• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SPIKE411: Úplně to vidím, želva u krejčího: "A na jakou stranu zatahujete?"
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TRISSIE: nojo, pravda. Akorát dnes už se spousta z výrazů moc nepoužívá. A asi by se hodně lidí podivilo, kdyby policie informovala třeba o zatčení loupežníka :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jenže to je nejběžnější druh krádeže teď, ne v době, kdy se jazyk formoval. To byl nejběžnější kapsář (osobní zlodějny), poberta (stánkový) a loupežníci a lapkové (operující mimo město).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPIKE411: Zdalipak jsou mezi nimi praváci a leváci.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: zloděj, lupič, kapsář, lapka, loupežník, bandita - to nejsou synonyma, to jsou různé druhy modus operandi, stejně jako v té angličtině.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DURDIN: Tady je zajímavé, že třeba kapsáře máme taky, ale pro ty obchoďákové zloděje speciální termín není a přitom je to asi nejběžnější typ krádeže, co se vyskytuje.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ale říkáme tu všichni ahoj:)
    RSZ
    RSZ --- ---
    CROSS: a bukanýra a korzára máme taky, přitom se zde taky nevyskytují jako ty želvy (tedy nevím, nejsem z Děčína..)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23, GIRAFFKA: To už jsou v zásadě jen synonyma, DURDIN podle mě narážel na různý pojmenování podle truhu tretný činnosti, CROSS na to kápnul.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jestli vodní, tak ještě pirát
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SALVATOR: chmatak, lapka, grazl
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    MEANKITTY11: sorry, myslel jsem vodní
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Rabiát!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TIL že část želv zatahuje hlavu do strany!
    Modern turtles are divided into two major groups, the Pleurodira (side necked turtles) and Cryptodira (hidden necked turtles), which differ in the way the head retracts.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pleurodira#/media/File:Turtle_neck_retraction.svg
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DURDIN: Zloděj, lupič, kapsář, kasař, podvodník, zpronevěřitel, loupežník...
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    31STITCHES: nejsem odborník na želvy, ale všechny tortoises jsou zároveň i turtles, ale neplatí to naopak
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tohle mi přišlo mírně zajímavé. Čekal jsem, že tortoise je z francouzštiny. A ono ne.
    The (Etymological) Difference Between Tortoises and Turtles – Useless Etymology
    https://uselessetymology.com/2020/09/15/the-etymological-difference-between-tortoises-and-turtles/

FRK_R23: Turtle se používá i jako nadřazený pojem

https://en.wikipedia.org/wiki/Turtle
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    31STITCHES: nejen mořská želva je turtle.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Mě vždycky fascinovalo, kolik má angličtina výrazu pro zločin. Kde v češtině řekněme třeba jen zloděj, v angličtině to může být klidně thief, burglar, robber, shoplifter, pickpocket,...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale tak ono je asi poměrně obvyklý, že jazyk má omezenější slovní zásobu pro věci, který s tím jazykem nesdílej geografickej výskyt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam