• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Pivo se čepuje, či točí? Historický výklad k oběma pojmům je k dispozici zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pivo-se-toci-nebo-cepuje-jak-se-to-rika-spravne-104665

Pokud budeme chtít být korektní, pivo se dnes v hospodě ani netočí, ani nečepuje, ale nejčastěji "tlačí".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XBAHNO: jj, nikam nezapojenej voltmetr ukazoval napětí. :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    E2E4: 5kW je už taky nějakej výkon, tam naindukovat na pár cm drátu napětí v řádu voltů není problém, že se to resetuje je asi to nejmenší.
    To s nějakou Wi-Fi ani mobilem nejde srovnávat, jsme o víc než tři řády jinde. I ty BTSky od mobilů jsou podstatně méně výkonné, tam jsme kolem 100W.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HAR4NT: vůbec. výkon v řádu max jednotek wattů, to tě moc nezahraje.

ale byl jsem jednou na osvětlovacím stožáru na Rošického stadionu kde mělo vysílač rádio 1.. kvůli nám ho nevypínali, ale bylo zajímavý že se nám 2.4 GHz Breezenety dokola resetovaly, pokud byly v místě kde ta vlna byla největší..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: ok, že 4G umělo využívat frekvenci 700 Mhz jsem netušil, no. Nikdy jsem mobilní sítě neřešil jinak, než uživatelsky, dělal jsem vždy jen FWA (převážně bezlicenční). Asi už tady ostatní nudíme, hele.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    QWWERTY: sem myslel, ze to pochopi kazdej retard, na co narazim, kdyz mluvim o ohrejvani mozku:))) tak si priste dej pozor
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TOXICMAN: mno, tam je takovejch blbosti, že snad ani nemá cenu všechny rozebírat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: "já myslel, že 4G byla nějaká vyšší frekvence, než původní GSM,"
    je potreba, si prestat asociovat telekomunikacni generace se specifickou frekvenci.
    ano, novejsi generace prinesly schopnost vyuzivat vyssi frekvence. ale neznamena to, ze jsou na nich provozovany vzdy a vsude.
    napr. je spousta deploymentu, kde se 5G spousti v pasmech, ktere uvolnilo 2G a 3G
    priklad rozsahu
    2G: 850-1900 MHz
    3G: 850-2100 MHz
    4G: 700-2600 MHz
    5G: sub6/FR1: 600-3500 MHz; mmWave/FR2: aktualne pouzivane 26-28-39 GHz

"to co v USA spadá do 5G, tedy 60 Ghz," .... nope.
    a) 5G bandy jsou stejne pro cely svet. zalezi akorat jestli nejsou v danem regionu uz obsazene - viz FR2 pasma
    b) 60 GHz pro 5G NR se nepouziva ani v US. ackoliv by to spadalo pod n263, tak to spektrum je vyclenene pro nelicencovany provoz (viz. Ref 3)
    c) nelicencovany provoz, jako napr. i u nas PtP wifi - https://www.i4wifi.cz/cs/kategorie/152155-60-80-ghz
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCHAOS: taky kruh, ale novej rok je v 11 hodin, únor v 10 atd. proti směru hod. ručiček.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: jo, to co v USA spadá do 5G, tedy 60 Ghz, to je u nás spíš bezlicenční pásmo pro FWA a licencované frekvence jsou nižší. A prochází i těma zdma, třeba těch 700 Mhz. Podle mě ten mýtus o prohřívání se týkal spíš amerického 5G a těch over-gigahertz pásem, kde se provozuje ten beamforming (u těch nižších frekvencí nevím, jak by ho dělali... podle mě se to chová víc jako rádio a míň jako mikrovlny... ale nejsem odborník na mobilní 5G sítě). K tomu LTE... já nevím, já myslel, že 4G byla nějaká vyšší frekvence, než původní GSM, ale za ta léta jsem ztratil přehled.

Asi obavy mohly souviset právě s tou multifrekvenčností... na každé jednotlivé frekvenci je sice vyzářený výkon nízký, ale tím, že se spektrum zaplní celé, tak se nakonec vždy najde nějaká molekula v těle, která je správně velká na to, aby s danou vlnovou délkou rezonovala, a celkový výkon je docela velký? Já bych ty obavy úplně nepodceňoval. Lidová tvořivost to určitě přehání, ale přístup "nothing to see here" je taky přehnaný. Akorát asi existuje bezpočet bezprostředně daleko horších negativit v životním prostředí, než tohle. A původní TV a rozhlasové vysílání mělo strašné výkony, které se potichu zrušily, takže je to takové nula od nuly pojde.

S tím, že defaultní název 5 Ghz wifi sítě obsahující "5G" je pro uživatele matoucí, z tím mám samozřejmě zkušenost přímo ze svého oboru. Jediná story, kterou k tomu mám, je kromě toho, že to znamená frekvenci, hlavně to, že vysílací výkony jsou u wifi o řád nižší, než u mobilní sítě, takže by to logicky mělo škodit o řád méně (pokud vůbec).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HAR4NT: ptal jsi se na "5G" ne na "beznej telefon"
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    QWWERTY: jak moc spada beznej 5G telefon do kategorie Aktivni zarice s vysokym vykonem?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HAR4NT: ale umi, n53 je dostatecne blizko k 2.45 GHz aka rotacni frekvenci

kazdy RF technik vi, ze pred aktivni zaric se zadna cast lidskeho tela nestrka bez ohledu na frekvenci, protoze popaleniny u vysokych vykonnu hrozi porad

priklad:
    Reddit
    https://www.reddit.com/r/cellmapper/comments/r1ok1e/radiation_problem_for_techs/
    - The only time you need to turn something off is if your disconnecting things, RF burns are real and very nasty.
    - You'll also notice that they are never In Front of antennas, especially ones that are on. Makes a big difference. Also, if they're up there, stuff is probably not in working order. On radio/tv towers, they have to turn off/down the transmitter power for workers safety, and they wear sensors for field strength limit warnings just in case.
    - Non-ionizing radiation heats up what it hits and can cause burns in high enough quantity.
    - Standing in front of an antenna, it’s a similar story - even if exposure isn’t going to rip the electrons off the atoms that make up your body, it can still heat you up a bit. Because of this, antennas are often turned down or turned off during operation.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: cili neumi, leda bych se tisickrat zaklinal "Asi, možná, pokud!", pak by mi ten blabol nekdo mozna sezral.
    Diky za vysvetleni.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: sidenote
    - 5G automaticky neznamena vyssi frekvence. napr. u nas je pouzivane i n28 (700MHz). sub-GHz 5G pasem je vic jak 20 - https://en.wikipedia.org/wiki/5G_NR_frequency_bands
    - beamforming se pouziva uz od LTE a aplikuje se bez ohledu na frekvenci, protoze to zaroven minimalizuje ruseni mezi kanaly a potrebny vysilaci vykon danym smerem

+ je v tom pro BFU strasny bordel, protoze vetsina lidi vidi "5", ale uz neni schopna odlisit "5G", "5GHz", "WiFi 5"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak s mikrovlnama a mozkem je to vůbec zajímavé. Pokud jste slyšeli staré wifi routery tiše "prskat", tak to mohli být buď stárnoucí kondenzátory (to spíš), nebo možná i tohle:
    Microwave auditory effect - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_auditory_effect
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: Tak vodu ohřívá už frekvence 2.4 Ghz, proto byla původně vyhrazené pro industry - science - medicine (prostě pro milkrovlnky) a víceméně jen tímhle omylem ji zabralo původní wifi, pro komunikace se moc nehodí.

S tím 5G je to složitější, u toho ohřívání asi měli na mysli beamforming, tedy, že v místě, kde se prostorově směrované vlny protínají, může být lokálně intenzita pole daleko vyšší, než v jiných místech... a pokud se takové místo vytvoří např. v hlavě vedle telefonujícího mobilu... o konkrétní frekvence tolik nejde, jde prostě o tu aktivní lokalizaci přijímače vysílačem, která funguje na podobném principu, jako fázované radarové antény v čumácích letadel.

Vzhledem k tomu, že vyšší frekvence bývají úzce směrové a neprochází dobře překážama typu zdi, mě samozřejmě funkčnost 5G sítí trochu znepokojuje, a když se k tomu přičte, kolik žerou na straně mobilu baterky, tak je jasné, že někde ten vyzářený výkon mizet musí :-) Paranoia ohledně těhle technologií úplně neopodstatněná nebyla. Beamforming má teda i normální Wifi AC (Wifi 5) nebo AX (Wifi 6), ale ty vyzářené výkony jsou tam tak o řád nižší, než u 5G sítí (proto taky wifi nežere ani zdaleka tolik baterky, jako 5G data...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEJLA77: ty smysly mezi sebou moc prostoupené nemám (bohužel, podle mě), ale co se času týče, tak koloběh měsíců a ročních období během roku je jednoznačně kruh a zima je v něm "dole" a léto "nahoře"... kdyby to byly roční hodiny, tak Nový rok je tam v 6h a začátek letních prázdnin v poledne. A takhle jsem to "viděl" od dětství, nikdy to nebylo jinak.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TOXICMAN: takze nam lhali, 5G ohrivat mozek neumi, to umi az frekvence minimalne 700x vyssi:/
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    RIMSAK: nebo zrající pod mazem

Sýry zrající pod mazem | MADETA a.s.
    https://www.syryodmadety.cz/syry/syry-zrajici-pod-mazem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam