• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURVADRAT: (Samozřejmě jsem to dneska několikrát přečetl blbě. Budiž mi polehčující okolností, že mám horečku.)

Tchyně - Pivovar Primátor
    https://primator.cz/produkty/tchyne-2/
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    DRAGON: Pak parazituji na sve vlastni znacce, protoze, co vim, tak alko Tchyne je jen IPL.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    dost úzkoprofilový zjištění, ale diamanty se intenzivně zabývám pět let, a koukám na videa anglických mluvčích, až teď jsem však zaznamenala, že kaleta (na obrázku), se anglicky vyslovuje nikoli s "a", ale s "ju".
    my to totiž máme z němčiny (jako spoustu slov), ne z angličtiny nebo francouzštiny. teď můžu klidně spát .)
    a vy už víte, co je kaleta :)

GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    TRISSIE: Pamatuju ze studií holku, cca 10-11 letou pacientku asi dětský neurologie, s čím přesně tam ležela už nevím ale jako vedlejší nález - obří cysta místo celýho jednoho temporálního laloku. Prý jedničkářka.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURVADRAT: pry to nealko vychazi z jejich alko verze IPA, chutove mi to taky tak prislo. Ale pokud to tak neni, tak pardon.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    DRAGON: Tchyne neni IPA
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: co jsem si hledala, tak pacienti po téhle operaci (Rasmussenova encefalitita většunou postihuje děti do 10 let, kdy teda nějaká ta neuroplasticita mozku ještě je) jsou obvykle schopní samostatného života, chůze a tak dále.

jako... věděla jsem, že mozek je neuvěřitelnej, co se týká schopnosti přesunout funkce jinam, pokud standardní lokace daného centra je poškozená. Koneckonců mám dítě po prenatální CMP (jo, to je taky reálná věc, a docela častá, s incidencí 1:2.000-4.000 živě narozených dětí) s poškozením půlky jedné hemisféry, a po spoustě terapie a s lékama by to na ní nikdo nepoznal. Ale tam jsme to všechno stavěli "na zelený louce", tzn. spoje se tvořily na alternativních drahách. Že to mozek umí takhle za pochodu, když už je všechno zastabilizovaný, je velký wau.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: nealka sem opravdu nemyslel a ne, nebyl to vtip. Teda byl to vtip, ale založený na pravdivých událostech .) Jinak za mně nejlepší nealko je Tchýne IPA od Primátoru.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Já vím, že to je částečně myšleno jako vtip, ale na obranu obou piv se musím postavit. Jednak Štatl a Bitr se Starobrnu moc povedly.
    A nedávno sem z Rohlíku naobjednal nealko piva od všech výrobců, od kterejch je mají, abych udělal test a nealko Krušovice to vyhrály na celý čáře. V závěsu se za nima držel Birell, o třetí místo se u mě dělí Bernard a Svijany.
    Naopak zaručeně nejhnusnější byl Cvikov.
    Takový ty běžný desítky maj ale oba pivovary nic moc, to je pravda.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: je to tak, Starobrno a Krušovice mají ve své historii jasno :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: konečně je tedy jasná i etymologie varianty "samoser" :-)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Neumim dodat a doplnit tak krasne hluboce a odborne jako vy, ale slova bazilika, bazalka, bazilisek, Vasil a Bazilej maji spolecny zaklad ve stare rectine, kde "basileus" znamenalo "kral".
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NANTHEI: wow, což mi připomnělo, že je to někdy v těchto dnech přesně 20 let, co jsem odjela do Číny. shit...

- v Pekingu se akorát stavělo Ptačí hnízdo
    - v té době tam bylo historicky jedno z nejvyšších znečištění právě kvůli masivní výstavbě, a vzpomínám si, že do zimy nebylo vidět slunce, a taky že jsem neustále nechutně chrchlala
    - yüan měl překvapivě skoro stejnej kurz vůči Kč jako teď
    - zmíněná pálenka Erguotou stála kolem 4 yüanů za půl litru, což bylo cca 11 korun
    - chuanry (cokoli na špejli v počtu 3-4ks/špejle) stály 1-4 yüany, čili třeba špejle s obyč kuřetem stála necelých 6 korun, špejle s krevetama, sépií nebo něčím podobným celých 11 korun. ty s tarantulema a štírama v jižní Číně jsem nezkoušela...
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ALDARION: je to symbol pekingskýho mládí, vstávání bez kocovin, zatímco rakušáci a francouzi blijou svoje bourbony a giny koupený za 60násobek ceny, a sarkastických úšklebků nad tím, že čínský papaláši, co chtěli přechlastat a opít mladou bílou holku, se šeredně spletli .)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Will the Spider Georg please shut up? For he's an outlier and shouldn't be counted.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    GORGLIN: kolem-co?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    NANTHEI: Není to nějaký ten, pekingský syndrom a nemělo by se to dát nějak léčit?
    (Připoměla jsi mi, jak nám manželka soudruha okresního tajemníka vysvětlovala, že zaměstnání jejího muže je velice náročné, zatímco se snažil zdolat schody po dvou, aby si před cizinci nezadal. :D)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GORGLIN: A ovládání na stejný úrovni i latinu, aby se to dalo objektivně srovnat?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Sem si chtěl dohledat, jak to je s tím maďarským sör a nachází mi to všemožné mirně zajímavé možnosti:

sör: starší ser
    a příbuzné podoby:

prákrt surā = alkoholický nápoj
    maráthské sūr = alkoholický nápoj
    kazašské sıra = pivo
    čagatajské širä = ovocná šťáva
    mansijské sārä = pivo
    komijské a udmurtské sur = pivo

Do maďarštiny se podle současného maďarského slovníku dostalo ještě před příchodem Maďarů do Karpatské kotliny, pravděpodobně z nějakého východoevropskýho jazyka. Takže zajímavá pointa je, že sör není původně čistě maďarský slovo. Jeho nejvzdálenější původ se patrně hledá až u indoíránskýho surā, což znamenalo alkoholický nápoj, zejména pivo. Odtud se to slovo porůznu prochlastalo po východní Evropě a střední Asii.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORGLIN, GORGLIN, GORGLIN: hele, sem fakt patří ledacos, ale furt by to mělo splňovat podmínku "mírně zajímavé" a "fakta".

tahle dnešní tiráda není ani jedno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam