• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ALTOR:
    NAVARA:
    KURE:

    Díky za vaše reakce, přiměly mě víc si to promyslet.

    Na začátku je cesta k FN přímočará a dělal jsem to všechno stejně, ale teď, když už se blíží, se ta situace zákonitě proměňuje. Na začátku je to prostě "vydělávat a šetřit", ale cíl přeci je "nemuset dřít a moct utrácet". No a mně nedává smysl brát dosažení FN jako nějaký ostrý zlom, kdy se to všechno převrátí. Jak se člověk blíží a vidí, že jeho práce se na příjmech nepodílí tak zásadním dílem, že výplaty se v těch výkyvech způsobených kolísající hodnotou investic úplně ztrácí, a stejně tak výdaje, tak ta motivace na nějakou extra práci úplně mizí.

    Můžu jen doufat, že úplně nepřestanu pracovat moc brzo a klouzat zpátky. Samotného mě to hodně překvapilo, jak nepříjemná ta situace pár let před FN je, ačkoliv je to objektivně skvělé, že jsem se dostal tak daleko a jsem za to samozřejmě rád.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    HLIDKA: Spíše to brát jako kolik času budeš muset spálit v práci, aby jsi - v čistém a po odečtení mandatorních výdajů typu nájem - mohl koupit nový iphone13. Opravdu ti stojí za to, že deset - dvacet dní v kuse nebudeš vydělávat na nic jiného, přinese takový užitek?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    HLIDKA: Ja to mam presne naopak. Ale je to potom o volbe delat nektere veci sam i kdyz by bylo vyrazne financne efektivnejsi mit na vsechno lidi. Ale to by uz bylo trochu psycho a taky je fajn si obcas od toho co prinasi chleba na stul odpocinout
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ETKAR: To jsem zkusil a vyšlo mi to dost absurdně. Jako dobře placený profesionál se stálým platem mám tu potíž, že můj čas má prakticky nulovou hodnotu, protože když ho někde ušetřím, tak mi za to nikdo nic nedá. Takže si peču chleba a vyrábím vlastní alkohol, a ušetřím na tom.

    S jogurtem jsem ale přestal, to mě nebaví.
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    Docela se tu řeší náklady. Zkusili jste někdy cenu něčeho co si chcete koupit přepočítat na čas? Čas o který daný nákup oddálí vaší FI anebo jak dlouho vám trvá danou částku vydělat?
    Inspirace k tomu a spousta dalších dobrých myšlenek je k nalezení v https://yourmoneyoryourlife.com/book/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Snad nebudu off-topic, ale tohle je moc hezka knizka k tematu:
    The Richest Man in Babylon by George S. Clason
    https://www.goodreads.com/book/show/1052.The_Richest_Man_in_Babylon
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK:
    DYNK: Bod 6:
    Opět souvisí s dětmi - první odmítala skleničky, druhá odmítala domácí jídlo - a to jako náklady u podobného smráděte letí do dost jiných částek. To bylo jedno období.
    A v tomto bodu to máme asi podobné - preference chutí jednotlivců v rodině jako celku člověk nezmění, nemá smysl to lámat přes koleno.
    Další období po přechodu potomků do vzdělávacích zařízení - fakt mne překvapilo, v jakých částkách se náklady rodiny za jídlo umí pohybovat. Když si to zmapuješ:
    1. jídlo doma
    2. jídelny (dotovaná strava, nižší částky)
    3. obědy rodičů (většinou menu - únosná částka)
    4. kávy, kavárny, pití "cestou", "jedna zmrzlina", koláč / houska na snídani...
    5. restaurace
    6. dovážka jídla

    - upřímně - je dost rozdíl v nákladech na dovážku jídla či menu obědy u jednotlivce / páru a pro 4 lidi (ať už dovážka, nářez u návštěvy restaurace)
    - pekelně to bylo vidět teď na číslech během lockdownu - buď člověk vařením domácí stravy ušetřil desítky tisíc během kvartálu nebo naopak projel desítky tisíc navíc díky dovážce (na stranu druhou je potřeba si uvědomit, že to není žádná psina měsíce fungovat jako výdajové okénko a leckde ten zápřah dotyční odnesli zdravotně).

    Specifické je zatížení rodinného rozpočtu je u potravinových intolerancí. Některé zdravotní pojišťovny mají dotační programy pro klienty s tímto zdravotním postižením.
    Mám kolem sebe pár lidí, co jsou bezlepkoví a současně bezlaktózoví. Pizza nebo i obyčejný chléb pro podobného člověka stojí 2-3 násobek toho, co může zdravý člověk.
    Mně paradoxně pomohla zmapovat náklady má intolerance na palmový olej - pokud si projdeš složení hotových potravin, a to včetně klasického pečiva, zjistíš, že v dnešní člověk zůstane odkázaný prakticky na "samodomo". Takže opět bylo potřeba zmapovat, co kde a za kolik (s podmínkou, že si nebudeme hrát na důchodce objíždějící akce), stanovit si rezervy - trvám na kvalitních potravinách a nehodlám si vyčítat, že máme několikrát do měsíce krevety a ryby musí být minimálně jednou týdně, maso a zeleninu beru od dohodnutých dodavatelů atd. Na stranu druhou zjistíš, že stačí, když pečivo na týden pro čtyřčlennou rodinu vyřešíš upečením doma a jednu večeři vyřešíš zeleninovým krémem a v pohodě potenciální deficit za drahé potraviny dorovnáš.

    Nic, rozepsala jsem se příliš do detailu, omlouvám se :)

    Je to jen v návaznosti na plán - umořit aktuální finanční závazky v co nejkratší možné době a vytvořit rezervy s přepadem do investic, aniž by to ale nějak snížilo životní standard rodiny.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    DYNK: Já se na to dívám tak, že pojištění je finanční produkt, kde platím za to, že se mi některé výdaje přesouvají z jednorázových do pravidelných plateb. Přistupuju k tomu jako k investování: víc pojištění = menší riziko, ale menší výnos.

    Pojištění má záporný očekávaný výnos, takže se ho snažím mít co nejmíň. Výjimky jsou jen když je nějak dotované daňovým zvýhodněním, nebo když je to riziko takového charakteru, že by to nějak zásadně změnilo náš život. Takže pořád ještě mám životní, protože nezávislosti jsem nedosáhl, na dům, protože to by byl opravdu velký zářez do rozpočtu, a pro případ invalidity. Ale ty menší pojištění jako auto, děti, právní služby nebo vybavení domácnosti, tam za to snižování rizika platit nechci, úplně stejně jako nechci bezpečné státní dluhopisy, protože víc potřebuju vyšší očekávaný výnos než nízkou volatilitu.

    Matoušův efekt tu funguje taky: chudý člověk si nemůže dovolit nepojistit auto, bohatý na tom pojištění ušetří.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: Bod 3:
    Pokud vlastníš nemovitost nebo třeba jen auto - jak často řešíš s pojišťovnou revizi pojistky?
    Nemovitost - zvedá se ti hodnota. Auto - snižuje a navíc je výhodné pojišťovny nenechat na obláčku jistoty, že jsi jistý klient.
    Děti + rodiče - u dětí je potřeba je řešit až od jistého věku, plus brát v potaz, jestli a jakým sportům se v daném období věnují. Na to se dá navíc nabalit zvýhodněný rodinný balíček pojistek, než je platit zvlášť. Obzvlášť v kombinaci u nové pojistky u nového auta se vyplatí tohle řešit zaráz.
    Penzijko - asi nejsem jediná, kdo zjistil, že dosavadních yx tisíc si už z rodičáku jaksi nemohu dovolit. Já ho nezrušila, jako většina známých kolem, dohodla jsem se na snížení částek a uspání plateb na dobu určitou. Následně jsem pak opět začala odkládat vyšší částku a zpětně dorovnávat původně plánovaná čísla na účtu.

    Životko - pokud je člověk živnostník, banka / pojišťovna mu umí napálit neskutečnou částku + určitým typem investičního se dají řešit odečitatelné položky u daní. Opět - pár hodin hledání, kombinování, témeř zhroucení paní za stolem banky, která tomu houby rozuměla, ale rozdíl na měsíčních platbách u mne dělal rozdíl přes 5 tis. a mám výhodnější výsledek, než do čeho mne chtěla napasovat původně.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: Píšu na mobilu, tak k jednotlivým bodům:
    Bod 1:
    - v rodině s dětmi to jsou navíc exponovaná období - lyžáky, školy v přírodě, našetřit na léto (pokud za sebou nemáš kordón vnoučat chtivých babiček) plus dovolená. Září je zářez extra - výbava do školy je to nejmenší - letos se za dvě děti pohybujeme v desítkách tisíc.
    Plus svátky.
    V některých rodinách oslava půlkulatin / kulatiny apod., nedejbože se ti sejde 5 oslavenců během měsíce.

    Plus výhledově zaevidovat / rozplánovat případnou rekonstrukci, ono je dobré si hlídat i údržbu domu / bytu.
    Jen výmalba domu tě dnes vyjde na cca 20-30 tis.


    P.S.
    Vím, že teď asi působím jako strýček Skrblík, ale na důsledky toho původního “jen nástřelu” jsem pak narážela při neschopnosti dotahovat zvažované plány.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    ale to uz jsme OT sorry
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    AXTHEB: nikdo netvrdi ze to portfolio musi byt z jedne pojistovny naopak.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHEWBACCA: Zatím se to jmenuje finanční poradce ;) Problém je v tom, že pojišťovna, která má dobrý třeba povinný ručení nebo pojištění domácnosti bude mít pravděpodobně nahovno úrazovku, nebo tak něco.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    RUDY_CZ:
    DYNK:

    ted me napadlo. proc uz davno nekdo nevymyslel neco jako rodinne pojisteni? proste si nakliknes co za vsechny typy pojisteni chces a vyplivne ti to jeden balik za jednu cenu a ne to mit rozcrcany v deseti pojistovnach ze pak cloveku za rok prijde slozenka a abi nevi co to plati :) hezky appku k tomu prehlednou co ma pojisteno atd. kdyt v tomhle ma kazdej bordel kdo nema doma sanon :)))

    nebo se mozna pletu a neco takovyho existuje
    DYNK
    DYNK --- ---
    VYHULENY_UFO: Presne, kdybych to nedelal za mlada, delal bych to ted :)
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    DYNK: Ten bod 3 by mě taky zajímal, zrovna to řeším :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: dulezity je taky, nevycitat si, co si udelal jako mladej. jak taky hromadu penez utratil jen za zabavu, ale nelituju toho. beru to jako zkusenost.
    DYNK
    DYNK --- ---
    LENNOX: myslim, ze mas porad dost casu.. Ja taky za mlada delal kokotiny typu daytrading, opcni strategie a potreboval jsem bejt velkej obchodnik. Kdybych tehdy ty penize jen zainvestoval a nechal lezet, tak jsem dneska taky jinde. Je dobry zacit co nejdriv, ale neni to nutna podminka.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: To je hezky popsany postup!

    U bodu 1 naprosto souhlasim s tim jednim rokem. Ono uz jen obdobi letnich dovolenych s temi vydaji dost zamava, Vanoce to same. Takze sledovat naklady napriklad brezen - kveten, tak clovek dostane dost zkreslenej obrazek. K tomu vetsina pojistek se plati rocne, jak pises.

    Bod 3 by me zajimal podrobneji. Mam v sobe zakoreneny, ze "rozumnej clovek ma pojistku na vse". Ted jsem ve fazi, ze rozumove chapu, ze to neni pravda, ale nedokazu urcit kde je ta hranice co pojisteno mit a co ne. Pokud v tom nekdo mate jasneji, budu rad za tipy jak k tomu pristoupit. Osobne mam pojisteni odpovednosti, urazovku, havarijni, domacnost (ma to v baraku vubec smysl?), nemovitost (musim mit) a mozna jeste nejake dalsi, ted ten seznam nemam pred sebou. Rad bych to zredukoval, ale nevim jak k tomu pristoupit.

    Bod 4 jsem resil celkem aktivne a vse mam ted "nejvyhodneji jak to jen jde" :) Krome snizeni nakladu z toho mam i dobrej pocit, ze jsem se dostal na dobry ceny.

    Bod 6 nejsem schopnej zrealizovat. Se zenou jsme se o to parkrat pokouseli, ale skoncili jsme u toho, ze proste nechceme kupovat jine jidlo, nez kupujeme. Min chodime do restauraci, ale to je tak vsechno. Jidlo proste mame radi a sahat na nej nejspis nebudem.

    Jinak pod pojmem "maximalizace prijmu" si kazdy asi predstavujeme neco malinko jineho. Ja se sice snazim maximalizovat prijmy, ale ne tak, ze travim v praci vic casu. Spis se snazim byt na trhu prace atraktivni, udrzovat si prehled a neprodavat se levne. K tomu ale taky byla dlouha cesta. A kdyz uz si vymyslim nejaky svuj projekt bokem, tak to musi byt vic zabava, nez prace, abych nemel problem to delat ve svem osobnim (= ne rodinnem) volnem case.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    VYHULENY_UFO: poradenstvi apod. rozhodne radeji, nez financni nezavislost formou zavislosti na jediny platforme, ktera ti zavre kohoutek a mas smulu. kolikrat jsme jiz videli tento pribeh...
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    NAVARA: vzdycky se da neco vyskrabnout. nicmene i s tim souvisi pointa - cas vyznamne hraje ve tvuj prospech, takze z mala mas casem hodne a cim pozdeji zacnes, tim vic musis sypat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam