• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HLIDKA: Inu... Na to je jednoduchej lék - všichni holt nemusí mít všechno :-P

    Ale abych byl aspoň trochu k tématu: přesně na začátku Covidu jsem po jedenácti letech změnil zaměstnání. Jak vás tak tady čtu, tak byste mi asi nevěřili, za kolik jsem předchozích jedenáct let pracoval (a odpovídajícím způsobem i žil)... A ne, nebyly to ty částky na horní hranici, o kterých se tady bavíte, byl to ten druhý extrém :-) Přechod z veřejnoprávní sféry (hint - moc takových subjektů u nás není, tak je asi jasné, o čem se bavím) do normální firmy byl pro mě v mnoha ohledech naprostým zjevením, samozřejmě i po finanční stránce. Teď jsem tu už třetí rok a pořád mě udivuje, jak odsud můžou lidi odcházet kvůli penězům, zvlášť když jsou mladší než já a nemají rodinu. Já jsem si prostě polepšil tak výrazně, že se mi tomu nejdřív ani nechtělo věřit :-) A taky se odsud nehnu, pokud to nebude vyloženě nutný.

    Co z toho plyne? Když se naučíte žít s málem, pak vás dokáže potěšit každá tisícovka navíc. No a samozřejmě je taky dobrý pořídit si vydělávající manželku :-) A mít i třeba nějaký drobný pasivní příjem bokem, aby bylo na hezký věci. Jo a ty iPhony si nekupujte, jen to žere peníze :-P
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    HLIDKA: Tohle je dost dobra poznamka. Je fakt ze zacatkem skolniho roku me konto trochu krvacelo. To same prazdniny.
    EMBI: To maji vsichni pres sva srocka na lease, ne? Odpocet dph udela sve... (viz QWWERTY bod 1)
    TOOMIX: Tak aspon nekdo (: Mam to stejne. Manzelka to driv resila, pak ale dostala moji druhou platebni kartu a uz nic neresi...
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    GOSHEWAN: Ono dost záleží, kolik lidí z toho platů žije, že jo. Po tom, co zaplatím klavír, lezeckou stěnu, balet, rovnátka, tábory, výlet k moři a lyžování, taky nemám na iphone, hodinky nebo auto.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JARDABEREZA: no nevím z popisu mě spíše vychází, že mají málo, protože s jídlem roste chuť.

    VYHULENY_UFO: To je asi něco špatně, ne?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    zakladni pravidlo platu je, ze at je jakkoliv velky, nikdy nestaci.

    //nicmene pak prichazeji paradoxy, ze pujcuju kamosovi, ktery ma 2-3x vyssi plat nez ja.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Me dva centy - utracet za blbosti je potreba, ale utracet na ukor dulezitejsich veci je hrich ;-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DELVIT: To je jedna možnost. Další je, že mají 5 nezafixovaných hypoték na různé byty, které jim platí nájemníci a zkouší najet na pasivní příjem.

    Jinak třeba v mém případě, jsem si mohl koupit grafiku RTX 3090 ve kterýkolik okamžik hned, ale v mém případě to nepotřebuji na práci a vím, že to jsou neefektivně využité peníze... takže jsem čekal dva roky a koupil to za třetinu ceny :-D
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Lidi s novejma hrackama a novym oblecenim do toho cpou uplne vsechno, je to jen otazka hodnotovyho zebricku. Lepsi penize propit nez utratit za obleceni.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GOSHEWAN: Prakticky je jedno kolik bereš, vždy se dá utratit zbytečně úplný nesmysl. Oni prostě žijí ve své bublině, kde utrácejí za zbytečnosti, které vlastně nepotřebují i když si myslí, že je potřebují. Hledají štěstí a v penězích ne a ne ho najít.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GOSHEWAN: Ja mam tenhle pocit "kde na to sakra bere?" nekolikrat do mesice. A vetsinou jen uzavru "svoji budoucnost muzu prozrat dost podobne, kdyz nebudu investovat prebytecny penize"
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    GOSHEWAN: to je naprostá klasika ve vsem prijmovych skupinách - jejich vydaje jsou zkrátka natolik velké, ze jim prijde ze berou málo. At uz berou 20k/200k/2M. A ti lidi si to většinou nedokážou přiznat.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOMPAS: Nespravil by to Google Form dotazník? :-D
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOMPAS: Ja na tohle presel do protiutoku. Misto abych s nima delal tanecky kolik nabidnou, tak jim reknu minimalni castku pod kterou nejdu, s tim ze na tom linkedin vidi pro koho a co delam (coz mi prijde ze nikdo nekoukne, obcas mi furt chodi nabidky na Java development kterej sem asi mozna nekde zapomnel v CVcku, ze toho mam dva semestry). Vetsinou to instantne skonci "tak to pro vas nase nabidka asi nebude", ale obcas to jeste utece k tomu ze to je zahranicni nabidka (a ja vysvetlim ze se nemuzu stehovat z CR a tim skonci tyhle nabidky, vetsinou)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    KOMPAS: Tak. Ja se ptal presne na to, co zminujes a odpoved byla jaka byla. Jmeno firmy ale uvedl.

    Moje nejcerstvejsi zkusenost s pohovorem k nam - typek udelal domaci ukol (na ktery si maji kandidati dat casu kolik chteji, ale meli by pak termin dodrzet), moc se nam nepozdaval (za me to bylo ne). Pak videopohovor, ktery nas take nepresvedcil (za me stale ne). Nakonec jsme mu nabidli min nez chtel s tim, ze to urcite odmitne, ale prekvapil a rekl, ze se za nami podiva do kanclu. To mi prislo jako celkem v pohode pozadavek, kancly mame hezke (bar, gym, fotbalek, playstation, vse komplet nove, v nove budove atd.) a my aspon uvidime jaky je na zivo. Vysvetlil jsem mu projekt, co by delal a s kym. Nechal si par dni na rozmyslenou a pak vzal jinou nabidku, kde mu dali o 50K vic (: Pro nas dobra i spatna zprava - dobra, protoze jsme ho uplne nechteli, spatna, protoze i lidem, ktere nechceme, jinde stejne daji vic.

    Tim chci jen ilustrovat, ze pokud my vychazime takhle vstric a stejne nemame moc uspech, tak co muzou cekat tihle, kteri nereknou/neukazi vubec nic?
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    GOSHEWAN: Ještě dokážu trochu pochopit, že agentura nechce prozradit konkrétního klienta (aby je snad někdo neobešel nebo co…). Nepochopím ale, když v nabídce chybí ty úplně základní věci typu sezam technologií a nástrojů, velikost týmu, použitá metodika a musím to z nich páčit. Na to opravdu nemám kapacitu a motivaci.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    SUCHRE: Ja prave myslel, ze situace na trhu tenhle typ inzeratu vyhubi.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Jeste bych se po delsi dobe vratil k tem platum.

    Mel jsem s kolegou nedavno rozhovor na tema zivotni urovne vyvojaru v Praze (pripominam, ze oba pracujeme pro zahranicni banku, ale za ceske platy. Naposledy jsem odmitl konkurencni nabidku za 200K na HPP). Strasne me prekvapilo, kdyz mi rekl, ze si vzdy predstavoval, ze bude vyssi stredni vrstva a misto toho se citi spis jako nizsi (stredni) vrstva. Nerekl primo chudy, ale ve vysledku to tak vyznelo. Plat ma IMO ~150K, mozna vic. Ze ma pocit, ze muze do lepsi restaurace jen jednou mesicne, o cestovani nemluvil, a ze kolem sebe (v metru, na ulici) vidi lidi, co maji drahe (drazsi?) telefony, hodinky, obleceni a kdo vi co.

    Tak jsem to pak na obede s team leadem nadhodil jako vtipnou historku a prislo druhe prekvapeni, kdyz mi team lead (formalne sef) rekl, ze to vidi uplne stejne. Ze nechape kde se tu bere tolik lidi s novymi iphony nebo s cim. Celkem jsem cumel, protoze jsem nechapal. Moje splatka hypoteky vyda v klidu za nejelepsi iphone a stejne mi zbyde na dalsi (a to mam i nejake drobne investice). A on z podstaty veci ma vyssi plat nez ja.

    Co mi unika? Mate podobny pocit? Ja k jsem tu psal uz naposledy, ja mam za to, ze jsme preplaceni a ze se mame (relativne nezaslouzene) az moc dobre. Je to jen tim s kym se srovnavaji?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Uz se pomalu blizime k inzeratum typu Hledame zkuseneho junior developera...
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    GOSHEWAN: To mas dobry, alespon po tobe nechteji minimalne 10 let zkusenosti se Svelte.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    KOMPAS: Presne. Zrovna dnes mi prisla "nabidka", ktera se da shrnout jako "hledame .net vyvojare". Tak jsem pozadal o detaily vc. platu - pry nesmi rict, technologie .net 6 ale i starsi verze, k tomu snad oracle. Wow, tolik detailu najednou! Tak jsem ho nejdriv chtel poslat nekam, ale pak jsem se jen napsal, ze o tohle z principu nemuzu mit zajem a ze nemam cas se na vsechno doptavat po telefonu.

    Celkove mi tohle prijde nesmyslne. Kdyz ma nejaka firma problem verejne rict kolik nabizeji tak mi to smrdi tim, ze kdo si interne nevyhada vic, ten bude mit jen minimum, a proto nechteji, aby se to zamestnanci treba takhle oklikou dovedeli. Mozna to ale je jen ma paranoia (:
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    TOOMIX: Když mě někdo osloví s nabídkou, ve které chybí číslo, tak o něj poprosím. Buď ho dostanu, nebo nastane HR taneček (a kolik byste si představoval?), na který reaguji způsobem, který závisí na mé momentální náladě. :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KOMPAS: jakože když není u inzerátu uvedená mzda, tak nereaguješ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam