QUANTI: já na to navážu zjištěním, že existuje druh řečíku zvaný lentišek, z kterého se vyrábí masticha. Což je očividně strašně užitečný zvíře, nebo teda vlastně pryskyřice.*
Ale ne jen z tak nějakýho lentišku, ale výhradně z lentišku rostoucího na ostrově Chios, protože jedině lentišek rostoucí tam má ty správný kouzelný vlastnosti.
wiki k tomu říká: V době osmanské nadvlády na Chiosu se cena mastichy rovnala ceně zlata. Za krádež mastichy, ať už z přírodních zdrojů, byl viník na příkaz sultána popraven. Během masakru na Chiosu v roce 1822 ušetřil sultán obyvatele oblasti Mastichochoria, kteří pak měli pro něj i jeho harém zajišťovat dodávku této zázračné hmoty.
* Masticha byla využívána již ve starověku. Možná ji měl na mysli i Ezechiel, když píše: „(Týre), obchodovaly s tebou Judsko a izraelská země; směňovaly s tebou mínitskou pšenici, proso, med, olej a mastix.“
V současnosti má masticha široké využití v potravinářském průmyslu, v lékařství a kosmetice. Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleniny, omrzliny. Bylo prokázáno, že masticha dokáže absorbovat cholesterol a snižovat krevní tlak.[zdroj?] Je vynikající pro ústní hygienu, působí antisepticky a vede k redukci zubního plaku. Při dlouhodobém užívání zabíjí bakterii Helicobacter pylori, která způsobuje peptické vředy, gastritidu a duodentidu (zánět dvanáctníku).
V potravinářství se masticha používá k ochucení masa, mořských plodů, jako přísada do koláčů a cukrovinek. Populárními produkty z mastichy nebo s přísadou mastichy jsou žvýkačky, olej, voda, likéry, mýdla, zubní pasty... :-)