• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Termín vakcinace pochází z latinského vacca - kráva. Za objevitele vakcinace je pokládán venkovský lékař Edward Jenner.

    Edward Jenner už od dětství slýchal, že dojičky krav, které prodělaly kravské neštovice, těmi pravými neštovicemi nikdy neonemocněly.[9] Z toho vyvodil, že kravské neštovice vytvářejí u lidí odolnost proti pravým (černým) neštovicím.[10] Když v roce 1796 pracoval jako praktický lékař v Berkeley v hrabství Gloucestershire, potkal mladou dojičku Sarah Nelmsovou, která měla na rukách a pažích čerstvý výsev kravských neštovic. Hnis z jejích čerstvých puchýřků 14. května 1796 záměrně naočkoval osmiletému Jamesi Phippsovi. Chlapec měl krátce po očkování zvýšenou teplotu a nepříjemný pocit v podpaží. Devátý den trpěl nechutenstvím, ale další den už se cítil mnohem lépe. Po šesti týdnech, kdy se úspěšně vyléčil, mu Jenner podal virus pravých neštovic, ale chlapec podle jeho předpokladu neonemocněl.

    Jenner poté použil tuto metodu ještě mnohokrát a na základě těchto pozorování sepsal práci, kterou poslal britské Královské společnosti, ale ta ji odmítla publikovat. Jenner se však nevzdal a práci publikoval v roce 1798 na vlastní náklady a nazval v ní svoji metodu vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva).[10] V následujících dvou letech vydal ještě další dva články. Jeho metoda získala záhy velkou popularitu a rozšířila se nejen v Británii, ale i v Evropě. Během tří let byly proti pravým neštovicím očkovány statisíce lidí. V Čechách se s očkováním začalo v roce 1821 na základě císařského dokumentu a ukončeno bylo až v roce 1980, po celosvětovém vymýcení pravých neštovic.

    Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner

    #historie #lékařství #vakcína
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOVOVAMINCE: Ječí teda spíš jako bánší :))
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Já vim!!! :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    V Sonorský poušti žije vlkodlačí myš (myš prériová). Živí se jen masem a hmyzem. Obvykle si vybírá kořist stejně velkou nebo větší. Např. jinou myš, ještěrku a nebo štíra. Proti štířímu jedu je totiž nejen imunní, ale umí ho přetransformovat na látku proti bolesti.
    A že je na lovu ve svym teritoriu, oznamuje vytím (je u toho maximálně roztomilá), proto přezdívka "vlkodlačí".

    The Grasshopper Mouse Is a Killer Howling Rodent | Nat Geo Wild
    https://www.youtube.com/watch?v=1K9mO5QzOIQ
    JDAG
    JDAG --- ---
    ROLAND: Děkuji za info, na tady ty různé vykrádačky by mohl někdo vytvořit průlomovou aplikaci :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    SALVATOR: Večerní televizní zprávy začíná hlasatel Igor Kirillov slovy: "Občané, budete se nejspíš smát, ale už zase nás postihla tragická ztráta."
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JDAG: Omlouvám se, ale tohle je za mě jasné skryté reklamní sdělení. Navíc jak to tak vypadá nejspíše i vykrádačka. Nic převratného ani náznak nějakého vylepšení, již existujících, kdy některé mají i možnost trochu ten hlas tvarovat. A ani s intonací věty nevidím rozdíl. Možná převratné by bylo, jestli tohle celé nedělal nějaký prototyp AI bota, který obhospodařuje ten Twiter a Instagram co tam má. Ale to také nepovažuji za nic přelomového a různých AI bot "vtípků" nebo spíše zneužívání si bohužel napříč internetem dost "užíváme" a kolikrát o tom ani nevíme. :/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: "Jejich tělesná a duševní zchátralost dosahovala makabrózních rozměrů, nebyli schopni srozumitelně mluvit a pohybovat se bez pomoci tělesných strážců." Co mi to sakra připomíná...?
    JDAG
    JDAG --- ---
    Technologie z Brna ztrojnásobí dolet dronů
    https://m.cad.cz/aktuality/77-aktuality/11227-technologie-z-brna-ztrojnasobi-dolet-dronu.html
    Spo­leč­nost Ho­ney­well vy­ví­jí novou tech­no­lo­gii pro lehké drony, která ztroj­ná­so­bí je­jich dolet při nižší míře za­po­je­ní ope­rá­to­ra do prů­bě­hu letu. Za­tím­co běžné drony této třídy po­u­ží­va­jí ba­te­rie a rá­di­o­vé spo­je­ní vy­ža­du­jí­cí pří­mou vi­di­tel­nost, drony vy­ba­ve­né tech­no­lo­gií Bey­ond Vi­su­al Line of Sight (BVLOS) od Ho­ney­wellu do­le­tí dále, unese těžší ná­klad, vyhne se ne­bez­pe­čí až na vzdá­le­nost tří ki­lo­me­t­rů a do­ká­že živě pře­ná­šet obraz z letu kam­ko­liv na světě.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Apropos mírně zajímavé zjištění: právě odtud pochází ten vtip "-báááčááá! ~čóóó jééé? -Brežněv zomreeeel! ~čóóžéé?! -Brežněv zomreeeeel!! ~čóóžéé?! -Brežněv zoooomreeeeeeeel, čo si hluchý?! ~Nie sooom, no dobre sa to počúvá!" - lze ho aktualizovat na kohokoli, ale bez toho kontextu pětiletky nádherných pohřbů to není zdaleka tak dobrý.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Aka "závody na lafetách okolo Rudého náměstí".

    Pětiletka nádherných pohřbů – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Btiletka_n%C3%A1dhern%C3%BDch_poh%C5%99b%C5%AF
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MILKOV: období krásných pohřbů?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Roky 1939 a 1980 jsou od sebe stejně vzdálené jako roky 1980 a 2021.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    MATEEJ: No jo, takzvané "období krásných pohřbů". Rusové mají s chlastem (a taky inbreedingem) mimo městská centra obrovský problém.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: vzhledem k tomu, že jsme dlouhodobě v top10 v množství spotřebovaného alkoholu na hlavu za rok, to asi bude mít vliv i teď...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Pokud si dobře vzpomínám, tak podobnou motivaci měl i car. Co si budeme povídat, když je každej této obyvatel na plech, nemůže se to na ekonomice neprojevit. Ale paradoxně byl hospodářskej důvod i za popularizaci chlastu. Jeho propagace v kombinaci se státním monopolem přinášela do státní kasy nemalý peníze a nejen za cara. Komunistický hospodářství z masový konzumace alkoholu těžilo taky. Zápory ale v obou případech převážily klady.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Nevím, jaké byly motivace carského režimu, ale Gorbačovem zavedená prohibice byla jedním z opatření, která měla zefektivnit, respektive resuscitovat sovětské hospodářství, prohibice konkrétně zvýšením efektivity práce, o zdraví či morálku lidu vlastně nešlo.

    Celý ten balíček opatření byl známý jako perestrojka. V souvislosti s ní se u nás mluvilo primárně o glasnosti, tedy o větší transparentnosti státu a svobodě informací, ale její jádro bylo především ekonomické povahy, měla poměrně zásadně reformovat hospodářství a zavést konkurenční prostředí mezi socialistickými podniky. Což se moc nedařilo, mimo jiné i proto, že i vedení těch samotných podniků to spíš sabotovalo.

    S perestrojkou souvisí řada nepříliš známých zajímavostí, protože u nás se jí báli ještě víc než v SSSR, takže jsme o ní měli minimum informací. Jedna z nich (která ve své době nebyla známá ani v SSSR, ale zjistila se až z archivů) je třeba to, že nutnost zásadní hospodářské reformy si uvědomovali už Brežněv a Andropov, který nastoupil po něm. Ač to oba byli kovaní a bezohlední bolševici (Andropov byl dlouhá léta šéfem KGB), tak v oblasti hospodářství neměli konzervativní názory (primárně asi proto, že si je prostě nemohli dovolit). První bádání nad tím, co s tím, inicioval Brežněv, na veřejnost s tím pak vyšel Andropov coby jeho nástupce, který během své vlády začal levelovat Gorbačova jako někoho, kdo bude v tom plánu pokračovat a zrealizuje ho, protože v té době narážela hospodářská reforma SSSR i na politický odpor části politbyra. Ta po smrti Andropova prosadila Černěnka a až po jeho rychlém skonu nastoupil Gorbačov a s ním i perestrojka. Nicméně hospodářská reforma, která byla jejím jádrem, nebyla dítě jeho, ale toho konzervativního dědka Brežněva o 5-8 let dřív.

    (Zdroj: Pullmann: Konec experimentu)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Nedávno sem na podobný téma viděl video, kde byla mimo jiné zmíněna zajímavost, že carskej režim padnul nedlouho poté, což se car Mikuláš pokusil zavést prohibici a o to samý se nedlouho před pádem komunismu pokusil Gorbačov.

    Why Russians Drink So Much
    https://youtube.com/watch?v=iSai0oIIsMQ
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Od 28. prosince 1909 do 6. ledna 1910 se v Rusku konala Konference pro umírněnost v konzumaci alkoholu.
    #fakt

    Mám rozečtené Stručné dějiny ruské revoluce a tech perliček asi bude víc:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam