• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ATUARFIK: Rozhodně, co jiného to taky je? :) Nejdřív čekaj až někdo příjde, pak se vedou strašný opilecký kecy s gay žárlivou scénou mezi a nakonec, když všichni odpadnou, tak nějvětší borec dojede co zbylo a jde domů. :D

BTW kamarád měl další zajímavou ideu - jak čínština nerozlišuje jednotné a množné číslo, a Lao-c´ se dá přeložit nejen jako "starý mistr", ale i jako "starý pán", navrhuje překládat jméno tohoto kolektivního autora jako "kecy starejch dědků".
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    OMNIHASH: Původní jazykový rozbor jsem si přečetla v časopise Vesmír, kde to ale neumím dohledat v elektronické podobě. Přiznávám, že tenhle "boomerskej" článek jsem sem dala kvůli vysvětlení používání slov a ne kvůli jeho kvalitě:-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GREATDRAKE: mě popravdě napadla jiná etymologie pro pivo, než "něco k pití". Ukrajinsky, kterou lze považovat za jazyk blízký protoslovanštině, se půl vyslovuje "piv": a ve tvém výčtu chybí slang "holba", z "halve" - půlit. Pivo by mohlo být prostě "půlka", podělit se o žejdlík, vypít ho ve dvou.

Samozřejmě netuším, jestli původnější slovanská výslovnost je "půl" nebo "piv" - všude okolo nás používají spíš "pol", půl vzniklo přes "puol" (o se přestěhovalo nad u a tak vzniklo ů?), i u nás je výslovnost ambivalentní - polovina, poledne, ne půlden.

Pivo možná díky asociaci s tím pitím mohlo odolat postupné transformaci piv -> pol -> půl. Nemám pro to žádný důkaz, ale fakt by to mohl být slovanský překlad holby - půlky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GREATDRAKE: Takže český překlad Platóna by měl správně být "Chlastačka".
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    GREATDRAKE: z turkických jazyků to vzali Maďaři, pocházejí z oblasti za/pod Uralem, takže byli s turkickýma kmenama v úzkým kontaktu.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GANDHI: jo, díky, nedostatek kafe na mé straně.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    GREATDRAKE: eee, barley je jecmen, chmel je hop
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ADELHAIDA: Já bych k tomu tangenciálně doplnil, že máme po Evropě několik hezkých jazykových variant co se piva týče.
    - tu slovanskou co pak obsadila i kus balkánu) (pivo, pyvo, piva,piwo), ale Rumuni či Bulhaři se jí vyhli
    - řekněme severní (ale, olut, õlu, öl, øl) táhnoucí se od Islandu, přes Skandinávii až k Pobaltí (kde se, pro mne, překavipvě ani protofinština moc neliší)
    - řekněme hyčmo přes celý kontinent (bjor, beer, bier, birra, biere, bière, bira, birra, birrë) od Islandu dolů přes Británii, Německo, Francii až na sever Itálie a pak do Řecka a Turecka
    - a čistě jihozápadní (cervesa, cerveja, cervesia) co se Portugalska, Španělska a kusu Itálie týče.
    - maďary (sör)

Úzký vztah mezi pi-vem a pi-tím je hned vidět.
    U beeru je to složitější, ale propůjčení od latiny (bibere) mi přijde daleko více sexy nežli teorie o sepnutí chmelem (barley) či kvasinkami (proti indoevropské bʰeusóm).
    U alu je taky dost teorií, osobně fandím proto indoevropskému olú-t- týkající se zlaté/načervenalé barvy
    U cervese prostě fandím konotaci na Cerēs, římskou bohyni to úrody a obilí bez ohledu na to, jaká je pravda :)
    A čert ví, kde to vzali maďaři.

K tomu ještě přihodím dnešní TIL - řecký symposion, je vlastně sym-posion, spolu-pití.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ADELHAIDA: tahkencta nebetyčná boomerská úcta k podnikům jejich mladí... U Zlatého Tygra, Medvídci apd. všechno totálně marný pajzly, co žijou z toho, že tu čtyřicet let nebyla konkurence a důchodci si nenavykli chodit jinam. Nonstop při/ožralá obsluha, co si otvírá hubu na každýho, co si dovolí objednat cokoliv kromě pěti piv s 20% dýškem a včerejšim gulášem s oschlým chlebem, jak začne host mluvit anglicky, vypíčujou ho rovnou ve dveřích, platit můžeš jenom hotově a nedejbože, že bys chtěl účtenku, nebo třeba vodu, ale tak stavil se tam třicet let zpátky Bill Clinton, takže pohoda. Upřímně se těším, až tyhle relikty minulosti konečně padnou, nebo se z nich aspoň přestane dělat etalon správný hospody...
    Aspoň ty Fleky to trochu pochopili a předělali se na velkovýtočnu pro německý důchodce, co si daj pečenou kachnu z remosky, dvě nefiltrovaný piva a tři naředěný panáky slivky od Jelínka vydávaný za recept od prababičky a táhnou dál na Pražskej hrad... takový Dětenice s cosplayem Rakouska-Uherska. Sice tam číšníci taky kradou o sto šest, ale aspoň tě u toho nepošlou do řiti.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GIRAFFKA: Jó, zní to hrozně, ale vždycky mě pobaví, když někdo začne tvrdit, že se pivo přece netočí, ale čepuje, nebo naopak, a ono už se ani nečepuje, ani netočí, a z hlediska historického jsou správně oba výrazy. Distribuuji tedy tento mírně zajímavý fakt:-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GIRAFFKA: To zní jako pozvánka na záchod.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ADELHAIDA: chces jit na tlaceny?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Pivo se čepuje, či točí? Historický výklad k oběma pojmům je k dispozici zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pivo-se-toci-nebo-cepuje-jak-se-to-rika-spravne-104665

Pokud budeme chtít být korektní, pivo se dnes v hospodě ani netočí, ani nečepuje, ale nejčastěji "tlačí".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XBAHNO: jj, nikam nezapojenej voltmetr ukazoval napětí. :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    E2E4: 5kW je už taky nějakej výkon, tam naindukovat na pár cm drátu napětí v řádu voltů není problém, že se to resetuje je asi to nejmenší.
    To s nějakou Wi-Fi ani mobilem nejde srovnávat, jsme o víc než tři řády jinde. I ty BTSky od mobilů jsou podstatně méně výkonné, tam jsme kolem 100W.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HAR4NT: vůbec. výkon v řádu max jednotek wattů, to tě moc nezahraje.

ale byl jsem jednou na osvětlovacím stožáru na Rošického stadionu kde mělo vysílač rádio 1.. kvůli nám ho nevypínali, ale bylo zajímavý že se nám 2.4 GHz Breezenety dokola resetovaly, pokud byly v místě kde ta vlna byla největší..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: ok, že 4G umělo využívat frekvenci 700 Mhz jsem netušil, no. Nikdy jsem mobilní sítě neřešil jinak, než uživatelsky, dělal jsem vždy jen FWA (převážně bezlicenční). Asi už tady ostatní nudíme, hele.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    QWWERTY: sem myslel, ze to pochopi kazdej retard, na co narazim, kdyz mluvim o ohrejvani mozku:))) tak si priste dej pozor
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TOXICMAN: mno, tam je takovejch blbosti, že snad ani nemá cenu všechny rozebírat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: "já myslel, že 4G byla nějaká vyšší frekvence, než původní GSM,"
    je potreba, si prestat asociovat telekomunikacni generace se specifickou frekvenci.
    ano, novejsi generace prinesly schopnost vyuzivat vyssi frekvence. ale neznamena to, ze jsou na nich provozovany vzdy a vsude.
    napr. je spousta deploymentu, kde se 5G spousti v pasmech, ktere uvolnilo 2G a 3G
    priklad rozsahu
    2G: 850-1900 MHz
    3G: 850-2100 MHz
    4G: 700-2600 MHz
    5G: sub6/FR1: 600-3500 MHz; mmWave/FR2: aktualne pouzivane 26-28-39 GHz

"to co v USA spadá do 5G, tedy 60 Ghz," .... nope.
    a) 5G bandy jsou stejne pro cely svet. zalezi akorat jestli nejsou v danem regionu uz obsazene - viz FR2 pasma
    b) 60 GHz pro 5G NR se nepouziva ani v US. ackoliv by to spadalo pod n263, tak to spektrum je vyclenene pro nelicencovany provoz (viz. Ref 3)
    c) nelicencovany provoz, jako napr. i u nas PtP wifi - https://www.i4wifi.cz/cs/kategorie/152155-60-80-ghz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam