? "dokážeš soudit" tvl... odkdy není odsuzování násilí na civilistech normou??

že mě kvůli tomu někdo vyhlásí, bych čekala tak v komentářích na novinkách a ne na nyxu _v tomhle_ auditku.

jestli máš problém s tím, co jsem napsala a s tím, že bych opravdu nešla z pomsty zabíjet (moje neexistující děti se s tím už nějak vyrovnají), nezbývá mi než tě považovat a) za internetovýho hrdinu, kterej by si šel křivdu vyřídit s miminama jenom proto, že mají jinou národnost, b) nebezpečnýho člověka s naprosto pokřivenou morálkou, a doufám, že typ osoby jako seš ty nikdy nebudu mít okolo sebe.
    EKG
    EKG --- ---
    NANTHEI: Prijatelny pro koho? Pro etickou komisi, ktera zaseda nekde v teple po dobrem obede neni prijatelne skoro nic.

Jenom ciste pro potreby diskuse - kolik pribuznych/kamaradu/sousedu ti nekdo pozabijel, protoze proste neresil, co je a co neni prijatelne? A jake pocity to v tobe vyvolalo? Kdybych ti v tu chvili dal do ruky kver, tobe a skupine dalsich obeti a ukazal, kterym smerem je mozno se pomstit, zustanes moralne cista? Dost mozna ti ostatni v te vasi skupince uz davno vsechny eticke otazky vyresili a jenom cekali na prilezitost. Kdyz nepujdes s nimi, skoro urcite se na tebe budou divat jako na zradce. Mozna te taky zabijou, spis se s tebou nebudou uz nikdy bavit, tvoje deti to taky nebudou mit lehke. Hezka vec, ze dokazes soudit, jsi taky pripravena zaplatit cenu?

Hezky zacatek tydne preji, uz jenom tri tydny do vyroci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NELLAS: a co když nastoupí těhotná Catwoman?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    A zkoušeli, jak to bude, když bude ta žena oblečená jako Batman?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: pravdu díš, sestro, já to teda radši dám znova a lépe.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když do metra nastoupí Batman, lidi mají statisticky vyšší šanci přenechat svoje místo těhotné ženě.

anebo teda... dojde-li k vyrušení z rutinního sledu událostí, zvyšuje se situační povědomí a současně se více projevuje pro-sociální chování.
    to je ovšem daleko méně cool závěr experimentu, který provedli vědci z Milánské univerzity, kdy v kontrolovaném prostředí sledovali, kolik osob pustí sednout těhotnou statistku, pokud nastoupí sama (37,7%) vs. pokud současně s ní do vozu nastoupí statista oblečený jako Batman (67,2%)

Unexpected events and prosocial behavior: the Batman effect | npj Mental Health Research
    https://www.nature.com/articles/s44184-025-00171-5
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: s Batmanem je to 67,21 % :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    STINKY: Ježíš, několik takovejch znám!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STINKY
    STINKY --- ---
    Žvanivý slimejš je jednoaktová dětská opera českého skladatele Jiřího Pauera čerpající námět z orientální pohádky Josefa Hlouchy. Vznikla jako poslední práce autora při dokončování studia na AMU u prof. Pavla Bořkovce. Její premiéra se odehrála 5. dubna 1958 v pražském Divadle Jiřího Wolkera.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    XCHAOS: to už se jen nabízí otázka, proč ses teda do debaty v auditku o sdílení faktů zapojil, když ji nechceš rozvíjet ani nikam nemíříš, ale ok.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANTHEI: pokud to nechci rozvíjet, tak je asi jasné, že nikam nemířím. (To je povinné, mířit někam?)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    XCHAOS: další spousta vět, který nechceš dál rozvíjet, ale stále nevim, kam tím míříš.

nikdo nezpochybňuje fakt, že se takový věci děly a můžou dít všude. a taky proto nechápu tu neustálou potřebu relativizace konkrétních událostí. z toho "ano, ale..." nebo "i jinde", případně "záleží na kontextu" a "se mi nezdá", je mi na blití.
    (jakože jak vy oba víte, že se toho nedopouštěli taky starousedlíci, když i v tom článku zaznívá jen "podle všeho" bez jakýchkoli zdrojů?)

všechna tahle svědectví je prostě třeba vzít jak jsou, bez neustálýho porovnávání a rozmělňování, a bez vkládání vlastních dojmů bez důkladnýho studia.
    stalo se to. tady i "tam". prostě to jen mějme v paměti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANTHEI: "věci, co nejsou přijatelný za žádných okolností". Děly se celé východní Evropě a na Balkánu. My jsme automaticky spadli do té zóny i tím, že u nás se děly. Nesměřuju nikam konkrétně, jde spíš o to, že důsledkem je nemožnost nějak se kolektivně identifikovat jako čistá oběť. Samozřejmě souhlasím, že je víceméně jisté, že těm událostem pomohl někdo zvenčí, ať už organizovaně nebo spontánně, že by se místní lidi jen tak zvedli a šli vraždit sousedům nemluvňata, se mi nezdá.

Asi tu debatu nechci nikam dál rozvíjet. Ano, i my jsme "krvavá země", i když v absolutních číslech ne tak krvavá, jako oblast Volyně apod.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    XCHAOS: nerozumim, kam tvoje reakce směřuje. a co konkrétně u vás vytahuješ, když se vytahuje. "tyhle věci" mi to úplně neobjasňuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANTHEI: no, já tyhle věci u nás vytahuju, když někdo vytáhne masakry provedené UPA nebo Ustačovci: jasně, ale prostě vlna krvavé krevní msty prošla na konci 2.světové celou Evropou a nevyhnula se ani nám; jakž-takž civilizovaně se se to přečkalo na územích, které obsadili západní Spojenci (kteří minimálně nepřilévali olej do ohně, zase o to krvavější byla předchozí vlna letecké války, která naopak zase na území východní Evropy až na výjimky spíše nedosáhla..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam