• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    NANTHEI: Není to nějaký ten, pekingský syndrom a nemělo by se to dát nějak léčit?
    (Připoměla jsi mi, jak nám manželka soudruha okresního tajemníka vysvětlovala, že zaměstnání jejího muže je velice náročné, zatímco se snažil zdolat schody po dvou, aby si před cizinci nezadal. :D)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GORGLIN: A ovládání na stejný úrovni i latinu, aby se to dalo objektivně srovnat?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Sem si chtěl dohledat, jak to je s tím maďarským sör a nachází mi to všemožné mirně zajímavé možnosti:

sör: starší ser
    a příbuzné podoby:

prákrt surā = alkoholický nápoj
    maráthské sūr = alkoholický nápoj
    kazašské sıra = pivo
    čagatajské širä = ovocná šťáva
    mansijské sārä = pivo
    komijské a udmurtské sur = pivo

Do maďarštiny se podle současného maďarského slovníku dostalo ještě před příchodem Maďarů do Karpatské kotliny, pravděpodobně z nějakého východoevropskýho jazyka. Takže zajímavá pointa je, že sör není původně čistě maďarský slovo. Jeho nejvzdálenější původ se patrně hledá až u indoíránskýho surā, což znamenalo alkoholický nápoj, zejména pivo. Odtud se to slovo porůznu prochlastalo po východní Evropě a střední Asii.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORGLIN, GORGLIN, GORGLIN: hele, sem fakt patří ledacos, ale furt by to mělo splňovat podmínku "mírně zajímavé" a "fakta".

tahle dnešní tiráda není ani jedno.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: já bych teda plusquamperfektum chtěl, němčině ho furt závidím.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Blbej pohled?
    Páč zjednodušuju a bagatelizuji?
    Možná že i zjednodušuju a zobecnuju.
    Hele já jsme jen náhodný kolemjdoucý, FJ ovládají dcery.
    ale ony nekecaj.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A teda když už jsme u toho, teskníš po duálu? Závidíš ho Slovincům? Chybí ti aorist? Chtěl bys zavést zpátky plusquamperfektum? Asi ne, protože ti nic z toho nechybí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GORGLIN: Tohle je poněkud blbej pohled a to hned na několika úrovních.
    1. Komplexita se nemůže dost dobře ztrácet, nanejvýš přeměnit. Jinak by nešlo sdělit, co je potřeba sdělit. Například: stará angličtina byla flektivní, měla pády. Moderní je nemá. Komplexitu na úrovni morfologie nahradila komplexita na úrovni syntaktický. Střední čínština měla 4 tóny, kantonština jich má 6-9, osetština má teď víc pádů, než kdysi.
    2. Účel jazyka není bejt komplexní, účel je efektivně plnit svoji funkci coby nástroje komunikace. Je současnej Francouz schopnej sdělit toho míň, než antickej Říman? Nemyslím si, možná dokonce naopak. Jen prostě jinak, na tom není nic smutnýho.
    3. Usuzovat na stav jazyka podle aktivního lexika vybraný skupiny je naprosto zcestný.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    RAGNAROK:
    U lidoopů je to nejasné 98,8-96,9, podle druhu.
    Ale přoád si myslím, Filipa Turka by měli odlovit MIB.
    Protože s ním, nemám společného nic.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GORGLIN:
    Vskutecnosti mas 99 % DNA spolecne se simpanzem. Se stim smiř.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Tohle je užasná ukázka úpadku.
    Komunikace je současně zásadní věc, o jejíž důležitosti nikdo nepochybuje.
    Ale současně jde na ní krásně demostrovat eroze.
    Všechno se zjednodušuje, zkracuje, složuté zaniká.
    Přechod od latiny k dnešní francouzštině je vlastně smutný příběh.
    Ale na druhou stranu to vysvětlije proč měl šlechtic pocit nadřazenosti.
    Když potkám jedince který má 75% výraziva obsazený kurva, vole a pičo, nevěřím, že mám 90% společného genomu.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SCHWAB: eigolomyte akyzaj anýdnoL ej alecod ákžět ,cěv anémjez orp ěntsalv ícíjudarged jovýv.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GREATDRAKE: a co óvip?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Tyjo, už nevím. Žena nebo přivezla, když se vracela z nějakýho IT projektu v Číně. Obal sem zapomněl, smrad a "chuť" se zapomenout nedá.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: myslíš tohle? :D
    to je tak hnusný, až to miluju

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Omg, baiju, úplně se mi vybavil ten acetonovej smrad z toho.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    BONEMINA: ona je taky otázka, co je v originále, jaký konkrétní slovo (případně pardon, jestli to je to, z čeho vycházíš).
    třeba v dnes tady zmíněný čínštině je výraz jiu, v krásné literatuře překládaný jako víno, prostě alkohol, původně nejspíš nějaká kvašená tragédie.

teprve přidáním identifikátoru máme konkrétní význam, kdy baijiu, bílý alkohol, je pálenka, huangjiu, žlutý alkohol, je rýžové/obilné víno, a, wait for it, pijiu je pivo, kde pi je prostě foneticky z německýho Bier.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ATUARFIK: imo spíš soupič
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ad víno. Podle Koránu nemusí být víno jen révové. Za víno se považuje zkvašený opojný alkoholický nápoj z hroznů, datlí, pšenice, ječmene nebo medu.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: Když jsem tedy překonal svou lenost, tak maďarské sör je příbuzné s Kazašským výrazem pro pivo сыра (a Čuvašským výrazem pro totéž сӑра (săra) ), což je ulitmátně z Perského شیره (šīra), kde wiki píše šťáva/nové víno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam