• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    VYHULENY_UFO: Kdysi davno, kdyz sem delal pro Honeywell, tak nam vysvelovali ze zjistili nutnou potrebu mit prave nejakej sluzebni postup pro lidi co jsou hrozne dobry, ale nejsou to people-manageri. A tak ma kazdej VP k sobe technickeho "fellow", kterej nedela manazersky rozhodnuti kde se co ma zavrit, ale je to technickej expert kterej na poradach ma nazor kterymu se realne nasloucha a nedopadne jako tady: https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg

    Sem rad ze i v ceskem prostredi to funguje, protoze mi ke "stesti" bohate stacilo de-facto vest projekt, a mit k ruce jednoho super schopnyho cloveka ale dva takovy ty co je musis vodit za rucicku a doufas ze je co nejdriv hodis na krk nekomu jinymu. (A tam sem zjistil ze vest lidi a psat hodnoceni atd me fakt nebavi, a ze skolni projekt na vejsce mely pravdu, kdyz rikali ze vyhodit neschopnyho cloveka z tymovyho projektu nebudu moc ani v praci, tak proc bych to mel bejt schopnej delat na skole)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: jako cekal bych spis diskusi "jsem po 40 jeste stale delnik nebo uz jsem se nejak posunul dal?" mam letityho kamose, ktery tedka dela pro banky. ja nadseny programator, je fakt dobrej a jeste lip placenej. nicmene rika, ze chce byt stale delnik, protoze jednou po letech ho zkusili udelat sefem tymu programatoru, on zjistil, ze neni manager a zhroutil se z toho tak, ze pul roku nemohl pracovat. udelali z nej zase dobre placenyho delnika a je spokojenej nejvic. maka 4 dny v tydnu a zbytek ma pro rodinu.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    INDIAN: Aspoň u mě to taky není tak, že "kvůli dětem jsem teď neproduktivní v práci", ale sám jsem si zvolil styl být blíž dětem na úkor práce. Je to sice víc namáhavé a časově náročné, na druhou stranu mě to víc baví a žena má taky nějaký čas pro sebe. V práci jsem (imo) stále víc produktivní než spousta jiných kolegů, ten úkor je spíš časový (mám snížený úvazek).

    Těch přístupů je víc, spousta známých nechává děti komplet na svých manželkách (ani neví, jak je přebalit či nakrmit) a jedou kariéru. Za sebe bych se asi naopak styděl, no.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    VYHULENY_UFO: sorry, moh sem tusit ze se to tu tak zvrhne, zadny prekvapeni :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: na to jsou tady tisice dalsich auditek. ja teda uz dvacet let neprogramuju, protoze profesni vyvoj me zavedl do kancelare obchodni firmy. nicmene asi bude lepsi, kdyz diskusi o programovani po 40 necham zase na hospodu s kamosema programatorama...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GARFIELD: Já si osobně myslím, že máš blízko vyhoření. V tu chvíli je dobré se zastavit nějakou dobu dělat naprosté minimum a snažit se odpočívat jak to jen jde.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: tak zatím je to o tom, jak ovlivňují děti tvůj profesní vývoj a taky to programování...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    cekal bych tu diskusi o programovani a ne dalsi rodicovsky auditko, kterych je na nyxech cela prdel. :D
    JIMX
    JIMX --- ---
    DELVIT: jo s tou nemocností je to taky fakt ... my se teď třeba už 3 měsíce plácáme v post-covidu ... furt je někdo z nás doma nachcípanej - rýmičky, kašle a nemůžeme se toho zbavit ... museli jsme odpískat úplně plavčo s malou, protože tam prostě od začátku února ještě ani jednou kvůli tomu nebyla ... a takový ty blbý noci, kdy půlku času, kdy by mohl člověk spát, musí cpát do dítěte léky, odsávat nos, znovu-uspávat ... ty jsou peklo úplně ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    INDIAN: Handicap to není, přeci jen doufám, že děti mají lidé co je chtějí mít, pokud ne nemají si pořizovat děti. Na druhou stranu se toho hodně změní a člověk se musí přizpůsobit. Jednoduše nemá tolik času na práci co měl předtím, holt musí se optimalizovat a blbosti vyhodit.

    Hrozně záleží jaké máš rodinné zázemí. Když máš široké zázemí z obou stran (sestry, bratry, babičky atd.), tak to budeš vnímat úplně jinak, než když si někde v cizině a přeci jen zázemí nemáš. Navíc to je ještě jinde pokud sourozenci mají děti, když pak vytvoří gang, tak o nich často nevíš. Když si někde mimo svoji rodinu tak to přeci jen vypadá o dost jinak.

    Navíc když máš děti co jsou často nemocné a ty to pak od nich chytáš tak pak se na to díváš také jinak, než když mohou stále chodit do zařízení.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    INDIAN: v pressu to nejak zvladam taky, napr. kdyz clovek resi outage bridge, odpovida 5 lidem zaraz, do toho dohledava tickety, dokumentaci a snazi se zachranit situaci. ale kdyz me v obdobi klidu nic netlaci do uceni se novych veci, tak velmi spatne drzim pozornost :))

    sidenote: osobne deti nemam, ale co vas tak ctu, tak moje produktivita by asi sla do zapornych hodnot
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    INDIAN: Ja bych s tebou asi i souhlasil, ze muj fulltime job deti nenarusujou. A muzou ti treba i pomoct v ramci nejakejch softskills a soustredeni se na veci, ktery ma smysl delat misto busy work.

    Muj "profesni rust" je jima urcite omezenej (jestli je to dobre nebo spatne ponecham otevrene). Par let zpet jsem v tech 6-9 naprogramoval zaklady myho businessu, naucil se spoustu o webu, SRE, a budovani businessu obecne. To mi pomohlo dostat se tam, kde jsem ted. Ted ten cas proste neni a uz je jen to 9-5:30.


    DAVE_PAGE: Todle je taky docela dobrej point k te vykonosti. Osobne si myslim, ze jde se na treba 80% te vykonosti natrenovat nejakyma navykama. Ale pokud bych si mohl vybrat, tak bych taky makal v hodiny, kdy jsem prirozene pri smyslech.

    Pokud mam deti na starosti, tak si muzu tak akorat o necem trhane premejslet. A ani to spis ne.

    Pozn. pri psani tohodle postu jsem trikrat odbihal k detem. Pokud nedava smysl, tak si predstavte, jak by musel vypadat ten kod.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    QWWERTY: to bude asi ten rozdil no... ja asi spis konverguju k tomu modelu kterej dovede bejt produktivni ve velkym pressu a naopak bravurne prokrastinovat v obdobi klidu (jako prave treba ted :))
    SATAI
    SATAI --- ---
    A on je dalsi level kombinace WFH a deti (zejmena pokud nemas 5+1). Coz se nam jaksi automaticky stalo po vypuknuti pandemie.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    INDIAN: vidíš, já jakmile mám děti na starosti, nepracuji vůbec, i když bych asi mohl. Prostě mají přednost (což se na té výkonnosti také projeví).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    INDIAN: imho je zasadni otazka jaky mas context switch, viz [SYNTAX_TERROR @ Programatorska spoluprace - spoluprace na projektech, nabidky prace]
    protoze je uplne jedno, jestli to co te vyrusi je dite, email, IM, manager, kolega co ma potrebu si povidat

    napr. ja jako clovek s mizernym switchem se novy veci musim ucit v dobe "radiovyho klidu", tzn. minimalizovat uplne vsechno, co me muze rozptylit, zapomenout na externi svet a treba 2 hodiny v kuse venovat novymu tematu/projektu/... protoze cim vetsi rozptyleni, tim vic musim porad dokola opakovat to stejny, aby to mozek udrzel a zvladl s tim pracovat
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Mne dite zmenilo totalne zivot a dost jeho rytmus koliduje s tim, jak se mi efektivne pracuje. Byl jsem zvyklej v praci delat treba 5 hodin a pak makat v noci. Kdyz na me prisla tvurci nalada ve 3 v noci, vytahl jsem notebook a treba 2 hodiny predelaval/dodelaval neco, co mne lezelo v hlave a druhej den jsem dosel do prace v 10. Ted to uz skoro vubec nejde. V 6:30 musim kazdy den vstat, pripravit dite, odvest do skolky. Odpoledne zase mezi 16:00-21:00 je bavit, chystat veceri... takze v 22:00 padnu mrtvej do postele a nechte me umrit. A delat 8:00-16:00 v kuse za stolem me desne vycerpava, i kdyz je v praci klid a nehoni se terminy.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JIMX: tak ja mam docela stesti ze sou vekove kousek od sebe a docela kumpani, takze si vyhrajou sami a mam od nich relativne pokoj uz fakt od mala... tuplem kdyz je mam na povel sam a manzelka neni doma, tak mam vetsi klid nez kdyz sme doma vsichni
    JIMX
    JIMX --- ---
    JIMX: jo a že bych něco udělal, když mám na starosti dítě, to fakt nehrozí ... sotva zvládnu odepsat na jeden email třeba během její svačiny ... že bych něco programoval, to ani smykem :-)
    JIMX
    JIMX --- ---
    U mne dítě změnilo hodně ... dřív jsem chodil na pohodu do kanclu na cca 9 a byl tu cca do 3 ... po večerech si sem tam něco dodělal do práce, dal si v pohodě film nebo hrál hry ...

    Od dítěte vstávám cca v 5 ráno, abych v 6:30 byl v kanclu, na 12:30 jezdím domů na oběd ... abych se celý odpoledne staral o dítě, protože manželka, ač na rodičovské, tak 3x týdně pracuje a nebo si potřebuje zařídit jiné věci ... večer cca v 6 večere, mytí, uspávání a v 8 jsem rád, že padneme k televizi, dáme jeden díl nějakýho seriálu (film tak jednou za měsíc, je moc dlouhej) a v 10 už většinou chrním ...

    Od září snad školka, ale ani ta toho imho zas tak moc nezmění, vstávat budu pořád plus mínus stejně, abych cca ve 2 mohl být ve školce a užít si s malou odpoledne ... žena nastoupí na plnej úvazek, což bude znamenat, že mnohdy přijde až třeba v 11 večer ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam